Participanti & Proiecte
S.M.A.R.T. – Servicii Multifuncționale Anti-sărăcie pentru Reintegrare și Transformare
|
Organizator: Asociatia Misiunea Crestina Armata Salvarii din Romania |
|
Sectiune: Comportament civic și Participare publică |
Proiectul S.M.A.R.T. răspunde nevoilor urgente cu care se confruntă beneficiarii direcți: risc de deces în stradă, boli cronice netratate, condiții improprii de locuit, nivel scăzut de educație, rată ridicată a abandonului școlar, tranziție dificilă de la școală la piața muncii, eșec în dezvoltarea competențelor și atitudinii negative față de învățare, abandon școlar, participare scăzută a copiilor și adulților la programe, lipsa unui loc de muncă stabil, înțelegere rudimentară a importanței igienei, necunoașterea legislației pentru persoane defavorizate. La nivelul comunității în ansamblu, proiectul contribuie la diminuarea excluderii sociale, evitarea delincvenței în rândul copiilor/tinerilor, a vagabondajului și a fenomenului „homeless”, creșterea gradului de securitate socială în comunitate, a toleranței și a solidarității.
| Scopul proiectului
Creșterea calității vieții și accesului la servicii sociale pentru grupurile defavorizate pentru 1600 persoane în sărăcie extrema în cel puțin 3 localități. Crearea unei rețele de 3 servicii multifuncționale pentru incluziune socială care să ofere servicii la un nivel bun de satisfacție în raport cu evaluarea beneficiarilor
1) Creșterea calității educației a peste 300 de copii (din care peste 40% sunt de etnie romă) care provin din medii sărăce in Iasi si Ploiesti
2) Oferirea de servicii sociale pentru minimum 1050 de persoane fara locuinta.
3) Asimilarea modelului PATH WAY OF HOPE
| Acoperire
București, Iasi, Ploiesti
| Rezumat
Proiectul S.M.A.R.T. răspunde nevoilor urgente cu care se confruntă beneficiarii: risc de deces în stradă, boli cronice netratate, condiții improprii de locuit, nivel scăzut de educație, rată ridicată a abandonului școlar, atitudinii negative față de învățare, participare scăzută a copiilor și adulților la programe, înțelegere rudimentară a importanței igienei, necunoașterea legislației.
Beneviciarii sunt persoane sarace: 300 de copii cu risc de abandon școlar și familial din Iași si Ploiești, și minim 1050 persoane fără locuință din București.
Obiective proiectului sunt
1) Prevenirea abandonului școlar a peste 300 de copii (din care peste 40% sunt de etnie romă) care provin din medii sărăce in Iasi si Ploiești
2) Oferirea de servicii sociale pentru minimum 1050 de persoane fara locuință.
3) Implementarea modelului PATH WAY OF HOPE
Transformare beneficiarilor s-a produs in 2 centre sociale de zi, și în cadrul serviciilor oferite pentru persoane fără locuință fie în strada fie în cadrul Centrului de Consiliere din București. Pincipalele activități tranformatoare sunt: educație, instruire scolară, explorare prin joc, formare de deprinderi de viață independentă, asistență socială și consiliere, oferirea de hrană, ajutoare logistice, campanii tematice de sensibilizare a populației, organizare și management.
•1900 de beneficiari au devenit mai activi si responsabi,au primit hrana,educație,asistență socială,medicală și consilire. 1900 beneficiari si-au imbunatățit calitatea vieții.
•In Iași și Ploiești, 300 de copii au primit rechizite școlare și hrană caldă, si-au imbunatațit performantele scolare si abilitatile personale, iar 150 de părinți au primit consiliere, asistență si ajutor.
•Peste 1450 de persoane adulte fără adăpost ajutate
•2 Metodologii implementate
| Date beneficiari direcţi
300 Copii ce provin din familii sarace cu risc de abandon scolar si familial, 150 de parinți, 1050 de persoane adulte fară adapost din Bucureșți
| Activitati
(Anterior anului 2021, o mare parte din echipa a fost selectata si formata in 2020)
Principalele activitati:
A1) (re)Identificarea membrilor echipei, a voluntarilor și formarea lor anuală.
A2) Procedurile de achiziții pentru conferința de presa din mai 2023. Participarea la procedura de achiziția conform legii 350 la DGASMB.
A3) Servicii educative in cele 2 centre de zi din Iași si Ploiesti (identificare, instruire școlară, deprinderi de viață independență, sunt lucid fără adciții, hrană, consiliere socială și asistență,hrană, Școala Părinților)
A4) EMAS (Echipa Mobilă) identificare, evalaure, asistență socială, consileire, asistență medicală și tratamente)
A5) Centrul de Consiliere București (evaluare, asistență socială, consiliere juridică și socială, contractare socială și management de caz)
A6) Campanii de sensibilizare pentru coeziune economică și socială. Diseminarea rezultatelor. Distribuirea d epliante și broșuri cu materiale informative care au fost create ăn cadrul programului.
A7) Schimburi bilaterale, transfer de experiențe. Formarea in metoda PATH WAY OF HOPE a angajaților.
A8) Management si raportare catre finanțatori și donatori. Întălniri periodice cu partenerii din Norvegia fizic si on-line. Ulterior ăn 2023 s-au alaturat și parteneri din Olanda, membri ai rețelei Salvation Army.
(In 2024 programul se derulează în continuare în același format in 3 localități Iași, Ploiești și București, cu aceleași grupuri țintă, cu aceeași echipă de profesioniști)
| Rezultatele proiectului
• Într-o zi a intrat pe ușa centruui cu zâmbetul pe buze și ne-a spus : ”Doamna, am terminat caietul și am trecut în clasa a IV a!”
• Deși avea o prognoză inițială de reintegrare socială destul de mică (homeless), considerăm un succes cazul lui D. C.S-a reintegrat în comunitatea satului, locuind pentru moment într-o anexă a casei părintești,a obținut tichete valorice pentru hrană și așteaptă lunar pensia în valoare de 1.400 lei.
• 4 servicii sociale functionale: 2 centre de zi (în Iași și Ploiești), 1 echipă mobilă în București (homeless) 1 centru de consiliere în București. 1900 de beneficiari eligibili au primit hrana, asistenta si consilire .
• 3 angajati pe postul de ingrijitor cladiri sunt parinti ai beneficiarilor copii (Iasi si Ploiesti). 2 posturi consacrate pentru ei
• Iași și Ploiești, 300 de copii au primit rechizite școlare și hrană caldă, si-au imbunatati performantele scolare si abilitatile personale
• 300 de contracte sociale, 300 strategii educative si 300 de strategii sociale au ajutat la cresterea performantelor scolare si a abilitatilor personale
• 150 de părinți au beneficiat de servicii de informare, consiliere și au participat la activități de grup;
• Peste 1450 de persoane adulte fără adăpost au primit din partea EMAS (Echipa Mobilă Armata Salvării) servicii integrate
• 100 de saci de dormit distribuiti, peste 6000 de portii de hrana
• 370 de contracte de funizare a serviciilor sociale semnate cu persoanele fara locuinta
• 2 Metodologii ”PATH WAY OF HOPE” si ETHOS implementate
• 3 campanii tematice, 7.000 like-uri, peste 10 aparitii in media
| Parteneri
Finanțatori: Norway Grants & FRDS, DGASMB Partener: Salvation Army Norway, DGASPC Iasi, DGASPC Sector 2
| Despre organizator
Misiunea noastră este să răspundem nevoilor umane, să îmbunătățim calitatea vieții persoanelor aflate în suferință, să redăm speranța, să promovăm o lume a solidarității, păcii și bunăstării, fără discriminare. Oferim servicii: copiilor cu risc de abandon printr-o rețea de centre de zi și cluburi comunitare; persoanelor fără adăpost oferim hrană prin cantine sociale pe roți, o echipă mobilă și un centru de consiliere; copiilor și refugiaților ucraineni le oferim ajutoare financiare și materiale.
| Website proiect
https://armatasalvarii.ro/smart/