Participanti & Proiecte
Curatenia de Toamna in Gradina Botanica
|
Organizator: Asociația Team Work |
|
Categorie: Protectia mediului |
Gradina Botanica a ajuns de-a lungul timpului un spatiu fara destule resurse pentru a-si atinge potentialul stiintific, educational si turistic, devenind un subiect neglijat de comunitate. In 2005 resursele reduse alocate pentru mentinere si amenajare ne-au motivat sa ajutam Gradina in activitatile sale de intretinere a spatiului verde, precum si sa atragem atentia asupra acestui spatiu prin implicarea directa a comunitatii in cotidianul ei.
Nevoile beneficiarului sunt constante, cadrul natural urmandu-si ciclul normal si necesitand ingrijiri similare de la an la an; cu toate acestea, nevoile specifice identificate in urma discutiilor purtate cu reprezentantii Gradinii in octombrie 2011 s-au dovedit mai mari decat in alti ani prin prisma necesitatii curatarii mai multor spatii destinate amenajarii de spatii eco-educative in 2012.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost acela de a sprijini activitatea de pregatire a spatiului Gradinii Botanice Bucuresti pentru perioada de iarna.
Obiectivele specifice au fost:
- curatarea a 4 zone diferite din Gradina Botanica
- atragerea a 250 de participanti voluntari
- testarea viabilitatii unei noi structuri a Curateniei de Toamna: 4 zile cu cate aprox. 60 de participanti pe zi in locul unei singure zile cu 200 de participanti
- incadrarea proiectului intr-un buget in bani de 700 RON (completat prin 1.300 RON in produse ce au compus masa de pranz – iaurturi, sandvisuri, sucuri)
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Gradina Botanica a ajuns in timp un spatiu neglijat de autoritati si de comunitate, confundat adesea cu un parc, lipsit de suficiente fonduri si angajati. Aceasta era situatia si in 2005, cand a incoltit ideea programului, apoi in 2006, cand am organizat primele evenimente cu scopul aducerii acestui spatiu in atentia comunitatii prin implicare directa in activitati ecologice.
Programul este astfel planificat incat sa respecte ciclul natural al Gradinii si sa ofere sprijin angajatilor in procesul de ingrijire. Astfel, in fiecare an, in luna octombrie sau noiembrie, in functie de vreme si vegetatie, are loc Curatenia de Toamna, rolul sau fiind de a pregati spatiul Gradinii pentru sezonul rece sau chiar de a-l curata pentru amenajare. Activitatea finalizeaza actiunile incepute prin Curatenia de Primavara si presupune taierea uscaturilor, taierea lastarisului, toaletarea pomilor, adunarea frunzelor moarte si a gunoaielor. Curatenia intr-o gradina botanica nu este o activitate obisnuita de ecologizare, ea implica mai degraba actiuni de ingrijire a spatiilor unde vegetatia a crescut prea mult. Resursele utilizate in timpul Curateniei sunt specifice: umane (voluntari, personal al gradinii, membri Team Work), materiale (greble de frunze, de pamant, foarfeci de forta, topoare, lopeti, ferestraie, maturi, furci, manusi) si logistice (masa de pranz, premiile voluntarilor). Reunirea acestor resurse a insemnat in 2011 organizarea a 4 zile de curatenie, timp in care 250 de voluntari au muncit 7 ore pe zi sub indrumarea personalului Gradinii si cu sprijinul membrilor Team Work.
| Date beneficiari
Beneficiarul direct a fost deosebit de multumit de rezultatele obtinute, fiind implicat in fiecare etapa a proiectului: perioada si zilele de curatenie, numarul de voluntari, uneltele, zonele vizate, toate acestea au fost informatii furnizate de Gradina pe baza nevoilor identificate impreuna. De asemenea, in zilele de implementare, activitatea voluntarilor s-a desfasurat sub indrumarea specializata a biologilor Gradinii. Implicarea voluntarilor a fost una dintre cheile succesului inregistrat de proiect. Astfel, in cele 4 zile de curatenie, acestia au primit chestionare de evaluare, iar rezultatele au permis echipei sa evalueze impactul Curateniei de Toamna in randul participantilor si sa elaboreze o strategie pentru 2012. Toti voluntarii au primit permise de intrare gratuita, adeverinte, insigne, diplome si premii.
| Rezultatele proiectului
Principalele rezultate ale Curateniei de Toamna au fost cele 4 zone curatate prin munca voluntarilor, aspectul „după” impresionându-i pe reprezentanții Grădinii Botanice:
- colina cascadei, in sectorul sistematic, a fost curatata, accentul fiind pe adunarea frunzelor si toaletarea copacilor
- zona de papura, in sectorul sistematic, a fost curatata, accentul fiind pe taierea lastarisului
- zona dintre sectorul „Plante utile” si sectorul „Gradina Bunicii” a fost curatata, fiind destinata amenajarii unui spatiu recreativ, cu elemente educative
- zona dintre „Gradina Italiana” si sectorul „Decorativ” a fost curatata, accentul fiind pe taierea lastarisului – spatiul va deveni in 2012 un loc de joaca eco-educativa pentru copii
Prin urmare, activitatea derulata de cei 250 de voluntari a raspuns din plin nevoilor Gradinii Botanice, ale carei resurse financiare si umane nu ii permit mobilizarea pentru acoperirea unui spatiu atat de vast.
Pentru grupul nostru tinta, cei 250 de participanti, evenimentele au fost o reala ocazie de interactiune cu tineri cu interese si valori similare, spre final conturandu-se o atmosfera de camaraderie, stabilind sa se revada la urmatoarea Curatenie. Consideram ca aceasta atmosfera a contribuit la apropierea de unul dintre obiectivele noastre, anume de a apropia comunitatea de Gradina Botanica prin activitati ecologice. De asemenea, prezenta in Gradina a voluntarilor timp de 4 zile la final de saptamana a transmis un mesaj pozitiv vizitatorilor.
| Bugetul proiectului (in RON)
700
| Parteneri
Gradina Botanica „Dimitrie Brandza” a Universitatii din Bucuresti
| Website-ul proiectului
Comunicarea pentru Curatenia de Toamna s-a realizat pe web siteul si blogul Team Work: http://www.teamwork.org.ro/, http://blogteamwork.blogspot.com/.