Participanti & Proiecte
PRONATURA 2012 - ,,Mai bine pentru mediu, mai bine pentru sanatatea noastra''
|
Organizator: Grupul de initiativa din cadrul Colegiului Economic "D.P Martian" Alba |
|
Categorie: Protectia mediului |
Punctul de plecare a fost reprezentat de discutiile avute cu elevii pe tema desfasurarii unor activitati cu scop ecologic,diversificate ca manifestare, care sa raspunda dorintei lor de a-si aduce contributia la sanatatea mediului. De asemenea s-a dorit ca actiunile lor sa fie parte dintr-un tip de educatie ce se regaseste prea putin in activitatile curente: educatia ecologica. Prin gruparea activitatilor pe sectiuni s-a dorit ca acestea sa fie mai accesibile celor care au dorit sa se implice doar in anumite activitati in concordanta cu preocuparile,nevoile si interesele lor. Elevii care au constituit grupul de initiativa,impreuna cu cei doi profesori au fost si cei care au identificat prin intalniri cu colegii mai mici si nevoile care sa impuna derularea unui astfel de proiect complex si s-au implicat activ in toate etapele sale.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost acela de a promova in randul elevilor dragostea si responsabilitatea pentru mediu inconjurator. Obiectivele care completeaza scopul proiectului au fost antrenarea unui numar cat mai mare de elevi in activitati ecologice, orientarea lor spre deprinderi si educatie cu caracter ecologic, colectarea unei cantitati cat mai mari de deseuri, plantarea a 600 de puieti, derularea unor activitati de ecologizare, drumetii, realizarea unei expeditii scolare cu tematica eco turistica in mt Sureanu, marcarea unor trasee,particarea la concursuri cu tematica eco in oras si judet.
| Aria geografica
Alba Iulia/Alba
| Rezumat
Proiectul Pronatura 2012 - ,,Mai bine pentru mediu, mai bine pentru sanatatea noastra'' derulat la initiativa unui grup din liceu compus din 28 de elevi din clasa a XII a si 2 profesori a urmarit cultivarea in randul elevilor din liceu a dragostei si respectului pentru natura si mediu inconjurator,antrenarea elevilor in activitati ecologice si dirijarea lor spre un al tip de educatie: educatia ecologica, constatandu-se ca acest tip de educatie trebuie constant imbunatatit si imbogatit.Obiectivele au fost stabilite plecand de la nevoile unor elevi care solicita derularea unor actiuni care sa satisfaca educatia extrascolara ecologica. S-au desfasurat peste 50 de activitati cu caracter ecologic:plantari, colectare deseuri,ecologizari, drumetii,excursii, simpozioane,intalniri cu specialisti, editare revista cu tematica eco s.a. grupate pe noua sectiuni. Beneficiarii directi au fost elevii din liceu, familiile acestora, membrii comunitatii locale iar in activitatile desfasurate au fost implicati cei 750 de elevi ai colegiului. Rezultatele cuantificabile se traduc in peste 1500 kg deseuri de hartie colectate, plantarea a 600 de puieti si impadurirea a aproximativ 2 ha teren degradat in vecinatatea municipiului Alba Iulia, realizarea de marcaje turistice in mt. Sureanu, colectarea de deseuri menajere in perimetrul urban si periurban al municipiului Alba Iulia, editarea numarului 3 din revista ECODA, participarea la competitii cu tematica eco ( Green Fashion, expozitie de fotografie si sesiuni de comunicari de profil) s.a. Prin toate aceste activitati obiectivele majore au fost indeplinite iar proiectul a primit Premiul I din partea Cons. Jud. Alba in cadrul concursului ,,PRONATURA'' -si premiul,,ECO''pentru initiative de mediu la ,, Gala Premiilor pentru un mediu curat''
| Date beneficiari
Beneficiarii au sprijinit cateva din activitatile derulate prin puietul pentru plantare, prin mijloace de transport puse la dispozitie pentru realizarea unor actiuni, prin campanii de mediatizare a unor activitati.De asemenea a existat o colaborare intre grupul de intiativa din cadrul Colegiului Economic ,,Dionisie Pop Martian'' si autoritatile locale cu privire la spatii ce pot fi ecologizate, impadurite, cu privirile la calendarul derularii unor actiuni si activitati sau la prezenta acestora in cadrul unor discutii in scoala pe problematica de mediu inconjurator.
| Rezultatele proiectului
Asa cum precizam si in sectiunea dedicata obiectivelor proiectului, beneficiul major a fost reprezentant de formarea si accentuarea deprinderilor si a educatiei ecologice,de cultivarea in randul populatiei scolare din liceu a dragostei si respectului pentru natura. De asemenea comunitatea locala a beneficiat direct sau indirect de rezultatele unor activitati prin care mediul acestor locuitori a devenit unul mai prietenos si curat. La finalul proiectului s-a observat ca aceste obiective au fost atinse. Stau dovada implicarea elevilor in activitati, rezultatele masurabile din activitatile de plantare, ecologizare, colectare deseuri, materialele realizate, implicarea in concursuri si manifestari stiintifice cu tematica eco. Imaginea scolii s-a schimbat prin aparitia unor panouri care au rezumat activitatile proiectului, atitudinea fata de locatia in care -si desfasoara activitatea zilnica s-a schimbat prin grija fata de colectarea resurselor, fata de constientizarea importantei unor resurse utilizate in activitatile zilnice.
Cel mai important rezultat este cel al permanentizarii unor astfel de activitati si al unui astfel de proiect in randul elevilor din colegiu. Acestia se arata interesati si in acest an de derularea unor activitati similare cu cele din proiect.
| Bugetul proiectului (in RON)
275,00
| Parteneri
Consiliul Judetean Alba, Primaria municipiului Alba Iulia, Directia Silvica Alba, STP Alba etc
| Website-ul proiectului