close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



VotONG



| Organizator:
    Asociația Code for Romania - Codează pentru România
| Categorie:
    Comportament civic și Participare publică
| Problema de fond
    În cadrul programului de cercetare și proiectare de soluții derulat de Code for Romania ne-am aplecat atenția asupra sectorului ONG pentru a identifica punctele nevralgice ale societății civile și pentru a interveni cu soluții digitale acolo unde putem produce o schimbare în bine. VotONG este o platformă care răspunde nevoii de creștere a legitimității reprezentanților prin mecanisme clare și transparente de alegere a vocilor care duc mai departe misiunile sectorului în forurile de decizie. În acest moment numirile reprezentanților societății civile în instituții publice sunt arbitrare și la latitudinea decidenților politici și nu asigura reprezentativitate și nici legitimitate sectorului. În același timp, majoritatea ONG-urilor nu sunt conștiente de existența acestor funcții destinate societății civile și de procedurile de acces la ele.

| Scopul proiectului
    Scopul Vot ONG este de a ajuta un sector eterogen cum este cel al organizațiilor neguvernamentale să se poată organiza pentru a-și desemna reprezentanți legitimi în funcțiile pe care legea le prevede pentru aceștia. VotONG este o platformă care răspunde nevoii de creștere a legitimității reprezentanților prin mecanisme clare și transparente de alegere a vocilor care duc mai departe misiunile sectorului în forurile de decizie. VotONG este, așadar, mecanismul de autoreglementare prin care societatea civilă își alege propunerile de reprezentanți în instituții publice.


VotONG VotONG VotONG

| Aria geografica
    Toate

| Rezumat
    VotONG este singura platformă care facilitează procesul de desemnare a reprezentanților societății civile în diferite instituții publice precum Consiliul Economic și Social, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Consiliul Suprem al Magistraturii ș.a. În platformă se organizează runde electorale în care ONG-urile pot nominaliza candidați, pot susține candidaturi și pot vota în cadrul alegerilor în derulare. Prin acest mecanism transparent, auditabil, deschis tuturor ne-am propus desemnarea unor persoane cu o mai mare reprezentativitate și legitimitate astfel încât instituțiile în care ajung vor deveni mai funcționale. Am elaborat, alături de Academia de Advocacy şi FDSC, un regulament al platformei şi am chemat toată societatea civilă la consultări pe baza acestuia. Am ajuns la un număr de aproape 800 organizaţii înscrise în platformă.

Secretariatul General al Guvernului a achiesatla mecanismul VotONG şi a desemnat un reprezentant în poziţia de Preşedinte al Comisiei Electorale. Pe 22-23 nov au avut loc primele alegeri, cele pentru reprezentanţii sectorului ONG în CES, și s-au ales 15 câștigători. Pe 18 dec, în Monitorul Oficial, este publicată o listă de reprezentanţi în care una dintre persoanele alese a fost înlocuită arbitrar cu o persoană care nici nu participase în alegeri. După săptămâni de proteste şi solicitări din partea societăţii civile, guvernul publică în Monitorul Oficial desemnarea Adrianei Radu ca membru în CES, respectând integral votul societăţii civile. Datorită acetui proiect, avem pentru prima dată astăzi reprezentanți aleși prin votul deschis și auditabil a unui număr mare de organizații. Societatea civilă are acum la dispoziție un instrument solid care a probat faptul că poate asigura o reprezentare reală în funcții cheie din stat


| Date beneficiari direcţi
    800 de organizatii neguvernamentale, 15 candidati nominalizati si apoi numiți în CES

| Date beneficiari
    sectorul ONG în întregime

| Activitati
    În intervalul iunie - septembrie, alături de partenerii de proiect am dezvoltat platforma votONG și am definit metodologia de lucru a acesteia, precum și regulamentul dedicat primei runde electorale organizate prin platformă, cea destinată alegerii reprezentanților societății civile în Consiliul Economic și Social. Din 6 octombrie platforma a fost live și peste 800 de organizații s-au înscris pentru a deveni electori. In paralel am demarat negocieri cu Secretariatul General al Guvernului pentru a ne asigura că rezultatele alegerilor vor fi respectate de Guvernul României și numirile în CES se vor face pe baza listei de câștigători desemnați prin VotONG. SGG a acceptat procedura votONG și a desemnat de asemenea un reprezentant propriu în Comisia Electorală.

După desfășurarea alegerilor Comisia a transmis către SGG rezultatele alături de dosarele complete ale candidaților. După ce unul dintre reprezentanții aleși prin procesul de vot nu s-a regăsit între persoanele numite în CES, am respins vocal și ferm ingerința politică, alături de un număr semnificativ de alte organizații, cerând respectarea votului inițial. În final, rezultatul votului a fost respectat și avem acum reprezentanți legitimi în Consiliul Economic și Social. Am creat astfel un precedent care ne va oferi un punct solid de plecare în negocierile cu alte instituții pentru care vom organiza alegeri în anii următori, cum ar fi Consiliul Suprem al Magistraturii și altele.


| Rezultatele proiectului
    - 788 de organizații inscrise
- 32 de organizatii care au depus candidaturi
- 15 reprezentanți numiți în CES
- acceptul Guvernului României de a recunoaște mecanismul VotONG ca metodă de selecție a candidaților pentru Consiliul Economic și Social.
- consolidarea unui precedent în desemnarea reprezentanților societății civile în instituțiile publice printr-un mecanism care asigură reprezentativitate și legitimitate
- disponibilitatea permanentă a unei platforme de vot online care aduce împreuna societatea civilă
- crearea unui spatiu de dialog (Slack) unde organizațiile se pot organiza pe subicte de discutii și pot colabora și unde reprezentanții aleși de ei vin în dialog permanent cu cei care i-au votat.


| Bugetul
    0

| Parteneri
    Academia de Advocacy, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

| Website proiect
    https://votong.ro/ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->