Participanti & Proiecte
Program de dezvoltare profesională pentru practicienii din domeniul conservării naturii
|
Organizator: |
|
Sectiune: Programe |
Odată cu aderarea României la UE suprafața de arii protejate s-a extins de la aprox 8% din suprafața țării la peste 24% . Cum nu exista în România expertiză legată de managementul ariilor protejate sau de conservare, Programul Propark a apărut tocmai ca să suplinească aceasta lipsă de know-how
În program s-a făcut și o evaluare a nevoilor de dezvoltare profesională ( prin aplicarea unui chestionar TNA - training needs assessment) pornind de la Competențele Globale pentru Practicienii din Arii Protejate - IUCN și o analiza la nivelul tuturor parcurilor din țară.
| Scopul programului
Scopul programului este îmbunătățirea managementului ariilor protejate. Cele 2 mari obiective ale programului sunt: creșterea capacității profesionale a practicienilor din arii protejate și construirea de modele de bune practici pentru managementul conservării naturii.
| Acoperire
Pentru perioada 2021-2023 am desfășurat programul de formare profesională în următoarele județe: București, Brașov, Harghita, Vâlcea, Caraș-Severin, Bihor, Cluj, Alba, Vrancea
| Rezumat
Programul sprijină specialiștii care sunt în prima linie și fac eforturi inversarea procesului de pierdere a biodiversității și care au capacitatea de a implementa cele mai bune practici de management a ariilor naturale protejate, de dezvoltare durabilă și atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Prin acest program oferim oportunități de învățare pentru practicienii implicați direct și indirect în managementul arilor protejate și conservate printr-o abordare structurată care include programe de creștere a capacității profesionale, evenimente de formare, schimburi de experiență și posibilități de networking. Țelul nostru pe termen lung este de a oferi acces la oportunități de învățare pe tot parcursul vieții și de formare profesională de înaltă calitate și de încredere, permițând astfel sectorului ariilor protejate și al conservării naturii să se diversifice și să se profesionalizeze în România și în afara ei, având un impact pozitiv asupra naturii , oamenilor și climei. Cele mai importante realizări (2021 - 2023): 360 participanți, beneficiari direcți și îmbunătățirea managementului în arii protejate prin creșterea capacității profesionale a celor ce le administrează.
| Date beneficiari direcţi
360 de practicienii din domeniul conservării naturii
| Activitati
Programul de dezvoltarea a capacițății profesionale este format dintr-o serie de cursuri. Aceste cursuri se pregătesc și se desfășoară după următoarea metodologie: stabilirea grupului beneficiar (fie dinspre noi spre ei, fie prin contactarea noastră de către ei), identificarea nevoilor de formare profesională, prin aplicarea unui chestionar TNA (training needs assessment) fie printr-un chestionar deschis, stabilirea temei de curs/duratei/locației, alegerea trainerilor și constituirea echipei care va implementa acțiunea (cursul), realizarea planului pentru curs, pregătirea și redactarea materialelor de curs, pregătirea logistică a cursului, realizarea propriu-zisă a cursului, colectarea feedback-ului din partea participanțiilor & sesiune de feedback cu trainerii implicați.
| Rezultatele programului
Programul a avut: 360 beneficiari direcți, 29 de cursuri dezvoltate și susținute, 35 de traineri implicați, 6 administrații de parcuri și 11 entități beneficiare. Acesta a îmbunătățit capacitatea de comunicarea și promovare a personalului ariilor protejate, ariile protejate au devenit mai vizibile publicului larg, crescând astfel gradul de conștientizare și apreciere față de aceste zone importante. În urma formărilor din cadrul programului, s-a realizat o implicare eficientă a experților din ariile protejate în managementul terenurilor ceea ce a condus la conflicte vizibile cu rezultate pozitive cum ar fi interzicerea microncentralelor. Managementul pădurilor virgine a cunoscut de asemenea o schimbare semnificativă, creându-se un val de susținere și apreciere pentru aceste ecosisteme nealterate și pentru rolul lor crucial în echilibrul ecologic. Parcurile naționale și ariile protejate au început să colaboreze mai strâns cu comunitățile locale, consultându-le în deciziile de management și implicându-le activ în conservare. S-a observat și o creștere susținută a numărului de activități de educație ecologică. Colectarea de date legate de biodiversitate prin program a jucat un rol esențial în luarea deciziilor de management regional, asigurând bazele științifice necesare pentru planificarea și implementarea strategiilor de conservare. Prin acest program s-au implementat și metodologii noi pentru evaluarea și dezvoltarea personalului în domeniul ariilor protejate ce a adus îmbunătățiri semnificative în calitatea managementului și a serviciilor oferite.
| Parteneri
Regia Nationala a Padurilor, Administrațiile Parcurilor: Național Cheile Bicazului - Hășmaș, Național Piatra Craiului, Național Domogled - Valea Cernei, Natural Apuseni, Național Buila-Vânturarița, Plantăm Fapte Bune, Agenția de Protecția Mediului Vrancea, Asociația Ecotop, Fundația Conservation Carpathia, WWF, ANANP Maramureș.
| Despre organizator
Suntem principalul furnizor de instruire pentru arii protejate și conservare în țară, cu rol activ în rețelele europene și mondiale care își propun să dezvolte capacitatea profesională a celor ce lucrează în arii protejate și conservare, implicit prin proiecte, consultanță și mentoring. Oferim oportunități de învățare și formare pe tot parcursul vieții pentru practicienii din arii protejate și specialiștii în conservarea naturii.
| Website proiect
https://propark.ro