Participanti & Proiecte
Banometru 2020
|
Organizator: Asociația Educație pentru Viața Reală |
|
Categorie: Educație, Învățământ, Cercetare |
20% dintre români sunt alfabetizați financiar. Uneori vulnerabilitatea financiară ține mai puțin de venit și mai mult de obiceiuri. Un om vulnerabil financiar fie face față cu greu datoriilor, are veniturile mai mici decât cheltuielile sau nu are economii. Nevoile și premisele programului au fost identificate și completate de fiecare dintre parteneri. ARC construiește comunități, a validat în comunitate nevoia și a construit legăturile potrivite, cautând parteneri care să poată acționa și susține.
ING Bank a identificat problema în rândul clienților săi (rată scăzută a creditelor neperformante prin vânzare responsabilă), a fost deschis la un program CSR, care să poată deveni o soluție disponibilă national. AEVR e asociația care a identificat abordarea eficientă (coaching 1 la 1) pentru sprijinirea aadulților aflați în vulnerabilitate.
| Scopul proiectului
În 2020 ne-am propus să dezvoltăm Banometru pt a deveni program de sănătate financiară, cu resurse digitale adaptate beneficiarilor, cu acoperire națională,cu activitate constantă în oferirea coachingului financiar pentru a crea un plan de redresare financiară personalizat. Obiective: Creșterea capacității de a oferi ateliere și coaching financiar pentru 140-180 beneficiari/lună. Îmbunătățirea experienței participantului și creșterea încrederii în program.Multiplicarea intervenției Banometru prin completarea unor proiecte locale ce oferă servicii sociale cu componenta de educație financiară.
| Aria geografica
Bucuresti, Ilfov, Iasi, Cluj, Arges, Galati, Bihor, Suceava, Braila, Sibiu, Brasov, Timis, Prahova, Giurgiu, Mures, Satu Mare cazuri izolate din diaspora
| Rezumat
Relația românilor cu finanțele proprii e una cel puțin complicată.
•Ne ferim să vorbim despre bani,în societate, familie, peste tot. Inclusiv expresiile din popor asociază banii cu răul.Până de curând, doar 1% dintre români declarau că ar apela la un consilier financiar pentru a depăși o perioadă dificilă.
•Conform unui studiu realizat in 2019, 7 din 10 români au dificultăți în a-și gestiona banii de la o lună la alta. O altă statistică spune că 35% nu au deloc economii și 44% nu pot face față unor cheltuieli neprevăzute.
Deseori uităm că pentru a ne câștiga existența ne-am pregătit ani de zile.Și totuși, când vine vorba de cum ne gestionăm banii munciți, ne vine greu să începem ”pregătirea”.
”Cât costă o oră din viața ta? De ce ai nevoie pentru a te bucura cu adevărat de viață?”
Așa începe Banometru, un program de educație și asistență pentru adulții care doresc să iasă din situația de a avea constant datorii și să ajungă la o viață financiară echilibrată. E programul care te ajută să nu intri în situații financiare dificile sau să ieși cu bine din ele.
Prin Banometru oferim mai mult decât informație utilă ca răspuns la o problemă socială răspândită pretutindeni și în egală măsură ignorată. Oferim sprijin concret pentru a ajunge la o relație echilibrată cu banii, prin:
-Coach financiar alături de care creezi și urmezi un plan personalizat - e sprijinul vital din proiect, acesta construind un parteneriat bazat pe înțelegere fără judecată,claritate,aplicabilitate, informații pe înțelesul tuturor și sprijin.
-Comunitate online, prietenoasă, să îți menții motivația
-Resurse practice, de la cursuri până la simulatoare de economisire sau situații explicate(Ce faci când ești executat silit?)
Peste 8000 de români au accesat sprijin Banometru.5000 dintre aceștia în 2020.
| Date beneficiari direcţi
Tipologia beneficiarului obișnuit Banometru se încadrează în 3 tipologii: - Mariana Supraviețuitoarea: venituri mici, principalul întreținător al familiei, e într-o situație de criză, cu datorii și fără speranță de rezolvare. - Felicia Phoenix: îi e din ce în ce mai dificil să aibă un trai decent și să își plătească datoriile sau face greșeli financiare repetate - Alin Forever young: desi are un venit confortabil, nu știe să îl gestioneze eficient, nu economisește sau ajunge în fiecare lună să împrumute de la prieteni sau familie. Beneficiari direcți: ● 420 de beneficiari coaching ● 5096 participanți în Bootcamp și Atelierele Online ● 10 specialiști ONG formati în cadrul granturilor Banometru pentru susținerea de ședinte de coaching financiar și ateliere de educație financiară ● 734 de beneficiari ai atelierelor în cadrul granturilor Banometru pentru ONG-uri ● 188 de beneficiari coaching în cadrul granturilor Banometru pentru ONG-uri
| Activitati
Până în 2020, Banometru însemna un atelier introductiv și 1-4 sesiuni coaching. Pentru a servi mai bine, 2020 s-a bazat pe 6 piloni: 1.PRIMELE NOȚIUNI - Atelier introductiv (online începând cu 03.2020) și webinarii tematice:2 ore care despre teme principale în gestionarea banilor și tactici care permit economisirea. 2.ÎNVĂȚARE INTENSIVĂ - Bootcamp Banometru - program intensiv, online, durează 9 săptămâni.După parcurgerea unui chestionar de sănătate financiară, participanții primesc săptămânal pe email cursuri video, fișe de lucru și resurse. Totodată, pot accesa oricând cele 15 cursuri online de pe platformă, alături de resursele oferite (ex.model de buget personal). 3.COACHING - Fiecare participant poate accesa 1-4 ședințe individuale gratuite, cu un consultant financiar care îl ajută să definească un obiectiv și un plan de acțiune pentru a ieși din situația dificilă. 4.COMUNITATE DE SPRIJIN - În completarea webinariilor săptămânale de educație financiară, am lansat grupul Comunitatea Banometru - azi are 1600 de membri implicați în dezbateri, dar și în inițiative de responsabilitate precum Parteneri de succes (program de peer education cu o durata de 2 luni).5.GRANTURI-10 ONG furnizoare de servicii sociale (șomaj de lungă durată, familii monoparentale, situații socio-profesionale dificile) au fost cooptate în Banometru, primind resurse financiare și sprijin pentru a organiza ateliere și coaching.6.PLATFORMĂ - Banometru.ro reunește resurse educaționale, simulatoare, articole.
| Rezultatele proiectului
La intrarea în program este analizat gradul de vulnerabilitate financiară a înscrișilor.Dintre concluzii:
●75% dintre participanți afirmă că înainte de Banometru abia se descurcau cu banii la final de lună.●80% dintre participanți sunt la prima experiență de educație financiară.●Circa 80% dintre participanți trebuie să se împrumute sau să amaneteze obiecte în cazul unei cheltuieli neprevăzute, neavând un fond de economii care să acopere astfel de cheltuieli. Schimbări după program:●Dacă 64% dintre cei care abia au intrat în program au tendința să amâne plata cheltuielilor lunare din ultimele 2 luni, la 3 luni după intrarea în program, doar 30% le amână;●84% dintre participanți păstrează un comportament sănătos financiar, de calculare a veniturilor și cheltuielilor la 6 luni după încheierea Banometru (vs. 17% la intrarea în program);●51% dintre participanti au recomandat și altora să participe în Banometru;●După program, procentul celor care calibrează nevoie vs. dorință atunci când cumpără a crescut cu 59%;●După parcurgerea primelor 3 cursuri online, participanții își propun într-un procent de peste 60% următoarele:
1.Voi calcula achizițiile în ore din viața mea lucrătoare. 2.Voi face un plan pentru a avea grijă de mine când voi fi bătrân. 3.Recuperez valoarea în bani a obiectelor neutilizate. 4.Voi face un buget detaliat avansat pe mai multe luni/1 an. 5. Voi monitoriza cheltuielile. 8 din cele 10 ONG beneficiare de grant declară că păstreaza metodologia BANOMETRU în lucrul cu beneficiarii și că membri implicați în implementare sunt mai responsabili cu banii organizației.
| Bugetul
1,280,036
| Parteneri
Asociația pentru Relații Comunitare, Asociația Educație pentru Viața Reală, ING Bank
| Website proiect
https://banometru.ro/