close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



PROMISE Protecția minorilor străini neînsoțiți



| Organizator:
    Fundatia Terre des hommes
| Sectiune:
    Protecția mediului
| Problema de fond
    Proiectul a fost inițial orientat către migranții de origini variate, o categorie uitată sau greșit percepută de public, tratată agresiv de către sistem sau lipsită de sprijin: tineri și minori care ajung în țară singuri. În noua situație, am inclus în rândul beneficiarilor și ucraineni. Consultarea cu tineri migranți de diferite origini a scos la iveală riscurile cu care se confruntă și nevoile reale: riscul traficului de persoane, lipsa accesului la informații (nevoia de traduceri în limbi rare, respectiv învățarea limbii române), nevoia de asistență juridică, acces la învățământul românesc și la un loc de muncă (pentru tinerii majori), la sistemul medical, la locuințe sociale. Proiectul PROMISE a vrut să acopere golurile de informație și nevoile lor specifice în România.



| Scopul proiectului
    Obiectiv: creșterea accesului minorilor și tinerilor migranți la drepturile fundamentale și la servicii publice. În acest scop au fost realizate activități de advocacy, acordare de servicii de asistență juridică gratuită, informare, training și creșterea capacității grupurilor vulnerabile de a participa în procesul decizional-consultativ. Un obiectiv a fost să sprijinim colaborarea interinstituțională și cea dintre instituții publice și străini pentru asigurarea respectării interesului superior al minorilor, precum și îmbunătățirea politicilor, practicilor, atitudinilor și a legislației.



PROMISE Protecția minorilor străini neînsoțiți PROMISE Protecția minorilor străini neînsoțiți PROMISE Protecția minorilor străini neînsoțiți

| Acoperire
    București, Galați, Suceava

| Rezumat
    Copiii migranți neînsoțiți sunt într-o situație de dublă vulnerabilitate, iar noi am considerat că o mai bună integrare a lor începe cu mai bună informare a tuturor celor implicați. Astfel am sprijinit tinerii și copiii de diferite origini să-și cunoască drepturile și să aibă acces la educație, cursuri de limba română, asistență medicală. În paralel, am informat instituțiile publice cu privire la situația copiilor și tinerilor migranți și am format avocați și studenți la Drept, așa încât aceștia să înțeleagă nevoile specifice ale azilanților și diferențele culturale.
Tinerii migranți au devenit actori activi în societatea gazdă, militând pentru drepturile lor și ale celor străini în general și au creat singurul Forum Consultativ al Migranților din România. Unii au primit cunoștințe și ocazii de a se implica în consultări și activități de advocacy și activități creative de conștientizare (în media inclusiv), în timp ce alții au beneficiat de servicii de asistență juridică gratuită.

De asemenea, am sprijinit colaborarea între instituțiile și cea dintre instituții și tinerii străini pentru a asigura respectarea interesului superior al minorilor și a îmbunătăți politicile, atitudinile și legislația. Am realizat o cercetare despre situația minorilor străini neînsoțiți în România și am informat instituții publice cu privire la situația lor. După consultarea cu multiple instituții ale statului și organizații independente, am creat un Standard explicit, cu cele mai importante recomandări, generale și specifice, de aplicat în relația cu și pentru sprijinirea tinerilor. Am creat și publicat o serie de resurse (digitale și fizice) atât pentru profesioniștii din domeniu și instituțiile de resort, cât și pentru migranții înșiși, pentru a acoperi golurile de informație.



| Date beneficiari direcţi
    75 (tineri si copii) în total, de origini variate,au fost asistați juridic sau implicați în activități creative sau de advocacy. În Forumul Migranților a fost reprezentată o mare varietate de țări: Pakistan, Indonezia, Filipine, Japonia, Columbia, Siria, Peru, Afganistan, Yemen, Ucraina, majoritatea înscriși la studii în Romania.
În plus, peste 160 de profesioniști în contact cu tineri migranți au fost informați sau formați.


| Activitati
    Crearea și publicarea unei cercetări care explică autorităților din România situația migranților de aici

Crearea unui compendiu legislativ special

Crearea și publicarea „Standardului comun pentru aplicarea principiului interesului superior al minorilor străini neînsoțiți”.Cele patru direcții de recomandări: sprijin și relația cu comunitatea, servicii directe oferite migranților, managementul resurselor și colaborarea instituțională.

Patru rapoarte tematice despre situația copilului în țările de origine ale tinerilor migranți minori, particularitățile și sensibilitățile culturale. Rapoartele tematice stau la baza relaționării pozitive cu tinerii migranți, aceasta având un impact asupra deciziilor și măsurilor administrative ale autorităților (cu privire la educație, alimentație, nevoi medicale-psihologice sau sociale, etc.).


6 întâlniri cu grupuri de lucru pe Standardul menționat

Instruirea unor avocați specializați în tematica migrației și a procedurilor de azil care au constituit o rețea


28 minori străini ajutați în proceduri de azil și oferire protecție sau ajutor statut de dizabilitate (JRS)

Crearea unei „clinici juridice” (JRS)

Forumul Migrantilor – constituit, antrenat in advocacy și activ

Campania social media -video de informare si infografice

Campania advocacy cu 24 tineri migranți si români (12 sesiuni) și patru proiecte creative

Două întâlniri cu presa


| Rezultatele proiectului
    Principalele realizări cu efect pe termen lung sunt cele de instruire și informare a persoanelor care vor lucra cu tineri și copii sosiți în România. Astfel relaționarea dintre aceștia se va schimba în bine, deoarece nevoile tinerilor sunt înțelese, iar impactul va fi direct asupra vieții acestora. De asemenea, măsurile și deciziile administrative vor fi mai potrivite nevoilor grupului țintă (cu privire la educație, alimentație, nevoi medicale-psihologice sau sociale, etc.).


Astfel putem considera că două sunt rezultatele semnificative: activitățile Forumului Migranților de advocacy și informare (inclusiv pliante în 6 limbi diferite despre accesul la sănătate); Instruirea unei serii de avocați și studenți, care devin o rețea importantă în domeniu, în paralel cu distribuirea compendiului legislativ specific și a Standardului Comun pentru aplicarea principiului interesului superior al minorilor străini neînsoțiți, resurse care au ajuns la 150 profesioniști aflați în contact cu copii migranți.
Nu în ultimul rând, tinerii din Forumul Migranților continuă să se întâlnească și să discute pe diferite teme sociale fără facilitarea organizațiilor noastre, așa încât au devenit un nucleu activ care caută soluții și vor rămâne dedicați cauzei și în viitor.


| Parteneri
    Fundația Terre des hommes (România) și Asociația Serviciul Iezuiţilor pentru Refugiaţi din România (JRS)

| Despre organizator
    Punem accentul pe două mari arii de intervenție (programe): Migrație și Acces la Justiție, prin care venim în sprijinul copiilor afectați de migrație (rămași în urmă, migranți, refugiați) și al tinerilor aflați în contact cu legea. Proiectele noastre pe termen lung oferă sprijin psiho-social, abordează cauzele situațiilor de vulnerabilitate, oferă formări și perfecționări profesioniștilor în contact cu copiii.

| Website proiect
    https://www.tdh.ro/ro/promise-protectia-minorilor-straini-neinsotiti



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->