Participanti & Proiecte
Îndrăznește să crești MARE!
|
Organizator: Asociatia Lindenfeld - Ajungem Mari |
|
Categorie: Proiecte pentru Tineret |
Copiii si tinerii din cadrul programului Ajungem MARI au interactionat cu voluntarii de peste 5 ani si au primit ajutor la teme sau au facut diverse activitati, iar voluntarii au sesizat ca nevoile lor sunt de mai multe feluri: afective, educationale, probleme de sanatate, nevoia de terapie si consiliere, nevoia de petrecere a timpului in natura. Neindeplinirea totala sau partiala a acestor nevoi influenteaza comportamentul copiilor si al tinerilor si, prin urmare al viitorilor adulti, intr-un mod negativ.
Sansele ca ei sa se integreze si sa se adapteze societatii, la iesirea din sistem sau chiar si cat timp sunt in sistemu de protectie, scad daca nu sunt indeplinite aceste nevoi si nu se gasesc solutii adaptate lor.
| Scopul proiectului
Scopul a fost ca tinerii sa gaseasca resurse interioare, sa isi descopere talente si abilitati care sa ii ajute in pregatirea pentru viata în afara sistemului, sa se integreze mai usor la scoala, locul de munca si societate.
Obiective: Implicarea a 350 de copii in activitati adaptate nevoilor lor: remediere scolara, cursuri vocationale, iesiri si excursii
Cresterea stimei de sine si imbunatatirea sanselor de integrare in societate pentru 105 adolescenti prin sedinte de psihoterapie
Inscrierea a 15 tineri la cursuri de calificare conform pasiunilor si abilitatilor lor
| Aria geografica
Iasi, Botosani, Neamt, Suceava
| Rezumat
Proiectul și-a propuns să ajute 370 de copii și tineri, din forme de protectie sociala, din 4 județe: Suceava, Botoșani și Neamț, să-și îmbunătățească rezultatele școlare și abilitățile sociale, să devină mai încrezători și să se integreze mai ușor în comunitate cu ajutorul psihologilor și a voluntarilor din judetele lor. Beneficiarii locuiesc în reședințe de îngrijire socială administrate de stat: centre de plasament, complexe de apartamente sociale și un centru pentru mame și copii (cu mame adolescente).
Personalul este insuficient pregatit pentru a oferi sprijin acestor copii, așa că le lipsesc educația 1:1, abilitățile de comunicare, motivația de a continua studiile sau invatarea unei meserii. Copiii isi doresc atenție, sa fie ascultați și acceptați așa cum sunt. Sunt vulnerabili, iau adesea decizii greșite, au așteptări de viitor scăzute, asteapta rezultate imediate, mai degrabă, decât obiective pe termen lung. Au nevoie de oameni care să-i îndrume și cheia succesului este relația dintre copii și voluntari, care devin pentru ei prieteni și modele.
In cadrul proiectului, peste 200 de voluntari au vizitat centrele sau au facut activitati online saptamanal cu 370 de copii, pentru sesiuni interactive de pregătire școlară și ateliere axate pe cunoștințe generale, creativitate și dezvoltăre personala. Am organizat 140 de iesiri si 4 excursii in alte orase, 31 de copii si tineri au mers la terapie si ateliere de dezvoltare personala si 15 tineri au urmat cursurile de calificare in diverse meserii.
Voluntarii au fost instruiți de specialiști in cadrul a 8 trainiguri, pentru a răspunde nevoilor specifice ale copiilor.
Proiectul ne-a permis să oferim mai multe oportunități copiilor, cat si voluntarilor.
| Date beneficiari direcţi
- 370 de copii si tineri au beneficiat de pregatire scolara, ateliere, iesiri - 105 adolescenti si tineri au participat la sedinte de terapie si consiliere - 15 tineri au urmat cursuri de calificare
| Activitati
atelierele educative cu voluntarii fizic (ian-martie), cand au inceput restrictiile cauzate de Covid 19 (in perioada martie-iulie cele mai multe activitati s-au desfasurat in mediul online), consilierea de grup si individuala, inscrierea la cursuri vocationale si de calificare, organizare de iesiri si excursii educative si recreative.
Pentru pregatire scolara sau ateliere online si/sau in centre, voluntarii au tinut in permanenta legatura cu personalul din centre, au stabilit programul si au trimis materialele necesare desfasurarii atelierelor diverse.
Sedintele de terapie si consiliere de grup. Grupele de consiliere au fost realizate cu ajutorul voluntarilor, care le-au explicat tinerilor ce presupun si de asemenea i-au insotit de cate ori a fost nevoie. Pentru copiii si tinerii propusi de voluntari la terapie am solicitat aprobari. Ei au inceput terapia, online sau la cabinet, insotiti de voluntari, astfel procesul terapeutic a fost mai eficient.
Inscrierile la cursuri s-au facut in baza relatiei tanar-voluntar, pentru putea gasi cursurile cele mai potrivite cu pasiunile/abilitatile lor si pentru a-i putea monitoriza si incuraja permanent.
Iesirile in oras la diverse activitati au fost organizate saptamanal, cu ajutorul voluntarilor care s-au implicat constant. Organizarea celor 4 excursii mai mari, in care tinerii au putut vizita locuri noi si au putut avea experiente noi, a presupus o organizare mai mare: transport, masa, obiective turistice.
| Rezultatele proiectului
370 copii si tineri au participat la sedinte educative cu voluntarii
În urma pregătirii școlare cu voluntarii, beneficiarii au reușit să-și dezvolte capacitatea de concentrare și să înregistreze progres școlar. Ei sunt mai motivați să aibă rezultate mai bune, înțeleg că educația este de baza pentru viitorului lor
270 de copii si tineri au participat la 180 iesiri recreative si educative in afara centrelor. Ieșirile au și o latură recreațională, de petrecere timp liber în afara centrelor de plasament tocmai pentru a le oferi opțiuni și alternative de relaționare, de cunoaștere a alternativelor de socializare
105 copii si tineri au participat la sedinte de consiliere de grup sau terapie. Consilierea psihologică a imbunatatit relațiile dintre tineri, a îmbunătățit deschiderea în fața voluntarilor pentru a cere sprijin la anumite materii școlare. De asemenea, au putut dezvolta anumite pasiuni (mate, info, engleza, canto, dans). Ei sunt mai încrezători în forțele proprii, au curajul să aibă inițiative
13 tineri au urmat cursuri de calificare: cofor, frizerie, machiaj, stilist protezist unghii
2 tineri au obținut permisul de conducere.
50 tineri au participat la 4 excursii educative si recreative in afara orasului lor.
59 voluntari au participat la 8 traininguri si grupuri de suport cu mai multe sedinte pentru a intelege mai bine specificul copiilor cu care lucreaza si pentru a invata metode si abordari noi.
| Bugetul
100700
| Parteneri
DGAPSC Iasi, DGASPC Botosani, DGASPC Suceava, DGASPC Neamt
| Website proiect
www.ajungemmari.ro