close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Istorii invizibile



| Organizator:
    
| Sectiune:
    Artă și cultură
| Problema de fond
    Punctul de pornire a fost programul "Perspective fluide", un traseu prezent in dosarul de candidatura al orasului Timisoara pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii. In perioada crearii programului, 2015 – 2016, existau in Romania putine festivaluri si productii cultural-artistice LGBTQIA+ care sa fie cunoscute de catre un public larg si mainstream si orice discutie pe o asemenea tematica era intampinata cu retinere si prejudecata. La nivel comunitar am resimtit nevoia unei vizibilitati si unei platforme mai largi pentru arta si cultura LGBTQIA+ si proiecte colaborative. Identity.Education a actualizat si a extins programul propus in bidbook cu productii special create in contextul anului de capitala in urma feedback-ului si cu sprijinul direct al artistxlor si grupurilor comunitare active aparute in ultimii ani.

| Scopul proiectului
    Ne-am propus sa deschidem Timisoara ca platforma pentru arta, in diversele sale forme (vizuala, performance, storytelling), pentru artistx de la nivel national si internationali, si dam frau liber explorarii diverselor forme de exprimare a identitatii.
Obiectiv general: pozitionarea Timisoarei pe harta culturala si artistica LGBTQIA+ a Romaniei si Europei de Est, prin productii cunoscute la nivel national si international.
Obiective specifice: 2 productii create in contextul programului, 1 expozitie internationala, instruirea a 2 persoane in documentarea operelor de arta si cultura


Istorii invizibile Istorii invizibile Istorii invizibile

| Acoperire
    Timisoara, Bucuresti

| Rezumat
    Temele artei si culturii LGBTQIA+ raman controversate in societatea romaneasca. Programul “Perspective fluide” si-a propus explorarea unor noi metode de promovare a respectului reciproc, de chestionare a stereotipurilor si a discriminarii de gen si de depasire a ideilor dominante care limiteaza si marginalizeaza comunitatea LGBTQIA+.
Proiectul “Istorii invizibile”, curatoriat si produs de Identity.Education, este felul in care noi, ca si comunitate LGBTQIA+, ne spunem povestile exact asa cum le-am trait si le traim, ne revendicam istoria si dezvoltam forme inovative de storytelling.
Comunitatea LGBTQIA+ a fost ascunsa (d)in istorie, a fost supusa invizibilizarii din ratiuni ideologice si sufera in continuare de discriminare sistemica. Arta si cultura sunt instrumentele pe care le folosim pentru a ne spune povestile, sa ne autoreprezentam pentru a aduce schimbare, pentru a ne dezvolta identitatea de comunitate si grup intr-o societate care ne obliga sa fim proprii nostri istorici si in care inca trebuie sa luptam pentru vizibilitate si impotriva discriminarii.
Printre cele mai importante realizari ale proiectului putem enumera:
- piesa de teatru “transLucid” despre viata si istoria persoane trans si non-binare din Romania
- cine-concertul documentar “Libertate?” despre ultimii 30 de ani de viata LGBTQIA+ in Romania, documentar ce a fost videomapat pe o cladire in centrul istoric al Timisoara
- expozitia internationala “Tabachera cu scorpion” inspirata din temele prezente in cartea unei scriitoarei, Anna E. Weirach, de origine romanace a trait la Berlin in perioada Weimar, teme cu care rezonam si in prezent.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiari direcți:
- 60 persoane din cadrul Identity.Education si parteneri
- 73 artisti romani, 15 artisti europeni, 3 alti artisti internationali
- 200+ public participant online
- 3200+ public participant la evenimente


| Activitati
    Activitatile intreprinse pentru toate produsele culturale din cadrul proiectului sunt:
- documentarea din arhive text, video si audio ale organizatiilor LGBTQIA+, institutiilor de arta si arhive personale; interviuri individuale si de grup intreprinse inainte de crearea conceptelor
- documentarea post-implementarea prin inregistrarea si arhivarea produselor si productiilor si crearea unui catalog print
Activitati specifice productiilor culturale create in cadrul proiectului:
- pentru spectacolul “transLucid”: elaborare text si concept spectacol; scenografie; creat soundtrack; repetitii ale performerilor; public reading comunitar. Spectacolul s-a jucat in Timisoara (2 reprezentatii) si Bucuresti (4 reprezentatii).
- pentru productia “Libertate?”: regie si scenografie; editarea materialelor de arhiva si a interviurilor; compus muzica originala pentru orchestra si repetitiile orchestrei; crearea materialului video; exercitiile de videomapare. Productia a fost videomapata pe Palatul Culturii in Piata Victoriei in Timisoara cu muzica de orchestra live.
- pentru expozitia “Tabachera cu scorpion”: crearea conceptului; traducerea materialelor sursa din germana in romana si engleza; scanarea spatiului si logistica aferenta panotarii. Expozitia a fost digitalizata si este accesibila online spre vizitare.


| Rezultatele proiectului
    Ne-am propus sa deschidem Timisoara ca platforma pentru arta LGBTQIA+ si am reusit prin urmatoarele:
- spectacolul “transLucid” care a fost sold out atat la cele 2 reprezentatii la Timisoara (premiera si inca un spectacol la cererea publicului) cat si la cele 4 din Bucuresti
- “transLucid” a fost si premiata la Gala UNITER cu premiul Britisch Council, a fost pentru prima data cand un spectacol de autoreprezentare a persoanelor trans si non-binare a urcat pe scena Galei
- expozitia internationala “Tabachera cu scorpion” care a adus impreuna peste 25 de artiste femei si persoane trans si non-binare din Romania si alte 5 tari
- in Timisoara a avut loc cine-concertul documentar “Libertate?” cu muzica de orchestra live si videomapare pe o cladire in centrul istoric al orasului, singurul eveniment de aceasta dimensiune din Romania.
Prin aceste rezultate am atins si obiectivul general si obiectivele specifice ale proiectului, iar evenimentele complementare ce au fost parte din proiect (performance-uri de drag, Muzeul Istoriei si Culturii la Timisoara, proiectii de filme si talk-urile artistice si literare din cadrul expozitiilor) am scos din invizibilitate povestile comunitatii.


| Parteneri
    Asociatia ADO - Arta pentru drepturile omului, Asociatia ACCEPT, ECPI - Centrul Euroregional pentru Initiative Publice, Centrul Cultural German Timisoara, Instititul Francez Timisoara, Oslo Pride, Skeivt Arkiv (Arhiva Queer a Universitatii din Bergen)

| Despre organizator
    Organizam evenimente si activitati cultural-artistice care aduc mai aproape comunitatea LGBTQIA+ de comunitatea mai larga a orasului si tarii si ne adresam tuturor tipurilor si categoriilor de public participant la evenimentele noastre. Oferim servicii sociale, gazduim intalniri comunitare in centrul LGBTQIA+ din Timisoara si luptam pentru drepturile comunitatii prin campanii de awareness si advocacy la nivel national alaturi de celelalte organizatii LGBTQIA+.

| Website proiect
    https://identity.education/istorii-invizibile-2/ si https://identity.education/tabachera-cu-scorpion/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->