close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Balanța în regia lui Lucian Pintile - primul film românesc restaurat în format digital 4k



| Organizator:
    Fundatia9
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVAȚIE
| Problema de fond
    Proiectul face parte din Fondul de cinema "Lucian Pintilie" creat în 2018 la inițiativa Corinei Șuteu (membră în Consiliul Director al Fundației9 între 2018-2020) și cu acordul legatarei artistiului, Cătălina Pintilie.
Fondul de cinema a luat ființă la 1 lună de la dispariția regizorului din nevoia de a-i duce moștenirea mai departe prin oferirea de burse tinerilor cineaști și de a crea un model inovator de recuperarea și revitalizare a patrimoniului audiovizual național.
Proiectul distribuției s-a născut firesc într-un vid de modele sau bune practici în acest sens.
Cu toate că inițiative de restaurare digitală pentru filme românești au mai existat, niciuna nu a fost finalizată în sensul unei distribuții naționale care să repună în discuție importanța moștenirii culturale și rolul pe care îl poate avea în educarea tinerilor.


| Scopul programului
    Scopul a fost de a crea un model de revitalizare a patrimoniului cultural românesc pentru a stimula inițiative similare în zona privată sau din sectorul public.
Prin acest proiect, ne-am propus să:
-Readucem în atenția publicului larg o capodoperă vizuală foarte îndrăgită din patrimoniul național
-Să creștem gradul de conștientizare a rolului patrimoniului în educarea publicului larg și a tinerei generații în particular
-Să atragem atenția asupra importanței recuperării patrimoniului și trecutului cultural
-Să promovăm cinematografia și moșternirea artistică a lui Lucian Pintilie


Balanța în regia lui Lucian Pintile - primul film românesc restaurat în format digital 4k Balanța în regia lui Lucian Pintile - primul film românesc restaurat în format digital 4k Balanța în regia lui Lucian Pintile - primul film românesc restaurat în format digital 4k

| Aria geografica
    București, Alexandria, Arad, Bacău, Brașov, Brăila, Bistrița, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Focșani, Galați, Iași, Odobești, Onești, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești, Târgu Mureș, Timișoara, Satu Mare, Sibiu

| Rezumat
    Recuperarea patrimoniului cultural și repunerea lui în circulație în beneficiul tinerelor generații face parte din misiunea Fundației9.
Balanța în regia lui Lucian Pintile - primul film românesc restaurat în format digital 4k este un proiect ce face parte din Fondul de cinema "Lucian Pintilie". Scopul fondului este de a sprijini tinerii regizori de film la debut și de a revitaliza patrimoniul creativ al marelui regizor.
Prin acest fond, în 2019, Fundația9 a inițiat revitalizarea filmului BALANȚA, coproducție franceză realizată în 1992.Filmul este considerat o capodoperă care a înregistrat un succes de box office în România la vremea lansării (peste 600.000 de spectatori).
Acest proiect a pornit de la nevoia de a crea un model inovator de repunere în valoare a patrimoniului audiovizual românesc.
Obiective:
- Să crească gradul de conștientizare asupra patrimoniului cultural și nevoii de repunere în valoare ca sursă de inspirație și educație pentru tânăra generație
- Să redea BALANȚA publicului larg într-o versiune îmbunătățită la ultimele standarde
- Să pună în valoare memoria artistică a lui Lucian Pintilie
Proiectul a cuprins următoarele activități:
- Restaurarea digitală în 4 k: a durat 6 luni și a vizat restaurarea și îmbunătățirea imaginii și sunetului și transpunerea integrală a filmului în format digital 4k.
- Lansarea sa în premieră națională la TNB în februarie 2020
- Distribuția în cinematografele din România și online pe Netflix România. Filmul este distribuit international de co-producătorul francez, MK2.
Rezultate
Distribuție în 31 de cinematografe din 23 orașe
Lansarea oficială la Teatrul Național București în prezența a 900 de spectatori
Un eveniment de gală la TIFF 2020
Peste 5.000 de spectatori offline
Primul film romanesc de patrimoniu pe Netflix


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarul direct a fost publicul larg, estimat la peste 5.000 de spectatori care au văzut filmul în versiune restaurată 4k în cinematografele din România și în evenimentele outdoor ( de ex. Caravana Filmului Românesc 2020)

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecți pot fi încadrați în două categorii: - Coproducătorii filmului și moștenitorii regizorului prin repunerea în valoare a memoriei lui Lucian Pintilie și revalorificarea la cele mai recente standarde prin exploatarea comercială - Alte părți interesate (organizații culturale, instituții publice etc) care pot beneficia de knowhowul creat prin acest proces de restaurare și digitalizare în inițierea unor proiecte similare.

| Activitati
    Principalele activități:
Octombrie 2019: Selecția distribuitorului filmului în cinematografele din România
Octombrie – noiembrie 2019 Pregătirea briefului către agențiile implicate pentru a crea campania de comunicare
Noiembrie- decembrie 2019: Demersuri pentru pregătirea logistică a Teatrului Național București
Noiembrie 2019- martie 2020: Lansarea și implementarea campanie de comunicare prin 3 canale (TV, radio, respectiv media offline și online). Acoperire media prin interviuri, emisiuni, intervenții radio
Decembrie 2019 – ianuarie 2020: stabilirea invitaților și transmiterea invitațiilor pentru premiera de gală din 4 februarie 2020 la TNB
Februarie – martie 2020: - programarea filmelor în 31 de cinematografe din 23 orașe din țară
Februarie 2020: seară de gală la Cinema City Timișoara cu participarea directorului executiv al Fundației9
August 2020: Eveniment de gală la Festivalul Internațional de Film Transilvania, Cluj-Napoca
Octombrie 2020: lansarea filmului pe Netflix România.


| Rezultatele programului
    Principalele rezultate ale proiectului au fost următoarele:
- Restaurarea și digitalizarea în 4K a filmului BALANȚA.
- Crearea unui cluster de profesioniști dedicați acestui proiect (restauratori de film, producători, regizori care cu lucrat cu Lucian Pintilie, distribuitori, comunicatori)
- Peste 130.000 de cadre de film au fost curățate de impurități și corectate din punct de vedere cromatic, luminozitate, un efort care e presupus tratarea individuală a fiecărui cadru.
- Distribuția filmului în 31 de cinematografe din 23 orașe și pe Netflix România începând cu octombrie 2020 ceea ce a reprezentant o premieră națională pentru un film restaurat.
- Peste 5.000 de spectatori la proiecțiile din cinematografele din țară în perioada februarie- martie (până la închiderea spațiilor culturale din cauza pandemiei).
- peste 170 de apariții media rezultate în urma comunicatelor de presă și a interviurilor realizate alături de reprezentanți ai Fundația9.
- trailerul filmului a fost vizualizat de peste 700.000 de ori pe canalele de Youtube ale Fundației9 și ale Transilvania Film.
- comunicatele de presă sau materialele de promovare scrisă au fost însoțite de reacții foarte bune din partea publicului larg care, deseori, au intrat în polemici online privind rolul culturii și filmului în educație.



| Buget
    390063

| Parteneri
    BRD Groupe Société Générale, Studioul de producție Avanpost,Filmex România, MK2, Voodoo Films,Transilvania Film, Teatrul Național București, Scena9, Librăriile Humanitas, Golin, Roy Dîmboviceanu Corcova, Mastercard, Groupama

| Website program
    https://www.fundatia9.ro/balanta/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->