close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Artists Rooms



| Organizator:
    Fundatia9
| Categorie:
    Artă și cultură
| Problema de fond
    Punctul de pornire a fost instaurarea stării de urgență care a dus la închiderea spațiilor culturale și vulnerabilizarea artiștilor. În sectorul independent, artiștii trăiesc din contracte pe perioadă determinată, din venituri episodice condiționate de obținerea finanțărilor publice sau din colaborări punctuale cu instituții publice sau private.
Odată cu instalarea pandemiei, proiectele în derulare au fost suspendate pe termen nedeterminat ceea ce a afectat grav siguranța veniturilor pentru artiștii independenți.
Astfel, Fundația9 a creat acest fond pentru a finanța creația și producția artistică a unui număr de 50 de artiști. Credem că relevanța proiectului stă în:
- Miza pe valoarea artistică, evitând transformarea în act de caritate.
- În momentul lansării, nu exista niciun mecanism de susținere (public sau privat) pentru independenți


| Scopul proiectului
    Scopul a fost de a crea un instrument de sprijin pentru artiștii independenți ale căror venituri au fost afectate de închiderea spațiilor culturale pe durata stării de urgență.
Obiectivele au vizat:
- Finanțarea unui număr de artiști independenți în limita bugetului aprobat;
- Oferirea sprijinului financiar sub formă de granturi de producție și creație artistică;
- Crearea unui model de intervenție pentru sectorul cultural independent;
- Expunerea a 8 dintre proiectele finanțate într-o expoziție offline care a marcat deschiderea spațiului expozițional la Rezidența BRD Scena9.


Artists Rooms Artists Rooms Artists Rooms

| Aria geografica
    București, Timișoara, Cluj-Napoca, Berlin, Sibiu, Iași, Târgu-Mureș

| Rezumat
    ARTISTS ROOMS a fost creat ca răspuns la izolarea impusă de starea de urgență declanșată pe teritoriul României de pandemia COVID-19 în luna martie 2020.
Pe durata măsurilor de urgență, sectorul cultural independent din România s-a dovedit una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale, profund afectată de anularea proiectelor și evenimentelor culturale ce le asigurau principala sursă de venit.
În acest context excepțional, Fundația9 a creat Artists Rooms, un fond de creație și producție artistică prin care, artiștii independenți selectați în urma unui apel la proiecte, au putut să își continue activitatea de acasă, în condiții de izolare.
Apelul la propuneri a fost deschis către toate domeniile artistice cu condiția ca forma finală a proiectului câștigător să poată fi prezentată online.
Scopul ARTISTS ROOMS a fost să susțină artiștii români independenți în contextul pandemiei COVID-19 și al instaurării stării de urgență la nivel național.
Obiective:
- Crearea unui instrument de sprijin pentru sectorul cultural independent;
- Finanțarea unor producții artistice propuse de artiști individuali sau de grupuri de artiști;
- Asigurarea unei surse de venit pentru artiști în perioada de izolare pe durata căreia au lucrat de acasă;
- Prezentarea, în cadrul expoziției Artists Rooms- expoziția, a 8 proiecte selectate dintre cele care au fost finanțate. Expoziția Artists Rooms a fost cea care a deschis sezonul de vară la Rezidența BRD Scena9 în iulie 2020.
Rezultate
Prin acest fond, au fost finanțate 38 de proiecte propuse de 25 de artiști individuali și 13 proiecte de grup formate din câte minim 2 artiști. În total, au fost finanțați 50 de artiști lucrările lor fiind prezentate în mediul online, pe canalele de comunicare ale Fundației9 și ale programelor sale.


| Date beneficiari direcţi
    50 de artiști independenți din toate sectoarele artistice și creative ( literatură, muzică, arte vizuale, arte performative)

| Date beneficiari
    peste 50.000 de oameni au aflat despre inițiativă, au vizitat online proiectele câștigătoare și au vizitat expoziția la Rezidența BRD Scena9

| Activitati
    Principalele activități s-au desfășurat într-un mod concentrat pentru a mobiliza și a face resursele disponibile către artiști în cel mai scurt timp posibil. Toate aceste activități s-au desfășurat exclusiv online.
1. Aprobarea bugetului împreună cu partenerul fondator BRD și cu consultarea membrilor Consiliului Director al fundației.
2. Atragerea de alți parteneri și fonduri suplimentare.
3. Elaborarea regulamentului de selecție: stabilirea condițiilor de eligibiliate, criteriilor de selecție, perioada de înscriere și bugetul disponibil.
4. Publicarea apelului la proiecte cu o durată de înscriere de 2 săptămâni.
5. Primirea propunerilor de proiecte, selecția și jurizarea lor (a peste 500 de propuneri).
6. Publicarea online a proiectelor selectate.
7. Selecția celor 8 proiecte ce au fost prezentate la Rezidența BRD Scena9.
8. Producția expoziției, deschiderea spațiului expozițional și vernisarea expoziției.
9. Evaluarea proiectului, principalele lecții învățate, formulări de concluzii și recomandări pentru proiecte similare.


| Rezultatele proiectului
    În termeni cantitativi, proiectul a avut următoarele rezultate:
- 38 de proiecte propuse de către 50 de artiști au fost finanțați pentru a produce lucrări online.
- Apelul la proiecte a avut un engagement de peste 500.000 de vizualizări, 100 de distribuiri, ecouri în presă (media print online, radio, social media).

În termeni calitativi, proiectul a presupus o mobilizare de forță și energii în direcția construirii unui mecanism de susținere care a generat o comunitate impresionată de parteneri și artiști. Toate aceste părți implicate au reușit să transmită împreună nu doar un mesaj de solidaritate, ci au readus în atenția publicului larg rolul culturii și al artei în vremuri de criză și în construirea rezilienței umane. Considerăm că acest tip de mesaj a fost cu atât mai important cu cât artiștii independenți au fost dintre cele mai afectate categorii sociale și, paradoxal, dintre cel mai puțin susținute date fiind urgențele de ordin sanitar, umanitar și social declanșate de pandemie.


| Bugetul
    385000

| Parteneri
    BRD Groupe Société Générale, Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Cultural al Primăriei București- Expo Arte , Anagrama

| Website proiect
    www.fundatia9.ro/artists-rooms





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->