Participanti & Proiecte
Dezvoltam servicii socio-medicale pentru gravidele din mediul rural
|
Organizator: Salvati Copiii Romania |
|
Sectiune: Sănătate |
53% din localitatile din Romania nu beneficiaza de serviciile unui medic de familie, multe femei si tinere din zonele rurale nu beneficiaza de monitorizarea adecvata sau asistenta medicala. Anual, 10% din nasterile din Romania provin de la mame adolescente si Romania se situeaza pe primul loc in UE in ceea ce priveste numarul de mame cu varsta sub 15 ani. Pentru a aborda aceaste probleme am analizat situatia gravidelor si copiilor din zonele rurale si am luat in considerare nevoile lor urgente prin consultarea medicilor si a altor specialisti la nivel local. Am creat o retea care a implicat specialisti locali, medici de familie, autoritati si voluntari pentru a ajuta la imbunatatirea accesului la asistenta medicala si la monitorizarea adecvata a sarcinii in zonele defavorizate si dotarea cabinetelor de medicina de familie cu aparatura.
| Scopul proiectului
Scop: facilitarea accesului la servicii medicale pentru gravidele si copiii vulnerabili din mediul rural.
Obiective: dotarea cabinetelor de medicina de familie cu echipamente medicale, facilitarea accesului gravidelor la controalele medicale, prevenirea sarcinilor la adolescente, imbunatatirea nutritiei si igienei gravidelor, mamelor care alapteaza si copiilor din zonele rurale defavorizate, sustinerea emotionala a mamelor si suport pentru a-si ingriji optim copiii.
| Acoperire
70 de comunitati rurale defavorizate din Romania din 21 de judete: Arges (Micesti, Calinesti, Malureni, Tufanu, Tanca), Brasov (Tarlungeni, Sacele, Budila, Zizin, Purcareni), Botosani (Gorbanesti, Ibanesti, Hiliseu Horia), Caras-Severin (Anina, Celnic, Bocsa), Constanta (Albesti, Negru-Voda, Darabani, Valcele, Coroana, Vartop), Dambovita (Manesti, Romlux), Dolj (Breasta, Malu Mare, Prajba, Predesti), Hunedoara (Riu de Mori, Pui), Iasi (Ceplenita, Costuleni, Mironeasa si Scheia), Mures (Riciu, Band, Mica), Neamt (Sabaoani, Bahna, Izvoare), Prahova (Urlati, Bucov), Suceava (Voitinel, Ciprian Porumbescu, Dolhesti, Ilisesti), Timis (Jimbolia, Clarii Vii, Checea, Mosnița Noua), Tulcea (Babadag), Vaslui (Dragomiresti, Osesti), Gorj (Polovragi, Albeni,Telesti, Logresti), Maramures (Satulung), Mehedinti (Vrata, Tamna, Punghina, Oprisor, Corcova, Darvari), Olt (Gradinari, Oboga), Valcea (Bujoreni, Videeni, Racovita) .
| Rezumat
Mediul rural se confrunta cu provocari semnificative in ceea ce priveste accesul la serviciile de sanatate, inclusiv distanta mare pana la unitatile medicale si lipsa infrastructurii adecvate. Investitiile in asigurarea serviciilor de sanatate in mediul rural sunt vitale pentru a asigura accesul echitabil la ingrijire medicala si pentru a imbunatati starea de sanatate a comunitatilor marginalizate si izolate. Acest lucru este esential nu doar pentru a trata afectiunile medicale existente, ci si pentru prevenirea acestora prin programe de screening si educatie in sanatate. Interventia Salvati Copiii a constat in implicarea a 200 de medici de familie din zone rurale si specialisti locali, as. medicali, as. sociali si psihologi in activitati de suport integrate. Specialitii locali au lucrat in echipa cu medicii de familie pentru asigurarea serviciilor medicale gravidelor si copiilor. 40 de cabinete de medicina de familie din zone rurale au fost dotate cu 630 de echipamente medicale si mobilier medical pentru asigurarea serviciilor medicale de calitate in comunitati cu ecografe portabile, electrocardiografe, pulsoximetre si alte echipamente. Pe langa dotarile cu aparatura, au fost organizate sesiuni de informare medicala, caravane de screening si decontarea analizelor si a consultatiilor pentru gravide, precum si suport pentru gravida si nou-nascut pe modelul finlandez Cutia Bebelusului. Au fost acordate servicii pentru 10.000 de copiii, gravide, gravide minore si mame vulnerabile din 21 de judete. In localitatile unde am intervenit a crescut rata vaccinarii la 99%, iar procentul mamelor care si-au controlat sarcina a fost de 90%. Au fost investiti 1.500.000 de euro. Eforturile au fost reflectate in 200 de articole de presa, cu un reach de 1 milion de persoane.
| Date beneficiari direcţi
-10.000 de gravide, gravide minore, mame si copii din zonele rurale defavorizate, carora li s-a facilitat accesul la servicii socio-medicale, au fost inscrisi la medicul de familie, au fost vaccinati si monitorizati iar gravidele au beneficiat de screening gratuit.
- 200 medici si specialisti locali beneficiari ai echipamentelor medicale
Proiectul abordeaza in mod inovator problema integrarii serviciilor medicale la nivelul zonelor rurale, dezvoltand retele de sprijin integrat pentru a asigura accesul la servicii medicale de calitate pentru gravidele vulnerabile si copii. O echipa multidisciplinara de specialisti locali, asistenti sociali si asistenti medicali lucreaza alaturi de medicii de familie pentru a facilita accesul la control medical pentru gravide si copii, chiar in comunitati. Mai mult, gravidelor le este oferit si sprijin material sub forma Cutiei Bebelusului. Sunt create parteneriate cu medicii de familie din mediul rural care detin competente extinse in ecografie si pot acorda servicii direct in comunitate persoanelor vulnerabile.
| Activitati
Interventia Salvati Copiii pentru imbunatatirea starii de sanatate a 10.000 de copii si gravide din mediul rural din 21 de judete, din 70 de comunitati rurale, a constat intr-o abordare integrata, bazata pe 7 paliere de interventie: 1.Crearea de parteneriate cu autoritatile locale si 200 de medici de familie, asistenti medicali si asistenti sociali pentru identificarea cazurilor vulnerabile. 2.Dotarea a 40 de cabinete de medicina de familie din rural cu 630 de echipamente pentru asigurarea serviciilor medicale cu ecografe portabile, electrocardiografe si alte echipamente. 3.Organizarea a peste 200 de sesiuni de informare medicala in comunitati. 4.Derularea de caravane medicale in cadrul carora s-au efectuat ecografii si consultatii gratuite: abdominale, transvaginale, de san. 5.Screening pentru gravide si decontarea transportului la spital, decontarea analizelor si a consultatiilor. 6.Oferirea de suport pentru gravida si nou-nascut, prin acordarea Cutiei Bebelusului. Nou-nascutii beneficiaza de un mediu sigur pentru somn, Cutia Bebelusului se transforma in patut si este dotata cu peste 60 de produse de ingrijire si haine necesare pentru primul an de viata. Aceasta este acordata gravidelor vulnerabile cu conditia participarii la sesiuni de informare, inscrierea la medicul de familie si monitorizarea sarcinii – activitati facilitate de specialisti locali. 7.Advocacy prin promovarea analizelor pentru cunoasterea realitatilor din comunitati si campanii de constientizare.
| Rezultatele proiectului
Salvati Copiii a ajutat sistemul medical din zonele rurale prin dotarea cu 630 de echipamente medicale a 40 de cabinete de medicina de familie din zone rurale. In unele localitati, cu ajutorul echipamentelor donate medicii de familie au putut extinde activitatea si dubla numarul consultatiilor si pacientilor, alti medici au mers la cursuri de perfectionare in ecografie sau au putut acorda consultatii complexe pediatrice si ginecologice, iar in unele cazuri autoritatile au renovat de la bugetul local spatiile medicale pentru utilizarea in siguranta a aparaturii medicale donate. In cadrul proiectului, 1.500.000 euro au fost investiti pentru sustinerea sanatatii copiilor si mamelor. Aceste investitii au avut ca efect direct tratarea adecvata si informarea medicala a 10.000 de copii, gravide si mame din 21 de judete si sustinerea a 200 de cadre medicale in oferirea de asistenta medicala. 90% dintre gravide au mers la control, 99% dintre copii au fost vaccinati, iar 100% dintre gravide si copii au fost inregistrati la medicul de familie. Prin aceste actiuni, proiectul a contribuit la reducerea mortalitatii infantile si la cresterea nivelului de informare a mamelor. Proiectul a generat schimbari semnificative in comunitatile locale si in sistemul medical iar efortul colectiv a dus la consolidarea unei retele de solidaritate, implicand specialisti, medici, reprezentanti ai autoritatilor locale, jurnalisti, parinti, reprezentanti ai companiilor, voluntari si influenceri, care au lucrat impreuna pentru a sustine sistemul medical din zonele rurale si persoanele vulnerabile.
| Parteneri
Ministerul Sanatatii, , Directiile de Sanatate Publica Judetene si DGASPC-urile din 21 judete, primariile din 70 de localitati, cabinetele medicilor de familie. Sponsorii din cadrul proiectului și parteneri: MSD for Mothers, Fundația OMV Petrom, Alliance Healthcare Romania, PENNY Romania, Asociatia Caravana cu medici, Volvo Trucks Romania, Fondul Social European prin POCU 2014-2020.
| Despre organizator
Salvați Copiii este o asociatie de utilitate publica, non-profit, neafiliata politic sau religios. In 33 de ani de activitate, am intervenit activ in societate, identificand solutii pentru protejarea si sprijinirea copiilor vulnerabili si am militat pentru o colaborare cu autoritatile, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Am creat retele de solidaritate si peste 3.700.000 de copii au fost implicati in programele si campaniile noastre.
| Website proiect
www.salvaticopiii.ro