Participanti & Proiecte
Habemus Ha(m)bar
|
Organizator: Curba de Cultura |
|
Categorie: Proiecte pentru Tineret |
Proiectul Habemus Ha(m)bar este prima colaborare majora intre Curba de Cultura si Primaria Comunei Teisani si a pornit de la nevoiel identificate in comunitate, atat de catre Curba de Cultura cat si de catre primarie, si anume lipsa unor spatii adecvate pentru tinerii din comuna, spatii in care acestia sa se simta in siguranta si cu activitati care sa contribuie la dezvoltarea lor personala. O parte din tinerii din Teisani erau deja beneficiarii activitatilor desfasurate de Cuba de Cultura insa pentru asta erau nevoiti sa se deplaseze zilnic cativa kilometri. Un astfel de spatiu in comuna lor elimina obstacolele geografice (distanta mare de parcurs) si financiare (costurile de transport).
| Scopul proiectului
Scop: Reducerea diferentelor dintre oportunitatile de dezvoltare personala si educationale dintre tinerii din mediul rural si cel urban, cu varste intre 13 si 26 de ani
Obiective
- Echiparea voluntarilor cu competente de comunicare, facilitare educatie nonformala, lucru cu tinerii
- promovarea lucrului cu tinerii si a educatiei nonformale in randul tinerilor si a familiilor acestora
- furnizarea unui spatiu adecvat, la standardele in domeniu, pentru educatie nonformala si lucru cu tinerii
- promovarea drepturilor omului, a egalitatii de gen si a interculturalitatii, cu ajutorul vol internation
| Aria geografica
Comuna Teisani, Prahova
| Rezumat
Scopul proiectului Habemus Ha(m)bar a fost sa reduca diferentele intre oportunitatile de dezvoltare personala si educationala intre tinerii din mediul rural si cel urban, cu varste cuprinse intre 13 si 26 ani, din Romania. Pentru a indeplini acest scop am dus la indeplinire 4 obiective:
- am echipat 3 echipe de voluntari cu competente de comunicare, facilitare educatie nonformala, lucru cu tinerii pe durata stagiilor
- promovarea lucrului cu tinerii si a educatiei nonformale in randul tinerilor si a familiilor acestora din comuna Teisani si imprejurimi
- furnizarea unui spatiu adecvat, la standardele in domeniu, spatiu pentru educatie nonformala si lucru cu tinerii care sa serveasca comuna Teisani si imprejurimile
- promovarea drepturilor omului, a egalitatii de gen si a interculturalitatii, cu ajutorul voluntarilor internationali.
Impactul pe care l-am estimat si atins intr-o mare masura este acela de a-i face pe tineri (voluntari si localnici) sa devina constienti de stilul de viata din comunitatile mici (fie in Romania, fie in alte parti ale Europei) si sa pretuiasca implicarea mai mult, sa realizeze ca solidaritatea inseamna sa actionezi, sa sprijini, iar clicktivismul nu este o metoda eficienta de a livra schimbare societala.
Activitatile principale ale proiectului au fost:
- renovarea unei foste gradinite si transformarea acesteia in Centru de Tineret
- organizarea de activitati culturale, educative si de timp liber si a celei de-a doua editii a Festivalului Ruralympics.
Acest doua activitati si proiectul in sine au decurs din nevoile identificate anterior in comunitate si anume lipsa unui spatiu sigur in care tinerii sa se intalneasca si sa petreaca timp impreuna si accesul obstructionat la activitati de dezvoltare personala, din cauza distantelor mari.
| Date beneficiari direcţi
Voluntari internationali - 36, Tineri din comunitate
| Activitati
Proiectul Habemus Ha(m)bar a fost planificat a avea 3 echipe de voluntari a cate 15 voluntari. Din pacate contextul pandemic ne-a fortat sa amanam inceperea activitatilor, si in plus, o mare parte din voluntarii selectati au renuntat la participare din cauza aceluiasi context, prin urmare am fost nevoiti sa comasam echipele 1 si 2 si sa reducem numarul de voluntari. Primele doua echipe au inceput procesul de renovare si au organizat Ruralympics, in timp ce ultima echipa a terminat procesul de renovare si a organizat evenimentul de lansare a Centrului de Tineret Teisani. Toate activitatile planificate au fost organizate, in ciuda impedimentelor.
In cadrul Ruralympics voluntarii au organizat o serie de activitati si probe cu specific rural ori bazate pe indeletniciri traditionale: competitie de muls vaca, competitie de taiat lemne, facut mamaliga, curatat legume, cursa cu obstacole, alergat cu galeti de apa etc. Festivalul a gazduit si o bibiloteca vie cu si despre oportunitati de dezvoltare personala (voluntariat, studii inafara, schimburi de tineri), un targ de oportunitati care a completat informatiile bibliotecii vii, un concert al unei trupe locale, o scena deschisa publicului, ateliere de experiemente stiintifice, quiz-uri cu si despre COVID-19 pentru combaterea stirilor false.
Ultima echipa s-a concentrat pe renovarea si redecorarea centrului de tineret si organizarea de seri de film in aer liber in satele comunei Teisani, pregatirea evenimentului de lansare a centrului
| Rezultatele proiectului
Centrul de tineret contribuie la educatia si dezvoltarea tinerilor, acestia acumuland abilitati esentiale de viata precum comunicare, gandire critica, organizare si coordonare, planificare etc dar si la un fel de networking existand astfel posibilitatea ca ei sa se ajute reciproc la teme si proiecte pentru scoala. Toate acestea se intamplau deja in centrul de tineret administrat de noi la Izvoarele si a parut mai mult decat potrivit sa replicam acest exemplu de buna practica si in comunitatea de la Teisani.
Inca de la momentul inceperii procesului de renovare atentia localnicilor a fost suscitata si reactiile nu s-au lasat asteptate: de la intrebari pline de curiozitate ori chiar neincredere (ca tineri straini si-ar petrece vacanta de vara muncind intr-o tara si o comunitate care nu este a lor), la oferte de ajutorare, numeroase sfaturi si chiar oferirea de produse voluntarilor (gogosi, ceai, sucuri, dulciuri, miere produsa local, sau chiar sepci, manusi si masti). Fiind asezat in centrul satului si in apropierea scolii, numerosi tineri au observat lucrarile si si-au exprimat curiozitatea si interesul in a participa la ce se intampla.
HH s-a concentrat de asemenea pe a contribui la indeplinirea a 2 European Youth Goals, aflate in directa legatura cu misiunea organizatiei (aceea de a lucra cu tineri din mediul rural):prin crearea si echiparea unui centru de tineret in mediul rural am creat infrastructura necesara pentru a ajunge la tinerii marginalizati din cauze geografice, sociale si economice si a le oferi ocazii de a interactiona cu altii, de a experiementa si de invata.
| Bugetul
325000,00
| Parteneri
Primaria Comunei Teisani
| Website proiect
https://centruldetineret.teisani.ro/