close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Gradinescu



| Organizator:
    Institutul de Permacultură
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    Explorarea potentialelor solutii de adaptare la schimbarile climatice, identificarea oportunitatilor si provocarilor existente la nivel local au creat contextul initierii Gradinescu. Conform INS, fiecare bucurestean beneficiaza de 21.3mp de spatiu verde, cu mult mai putin fata de norma impusa de UE 26mp,incomparabil mai mica decat cea recomandata de OMS, de 50mp pe cap de locuitor.
Prin crearea unor oaze de verdeata, benefice pentru sanatatea emotionala, mentala si fizica a locuitorilor, Gradinescu vine totodata in intampinarea nevoii de revitalizare a spatiilor urbane nefolosite. Preocuparea crescuta a oamenilor pentru un trai sustenabil si hrana locala,confirma necesitatea unor exemple concrete, sustenabile si functionale de gradinarit urban care sa inspire comunitatea si care sa contribuie la reducerea amprentei de carbon a orasului


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este de a dezvolta modele inspirationale si functionale de gradinarit urban care sa inspire indivizii si administratia locala sa adopte solutii sustenabile pentru cresterea calitatii vietii in mediul urban.
Obiective:
Dezvoltarea infrastructurii de gradinarit urban si promovarea a 8 modele de gradinarit urban
Cresterea accesului la spatiu verde si crearea unor oportunitati de cultivare a propriilor legume in oras
Cresterea gradului de implicare a comunitatii in activitati de gradinarit
Crearea de contexte de invatare si cercetare in permacultura & schimbari climatice


Gradinescu Gradinescu Gradinescu

| Aria geografica
    Bucureşti

| Rezumat
    Gradinescu e un model de regenerare urbana ce exemplifica cum sisteme de permacultura, educatie, energie si hrana se pot imbina creativ intr-o retea de gradini urbane, care sa aduca un plus de energie si vitalitate in vietile orasenilor.

In contextul actual al crizei sociale si de mediu, credem ca solutiile de adaptare la schimbarile climatice pot fi la indemana fiecarui individ, iar producerea hranei este parghia ce poate declansa adoptarea unor obiceiuri de mediu sanatoase.

Proiectul Gradinescu consta intr-o retea de gradini urbane concepute pentru fi ingrijite de locuitori prin participare si de echipa ICPR prin expertiza, facilitare si cercetare. In 2017 am proiectat, amenajat si ingrijit 7 gradini reprezentand 8 modele de gradini urbane. Sute de varietati de plante, pomi si arbusti au inverzit 6200 mp din capitala si i-au transformat in gradini pe acoperisurile si terasele cladirilor, peisaje comestibile, gradini cu sisteme hidroponice, gradini comunitare, o sera urbana, gradini in curtea scolii, Livada urbana de tip ”Food Forest”. Astfel, Gradinescu aduce totodata o reteta de revitalizare a unor spatii urbane nefolosite.

E un program centrat pe nevoile bucurestenilor cu impact pozitiv cu precadere pentru comunitatile din: Bucurestii Noi, Pajura, Damaroaia ,Chitila, Grivita, Floreasca, Tei ,Berceni, Aparatorii Patriei, Vitan, Oltenitei, Popesti Leordeni, Rahova, Ferentari, Ghencea. In 2017, 36 de familii au cultivat legume pe loturi individuale si zone comune, in gradini au fost organizate zeci de evenimente si cursuri la care au participat peste 500 de persoane si s-au inceput 3 lucrari de cercetare.


| Date beneficiari
    • Elevi, prescolari, cadre didactice: 700 • Gradinari pasionati din vecinatatea gradinilor: 80 • Organizatori sau participanti la ateliere si evenimente in gradini: 520 • Membri ai grupului de initiativa locala Bucurestii Noi: 16 • Specialisti, antreprenori eco-sociali, studenti la facultati de profil: 50 • Locuitorii din vecinatate ce folosesc spatiul pentru recreere in mod curent: 2000

| Date beneficiari
    • Locuitorii sectoarelor 1, 2 si 4 in general si locuitorii cartierelor invecinate cu gradinile in special • Cunostintele beneficiarilor directi • Alte organizatii, institutii si autoritati locale • Cercetatori, gradinari, permacultori si antreprenori din 8 tari (US, UK, Austria, Germania, Cehia, Maroc, Republica Moldova, Suedia) si de pe 3 continente (Europa, America si Africa) au vizitat gradinile noastre

| Activitati
    1.Proiectarea, amenajarea si ingrijirea a 7 gradini urbane in 2017 in capitala
2.Construirea a 8 modele de gradinarit urban: Gradina Comunitara, Peisaj Comestibil, Sisteme hidroponice pe acoperis. Gradina recreativa la locul de munca, Sera urbana, Solar, Gradina in curtea scolii, Gradina Verticala
3.Facilitarea proceselor de community building in cadrul activitatilor conexe gradinilor.
4.Organizarea de ateliere tematice/practice, corelate la nevoile gradinilor
5.Atribuirea anuala a 36 de loturi individuale de pamant de minim 5 mp fiecare. Selectia, repartizarea loturilor, instruirea si monitorizarea activitatii persoanelor care isi cultiva legume si fructe pe loturi individuale si in spatiile comune ale gradinilor
6. Coordonarea lucrarilor de mentenanta ale gradinilor, realizate impreuna cu comunitatea si voluntarii
7.Coordonarea si realizarea lucrarilor de cercetare impreuna cu institutii de specialitate. 3 lucrari de cercetare aflate in derulare: Centrala Jean Pain, Sisteme Hdroponice pe acoperis, Controlul Daunatorilor in Agricultura Urbana.
8. Construirea unor comunitati in jurul gradinilor si gazduirea de evenimente socio-culturale in gradini.
9. Activitati de comunicare si promovare .

Metodologia de implementare e bazata pe construirea unor comunitati in jurul gradinilor si pe creare de locuri de munca si oportunitati de angajare sau voluntariat pentru specialisti si entuziasti in domeniul agriculturii regenerative, protectiei mediului, horticultura, peisagistica.


| Rezultatele proiectului
    Proiectul a contribuit la dezvoltarea unui nou concept de gestionare a spatiilor verzi din mediul urban, mai prietenos cu natura, orientat catre sustenabilitate si catre cresterea gradului de implicare a membrilor din comunitate.
Cei 6200mp de gradini urbane au creat un context de crestere a rezilientei comunitatilor locale si a calitatii mediului in oras. Gradinescu ne confirma ca un trai mai sustenabil si sanatos in Bucuresti e posibil prin conectarea oamenilor cu natura; aducand practicile permaculturii si conceptele ecologiei in viata de zi cu zi a locuitorilor. Observand constant copii desculti in iarba, mame ce alapteaza si bunici ce isi plimba nepoteii proaspat scosi de la scoala, am primit confirmarea ca aceste spatii inspira incredere, siguranta si comfort.

36 de familii au cultivat legume pe loturi individuale, iata ce ne impartaseste Florin, detinator de lot: “Un proiect grozav pentru comunitate! Poti sa ai o activitate zilnica, sa iesi din apartament, sa faci altceva in aer liber. E o satisfactie sa poti sa cultivi, sa obtii niste produse naturale, sanatoase, in plus ai ocazia sa socializezi cu foarte multi colegi si prieteni care s-au strans in jurul acestui proiect si exista un loc de joaca pentru copii.”
In gradini au fost organizate peste 20 de evenimente la care au participat peste 500 de persoane. Felicia, Participant la unul din ele considera ca: "Gradinescu a devenit un standard de calitate si punct de referinta in ceea ce priveste amenajarea gradinilor & aspatiilor urbane."


| Bugetul
    1274

| Parteneri
    Institutul de Cercetare in Permacultura, Kaufland Romania, Scoala Gimnaziala 143

| Website proiect
    www.gradinescu.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->