Participanti & Proiecte
Dreptul la viata al copiilor
|
Organizator: Salvati Copiii Romania |
|
Categorie: Sănătate |
53% din localitatile din Romania nu beneficiaza de serviciile unui medic de familie, multe femei si tinere din zonele rurale nu beneficiaza de monitorizarea adecvata sau asistenta medicala. Anual, 10% din nasterile din Romania provin de la meme adolescente si Romania se situeaza pe primul loc in UE in ceea ce priveste numarul de mame cu varsta sub 15 ani. Pentru a aborda aceaste probleme am analizat situatia gravidelor si copiilor din zonele rurale si am luat in considerare nevoile lor urgente prin consultarea medicilor si a altor specialisti. Am creat o retea de solidaritate care a implicat companii, persoane fizice, mass-media, influenceri si voluntari pentru a ajuta la imbunatatirea accesului la asistenta medicala si la monitorizarea adecvata a sarcinii in zonele defavorizate si dotarea spitalelor cu aparatura vitala salvarii copiilor.
| Scopul proiectului
Scop: sustinerea sistemului medical destinat ingrijirii copiilor cu echipamente medicale, renovarea secțiilor si sustinerea socio-medicala a gravidelor, gravidelor minore si copiilor din zonele rurale defavorizate.
Obiective: dotarea spitalelor cu echipamente medicale, facilitarea accesului gravidelor la controalele medicale, prevenirea sarcinilor in randul adolescentelor, imbunatatirea nutritiei si igienei gravidelor, mamelor care alapteaza si copiilor din zonele rurale defavorizate, sustinerea emotionala a mamelor din spitale si suport pentru a-si ingriji optim copiii.
| Aria geografica
41 de judete si Bucuresti: Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Braila, Buzau, Caras-Severin, Calarasi, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Satu-Mare, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Valcea, Vrancea. 46 de comunitati rurale defavorizate din Romania: Stefanesti, Micesti, Tarlungeni, Sacele, Budila, Zizin, Gorbanesti, Ibanesti, Hiliseu-Horia, Anina, Resita, Dognecea, Mociur, Doman, Calea Timisoarei, Albesti, Negru-Voda, Breasta, Malu Mare, Preajba, Predesti, Pui, Rau de Mori, Cepelnita, Costulesti, Scheia, Mironeasa, Raciu, Band, Sabaoani, Bahna, Urlati, Bucov, Voitinel, Dolhesti, Ciprian Porumbescu, Ilisesti, Jimbolia, Checea, Clarii Vii, Mosnita-Noua, Dragomiresti, Osesti, Manesti, Romlux, Babadag si 15 raioane din Republica Moldova: Chisinau, Cimislia, Comrat, Drochia, Glodeni, Leova, Orhei, Singerei, Soroca, Soldanesti, Telenesti.
| Rezumat
Salvati Copiii a intensificat proiectul de sustinere a sanatatii copiilor prin dotarea a 50 de spitale cu echipamente performante, inclusiv jumatate din spitalele de pediatrie. 120 de medici neonatologi din toata tara au beneficiat de cursuri de specializare in ecografie. 9000 de copiii, gravide, gravide minore si mame vulnerabile din 20 de judete au beneficiat de servicii socio-medicale integrate in mediul rural. In localitatile unde am intervenit a crescut rata vaccinarii de la 60 la 99%, iar procentul mamelor care si-au controlat sarcina a fost de 99%. In 2022 am facilitat 3.000 de controale pentru gravide si 30.000 de copii au beneficiat de aparatura donata spitalelor. 100.000 de mame din toata tara au beneficiat de informare medicala si au primit kit-uri suport. In Republica Moldova am extins reteaua de suport medical, de asistenta sociala si psihologica prin adaugarea Serviciilor Mobile pentru 3.000 de femei, gravide si copii refugiati din Ucraina. 2 milioane si jumatate de euro au fost investiti in proiectul de sustinere a dreptului la viata pentru copii. 120 de companii si 40.000 de donatori privati au donat pentru cauza si eforturile au fost reflectate in 1.400 de articole de presa, cu un reach de 3 milioane persoane. 3.500 de specialisti, medici, reprezentanti ai autoritatilor locale, jurnalisti, parinti, reprezentanti ai companiilor, voluntari si influenceri au lucrat impreuna pentru a sustine sistemul medical si persoanele vulnerabile din zonele rurale. Am continuat activitatile de advocacy incepute in 2010 catre Ministerul Sanatatii pentru alocarea fondurilor in sprijinul asigurarii dotarii spitalelor cu echipamente pentru salvarea copiilor si facilitarea accesului echitabil la servicii de sanatate pentru gravidele din mediul rural.
| Date beneficiari direcţi
Beneficiari directi - 2022:
- 9.000 de gravide, gravide minore, mame si copii vulnerabili din zonele rurale defavorizate, carora le-a fost facilitat accesul la servicii socio-medicale, au fost inscrisi la medicul de familie, au fost vaccinati si monitorizati iar gravidele au beneficiat de screening gratuit.
Persoanele vulnerabile din zonele rurale defavorizate sunt alese din comunitati cu numar ridicat al persoanelor aflate in risc de saracie, care se confrunta cu lipsa apei curente, a gazelor si a infrastructurii din comunitate, acces ingreunat la servicii socio-medicale din cauza lipsei resurselor sau a lipsei acestor servicii pe plan local, numarul ridicat de mame minore/gravide minore, numar ridicat de copii neinscrisi la cresă sau gradinita, zone izolate geografic, aflate la distante mari fata de primul spital, etc. Majoritatea zonelor defavorizate in cadrul carora derulam interventii se incadreaza in zone rurale cu marginalizare la medie, peste medie sau marginalizare severa, conform Atlasului zonelor rurale marginalizate din Romania.
- 30.000 de copii sustinuti cu ajutorul echipamentelor medicale (ventilatoare, incubatoare, pulsoximetre, echipamente de protectie etc).
- 100.000 de mame din 100 de spitale care si-au ingrijit mai bine copiii datorita sesiunilor de educatie medicala desfasurate in spitale si a kit-urilor cu produse de ingrijire a nou-nascutului, 100.000 de copii care au fost mai bine ingrijiti de mamele lor.
- 3.000 de refugiate si copiii lor din Ucraina au beneficiat de servicii integrate si servicii de sanatate cu ajutorul echipelor mobile in Republica Moldova.
- 1000 medici beneficiar ai aparaturii moderne si trainingurilor de specializare in ecografie.
| Activitati
Pentru sustinerea sanatatii mamei si a copiilor am intensificat activitatile de dotare si interventia in comunitatile defavorizate. Au fost dotate 50 de unitati medicale pentru ingrijirea gravidei si copiilor. Au fost lansate campanii punctuale pentru sustinerea sistemului medical cu implicarea a 120 de companii si 40.000 de donatori privati, precum si a zeci de influenceri care au facut cunoscuta nevoia de sustinere a sistemului medical si a retelelor din mediul rural. Am colaborat cu autoritati din 20 de judete pentru a identifica 9000 de gravide, gravide minore, mame si copii vulnerabili din mediul rural. Am oferit servicii socio-medicale integrate, inclusiv consiliere medicala si psihologica, monitorizare a sarcinii si sanatatii copilului, ingrijire pentru copii, educatie medicala in 46 de comunitati rurale defavorizate. Am oferit acces pentru 3000 gravide vulnerabile la analize, ecografii si controale. Am extins reteaua de suport medical, social si psihologic in Republica Moldova si am oferit servicii de suport pentru 3000 de femei, gravide si copii refugiati din Ucraina. Am organizat sesiuni de informare pentru 100.000 de mame din 100 de spitale din tara si am sustinut sanatatea copiilor prin oferirea de kit-uri de ingrijire. Am continuat activitatile de advocacy catre Ministerul Sanatatii pt alocarea fondurilor pentru dotarea spitalelor cu echipamente pentru salvarea copiilor si facilitarea accesului echitabil la servicii de sanatate pentru gravidele din mediul rural.
| Rezultatele proiectului
Organizatia Salvati Copiii a ajutat sistemului medical prin dotarea cu echipamente performante a 50 de unitati medicale printre care: Spitalul Grigore Alexandrescu si la Maternitatea Polizu. 2.500.000 euro au fost investiti pentru sustinerea sanatatii copiilor si mamelor. Aceste investitii au avut ca efect direct tratarea adecvata a 30.000 de copii si sustinerea a 1000 de cadre medicale in oferirea de asistenta medicala. Echipele locale din 20 de judete au oferit suport integrat pentru 9000 de gravide, gravide minore si copii vulnerabili. 99% dintre gravide au mers la control, 99% dintre copii au fost vaccinati, iar 100% dintre gravide si copii au fost inregistrati la medicul de familie. 100.000 de mame din 100 de maternitati au beneficiat de sesiuni de educatie medicala si suport emotional si a fost sustinuta sanatatea a 3000 de gravide si copiii refugiati din Moldova. Prin aceste actiuni, proiectul a contribuit la reducerea mortalitatii infantile si la cresterea nivelului de informare a mamelor. Proiectul a generat schimbari semnificative in comunitatile locale si in sistemul medical iar efortul colectiv a dus la consolidarea unei retele de solidaritate, implicand 3.500 de specialisti, medici, reprezentanti ai autoritatilor locale, jurnalisti, parinti, reprezentanti ai companiilor, voluntari si influenceri, care au lucrat impreuna pentru a sustine sistemul medical si persoanele vulnerabile.
| Bugetul
12250000 LEI
| Parteneri
Ministerul Sanatatii, 102 de unitati medicale, Directiile de Sanatate Publica Judetene si DGASPC-urile din 20 judete, primariile din 46 de localitati, cabinetele medicilor de familie din 46 de localitati si 15 raioane de Republica Moldova. Sponsorii din cadrul proiectului: MSD, Alliance Healthcare Romania, Kimberly-Clark, Farmaciile Catena, Mol Romania, Lidl, B.C.R, Garanti BBVA Group, Unicredit Bank, Banca Transilvania, Penny Market Romania, Libris.ro, Fundatia Vodafone Romania, Asociatia Caravana cu Medici. 120 de companii si 40.000 de donatori privati au donat pentru acest proiect.
| Despre organizator
Salvați Copiii este o asociatie de utilitate publica, non-profit, neafiliata politic sau religios. In 33 de ani de activitate, am intervenit activ in societate, identificand solutii pentru protejarea si sprijinirea copiilor vulnerabili si am militat pentru o colaborare cu autoritatile, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Am creat retele de solidaritate si peste 3.369.000 de copii au fost implicati in programele si campaniile noastre.
| Website proiect
www.salvaticopiii.ro