close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



BRIDGE - Soluții și metode inovatoare împotriva violenței de gen



| Organizator:
    Fundatia Terre des hommes
| Categorie:
    Proiecte pentru Tineret
| Problema de fond
    Numeroase rapoarte (UNICEF, Agenția UE pentru Drepturile Omului - FRA, UNHCR) atrag atenția asupra fenomenului violenței de gen în rândul copiilor și tinerilor migranți, in țara de origine, în tranzit sau în țara de destinație. În România, deși numărul migranților sosiți este foarte redus în comparație cu alte state europene, numărul solicitanților de azil a crescut cu 50% in perioada anterioară proiectului.
În cadrul proiectelor Fundației Tdh am constatat că fenomenul violenței de gen este prea puțin cunoscut și, mai ales, soluționat. Mai multe cazuri de violență de gen apărute în centrele regionale de cazare și proceduri pentru solicitanții de azil au pus în alertă organizațiile neguvernamentale din sector, care și-au asumat responsabilitatea realizării de proiecte în acest domeniu, pentru a reduce riscurile și a proteja minorii.


| Scopul proiectului
    Scopul: Îmbunătățirea răspunsului la violența de gen (VG) care afectează copiii și tinerii migranți.

Obiective:
Dezvoltarea cunoștințelor și capacității profesioniștilor de a identifica și aborda forme specifice de VG;
Sprijinirea și promovarea colaborării și învățării între agenții în domeniul VG, prin realizarea unei comunități regionale de practică;
Creșterea capacității copiilor și tinerilor migranți de a conștientiza și înțelege violența de gen și sprijinirea acestora pentru a o raporta, preveni, atenua și aborda.



BRIDGE - Soluții și metode inovatoare împotriva violenței de gen BRIDGE - Soluții și metode inovatoare împotriva violenței de gen BRIDGE - Soluții și metode inovatoare împotriva violenței de gen

| Aria geografica
    București

| Rezumat
    Copiii migranți sunt extrem de vulnerabili și în parcursul lor către o viață sigură se confruntă cu multe tipuri de violență, inclusiv cea de gen, atât în țara de origine, în timpul călătoriei, cât și în țara de destinație. Mai mult, ei nu pot preveni sau raporta violența de gen, nefiind deseori conștienți că au fost victime. Prin proiectul BRIDGE, Terre des hommes și partenerii săi au ajutat specialiștii și copiii să înțeleagă, să prevină, să rezolve aceste situații.

Atât copiii, cât și specialiștii aveau nevoie de mai multe informații și date despre VG pentru a o preveni sau soluționa. Ne-am dorit ca simultan: să adunăm mai multe date, să educăm mai mulți adulți și copii pe tema violenței de gen, să le dăm copiilor și tinerilor migranți puterea de a se apăra. Am creat o comunitate de practică pe care am sprijinit-o în cooperare regională și învățare. Am facilitat activități de informare, instruire, conștientizare, schimb de experiență, mentorat, acces la o platformă de învățare. Au fost colectate, distribuite si utilizate date noi cu privire la VG în rândul copiilor și tinerilor migranți aflați în România (precum și din alte state europene), pentru a dezvolta intervenții practice.
- Profesioniștii români din domeniul social au devenit mai conștienți de VG, dar și mai abili în a identifica și sprijini copiii afectați
- O comunitate de practică cu privire la VG în rândul copiilor migranți a fost întărită, prin intermediul platformei Childhub.org
- Copii și tinerii migranți din România (și alte țări europene) înțeleg mai bine fenomenul de VG și sunt mai puternici în fața acestuia, ba chiar îi pot informa și pe alții.


| Date beneficiari direcţi
    Grupul țintă al campaniei a fost format din: copiii și tinerii migranți, specialiștii domeniul social, factori de decizie politică, instituțiile publice (ANDPCA - Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție, DGASPC – Direcția generală pentru asistență socială și protecția copilului, Inspectoratul General pentru Imigrări), ONG-uri din domeniul protecției și migrației copiilor, profesori, asistenți sociali, copii și tineri români etc. 250 de copii și tineri migranți între 10-18 ani din România au învățat și înțeles mai bine riscurile cu care se confruntă astfel încât să se poată proteja și să poată să-i sensibilizeze și pe alții pe această temă. 15 tineri între 18 și 24 ani identificați și instruiți ca tineri facilitatori și-au îmbunătățit cunoștințele in domeniul VG și sunt împuterniciți să joace un rol activ în prevenirea și adresarea VG. Profesioniști din domeniul social: 4 participanți în formare de formatori; 25 de profesioniști formați de formatori. 250 de profesioniști beneficiază de formarea on-line și de informația disponibilă pe ChildHub.

| Date beneficiari
    Alți specialiști, publicul larg, copiii și părinții români

| Activitati
    Activitățile
1. Cercetare în rândul copiilor si tinerilor migranți din România, despre VG care îi afectează (46 interviuri);
2. Creșterea capacității profesioniștilor din domeniul social și a tinerilor prin: formare de formatori, manual de training, 3 studii de caz elaborate si prezentate public (on-line), 7 buletine informative, cursuri off-line și on-line de 3 zile (68 pers.), un modul de învățare de e-learning (120 pers.), conferinta finală (111 pers.); 2 traininguri pentru tineri facilitatori (20 pers.).
3. Comunitate regională de practică – platforma Childhub.org a profesioniștilor din domeniul social: articole în Română și engleză.
4. Campanie de conștientizare cu privire la VG condusă de copii și tineri. În România 20 de tineri romani și migranți au realizat 5 proiecte creative, finalizate cu câte un video, care au implicat copii si tineri romani si migranti din Iran, Iraq, Siria: teatru forum, atelier de pictura pe tricouri, pictură murală, video despre riscurile VG on-line, în 4 limbi, film de animatie.
5. Campanie de comunicare pentru copii, pentru o mai bună înțelegere a violenței de gen care afectează migranții copii (online, 5 podcasturi, un spot video, 5 infografice, 2 materiale de prezentare a cercetării, un Quiz asociat cu pagina de Facebook, in RO, AR si EN, o broșură, 1 pliant, 1 ziar in RO, AR si EN, 9 filmulețe pe Tik-Tok și o dezbatere despre violența domestică, 1 concurs cu premii). Implicit campania a sensibilizat și publicul larg pe această temă.



| Rezultatele proiectului
    Problemele legate de VG și migrație nu sunt dezbătute în spațiul public românesc (care e considerat de tranzit). Dar cert este că migranții copii ajung aici traumatizați de diverse experiențe, printre care și VG. În România, doar puține informații erau disponibile cu privire la acest subiect, iar proiectul Bridge a adus subiectul sub reflectoare (în spațiul online, dar și în evenimente ). În plus a furnizat platforma necesară pentru a informa (în ro, en, arabă) copiii, tinerii și a a sensibiliza publicul și profesioniștii.

Proiectul a construit forme de solidaritate (sau poduri =bridge) între și cu migranți. Voluntarii români și copiii migranți implicați în proiect sunt mai puțin vulnerabili la VG și au creat ei înșiși materiale informative utile care vor rămâne online mult timp de acum înainte. Aceste materiale accesibile pentru copii și tineri le propun și soluții concrete în caz de abuz (știind că ei evită să discute cu adulții despre probleme sensibile). Proiectul ne-a întărit credința în importanța informării, sensibilizării și comunicării problemelor legate de VG și convingerea că acest proiect a fost oportun și foarte eficient.

250 de copii și tineri migranți au beneficiat de creșterea cunoștințelor, înțelegere și conștientizare a VG.
20 tineri facilitatori au beneficiat de creșterea cunoștințelor in domeniul VG și joacă un rol activ în prevenirea și adresarea VG.
4 participanți în formare de formatori; 68 de profesioniști formați de formatori. Peste 1000 de profesioniști au beneficiat de formarea on-line și de informația disponibilă pe ChildHub.




| Bugetul
    531330

| Parteneri
    MAGYARORSZAGI TERRE DES HOMMES ALAPITVANY LAUSANNE (Tdh Hungary), FUNDATIA TERRE DES HOMMES-ELVETIA (Tdh Romania), ARSIS KOINONIKI ORGANOSI YPOSTIRIXIS NEON (ARSIS) Grecia, KOPERAZZJONI INTERNAZZJONALI - MALTA (KOPIN) ASSOCIATION (KOPIN) Malta, DEFENSE DES ENFANTS INTERNATIONAL BELGIQUE BRANCHE FRANCOPHONE, ASBL (DCI Belgium)

| Website proiect
    https://tdh.ro/ro/bridge-solutii-si-metode-inovatoare-impotriva-violentei-de-gen





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->