close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Reconstrucția și modernizarea Secției de terapie intensivă neonatală și a Compartimentului de prematuri Constanța



| Organizator:
    Fundatia Vodafone Romania%Asociatia Daruieste Aripi&Asociatia Inima Copiilor
| Categorie:
    Sănătate
| Problema de fond
    În 2017, mortalitatea infantilă în regiunea de sud est a României era cea mai ridicată din țară și de 3 ori mai mare decât media europeană. Secția de Neonatologie a Spitalului Județean Constanța este singura cu cel mai înalt grad de îngrijire în regim de terapie intensivă neonatală și prematuri din această regiune. În 2016, spitalele din Tulcea si Medgidia au anunțat închiderea secţiilor de pediatrie și neonatologie și transferul tuturor copiilor cu afecțiuni medicale către spitalul din Constanța. Echipamentele medicale din secția de la Constanta erau puține, vechi și suprautilizate, climatizarea era rudimentară, condițiile de sterilitate nu permiteau tratarea în siguranță a pacienților. Echipa medicală făcea eforturi uriașe să preia urgențele și să îngrijească un număr mare de copii pe un număr restrâns de locuri.



| Scopul proiectului
    Scopul proiectului îl reprezintă scăderea ratei mortalității infantile neonatale în regiunea de Sud-Est a României, prin creșterea capacității de internare și îmbunătățirea calității actului medical in cadrul Spitalului Județean Constanța.
Obiectivele proiectului:
- Reconstrucția noului spațiu alocat și dotarea lui completă;
- Dezvoltarea capacitatii clinice serviciilor de neonatologie in acest spital;
- Trainingul personalului medical.


Reconstrucția și modernizarea Secției de terapie intensivă neonatală și a Compartimentului de prematuri Constanța Reconstrucția și modernizarea Secției de terapie intensivă neonatală și a Compartimentului de prematuri Constanța Reconstrucția și modernizarea Secției de terapie intensivă neonatală și a Compartimentului de prematuri Constanța

| Aria geografica
    Constanța. Tulcea, Ialomița, Călărași

| Rezumat
    Reconstrucția și modernizarea secției de terapie intensivă nou-născuți din cadrul Spitalului Judetean Constanța a fost inițiată de Asociația Daruiește Aripi și s-a derulat în parteneriat cu Fundația Vodafone România și Asociația Inima Copiilor.
Niciodată în istoria spitalului construit în 1968 nu a fost creată o structură modernă care să deservească nevoilor de terapie intensivă neonatală. Totodată, s-a îmbunătățit calitatea serviciilor de neonatologie, iar personalul medical participa constant la cursuri de specialitate în țară și în străinătate.
Anual, aproximativ 1.000 de copii necesită îngrijiri în această secție, acoperind nevoile a 4 județe: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
CE AM REUȘIT:
- Am reconstruit și modernizat spaţiului alocat noii secţii din Spitalul Judeţean de Urgenta Constanţa – 800 mp, cu sprijinul financiar in cea mai mare parte al Fundației Vodafone România;
- Am implicat Consiliul Județean Constanța să aloce fonduri pentru dotarea completă cu echipamente noi și de ultimă generație a acestei secții;
- Am triplat numărul de locuri, de la 8 la 22, prin procedura aprobată de Ministerul Sănătăţii, rezultând implicit creșterea numărului personalului medical specializat;
- Am înființat o nouă linie de gardă, dedicată exclusiv noii secții;
- Am înfiinţat un cabinet de neonatologie de follow-up în Policlinica Spitalului Judeţean Constanţa;
- Am dezvoltat un sistem performant de telemedicină, care permite conectarea medicilor (chiar și când aceștia nu sunt la spital) cu pacienţii din secţie, precum și cu specialiști din alte secții din țară și străinătate;
- Am dezvoltat un sistem de stocare și analizare a datelor medicale;
- Susținem financiar personalul medical pentru participarea la diverse cursuri de specializare și schimburi de experiență


| Date beneficiari direcţi
    Copiii născuți prematur și cu probleme de sănătate din regiunea de Sud-Est a României, familiile acestora și personalul medical din cadrul Spitalului Județean Constanța. Cel putin 1.000 de copii născuți cu probleme medicale sau prematur sunt tratați anual în secția de Terapie Intensivă Nou- Născuți a Spitalului Județean Constanța.

| Date beneficiari
     Comunităţile din regiunea de Sud-Est a României

| Activitati
    Activitățile derulate în atingerea scopului proiectului au depins de implementarea cu succes a 4 piloni:

PILONUL 1: Reconstrucția noului spațiu alocat în cadrul Spitalului Județean Constanța (800 mp deservind Compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală și Compartimentul de Prematuri).

PILONUL 2: Dotarea completă cu echipamente de ultimă generație, incluzând și o soluție de telemedicină cu sistem de supraveghere (surveillance) pacienți și video wall pentru monitorizarea acestora.

Prin advocacy susținut, am convins Consiliul Județean Constanța să achiziționeze echipamentele medicale necesare dotării complete a noii secții. Pe lângă dotarea din partea Consiliului Județean Constanța, Asociaţia Dăruiește Aripi investește constant, pe termen lung, în echipamente și servicii în această secție.

PILONUL 3: Integrarea noii structuri in fluxul spitalului, dezvoltarea capacității clinice și funcționarea optimă a noii secții.
Mărirea numărului de locuri de la 8 la 22, prin procedura aprobată de Ministerul Sănătăţii;
Creșterea numărului de personal medical specializat;
Înființarea unui cabinet de follow-up de neonatologie în Policlinica Spitalului Jud. Constanța;
Înființarea unei noi linii de gardă dedicată exclusiv noii structuri;

PILONUL 4: Training continuu pentru personalului medical
S-au creat deja echipe multidisciplinare de follow-up care să monitorizeze pe termen lung copiii (psihiatri, psihologi, neurologi, oftalmologi, ORL-iști, kinetoterapeuți, asistenți sociali).



| Rezultatele proiectului
    Secția renovată de cele trei organizatii a fost inaugurată în septembrie 2019, dar mutarea copiilor s-a efectuat în ianuarie 2021, atunci când Spitalul Județean Constanța și-a îndeplinit sarcinile contractuale (mărirea capacității de energie electrică și de oxigen). Acum micuții pacienți sunt tratați în secția nouă, având locuri suficiente: 22 de terapie intensivă neonatală și 10 de prematuri.

Copiii sunt îngrijiți în încăperi separate, sterile, sigure și prietenoase, cu mamele lângă ei, aceasta fiind o noutate în istoria spitalului. Sistemul performant de climatizare și tratare a aerului asigură sterilitatea necesară, chiar și în condițiile în care Spitalul Constanța a fost declarat suport Covid. Fiecare încăpere de tratament este dotată cu echipamente de ultimă generație, în vederea maximizării șanselor de supraviețuire și calității vieții acestor copii. Fiecare salon este dotat cu instalație de gaze medicale, sistem integrat de ventilație, sistem integrat pentru supraveghere și monitorizare video, lavoar cu baterie cu comanda în IR, dozator dezinfectant mâini, fotoliu(scaun pentru mama), masa mobilă pentru tratament,consola pentru susținerea de echipamente electrice, de gaze medicale. Sectța este dotată cu echipamente integrate de detecție semnalizare și avertizare incendiu, precum și cu sistem de desfumare mecanică.
Au fost gândite, de asemenea, spații dedicate pentru personalul medical, astfel încât să se realizeze o monitorizare neîntreruptă a pacienților, inclusiv la distanță.


| Bugetul
    9458533

| Parteneri
    Asociația Dăruiește Aripi, Fundația Vodafone Romania, Asociația Inima Copiilor

| Website proiect
    https://nounascuticonstanta.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->