Participanti & Proiecte
Timișoara4All
|
Organizator: Asociația CED România Centrul de Excelență prin Diversitate |
|
Sectiune: Artă și cultură |
Persoanele cu dizabilități au diverse tipuri de nevoi speciale, particularizate în funcție de situația specifică a fiecărei persoane, dar care se leagă toate de conceptul de accesibilitate, fie ea fizică, senzorială sau în comunicare.
Proiectul a pornit, astfel, de la necesitatea îmbunătățirii accesibilității spațiilor cu destinație culturală din Timișoara în scopul asigurării unor condiții favorabile pentru participarea mai largă persoanelor cu dizabilități la activități culturale și de turism.
Punctele de pornire au fost reprezentate de elementele necesare pentru crearea unui produs de turism cultural accesibil: spații disponibile, facilități existente sau care pot fi create cu resursele disponibile, canale și mijloace de comunicare adecvate pentru profilurile extrem de particulare ale publicului țintă.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost acela de a îmbunătăți accesibilitatea obiectivelor și conținuturilor culturale, crearea de conținut cultural accesibil, creșterea capacității locale privind incluziunea persoanelor cu dizabilități în activități culturale și turistice, precum și promovarea Timișoarei ca destinație pentru turism cultural accesibil.
În același timp, proiectul a pus în valoare diversitatea culturală locală, spațiile vizate reflectând în mod echilibrat influențele multiculturale care și-au pus amprenta asupra dezvoltării și evoluției orașului de-a lungul istoriei.
| Acoperire
Timișoara
| Rezumat
Proiectul „Timișoara culturală - oraș european, oraș al tuturor” (Timișoara4All) a pornit de la necesitatea de a îmbunătăți accesul persoanelor cu dizabilități la activități culturale și de turism.
Proiectul a generat condiții și premise favorabile incluziunii pe mai multe planuri, toate legate de conceptul de accesibilitate și pornind de la resursele existente ale partenerilor implicați: aplicația inovativă Audara pentru auditul accesibilității muzeelor creată de către CED România, expertiza Accessible Romania by Sano Touring, ENAT și Hungary4All în domeniul turismului accesibil, persoanele cu dizabilități membre ale Asociației Ceva De Spus și competențele Asociației prin Banat în domeniul managementului cultural.
Acțiunile întreprinse au efect pe termen mediu și lung, asigurând sustenabilitatea proiectului și după anul 2023, în care Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii. Proiectul a creat premise solide pentru promovarea Timișoarei ca destinație disability-friendly și a generat un precedent inovator, prin care patrimoniul construit al orașului se prezintă copiilor și adulților nevăzători sub formă de kituri tactile formate din machete 3D și broșuri.
Prin expoziția „Feel the City”, proiectul a adus peisajului cultural românesc (și nu numai) un concept inovator și incluziv, în care tehnologia (machete tactile 3D, broșuri tactile, platforma audio-ghid ArtEcho), arta tactilă contemporană, comunicarea incluzivă (utilizarea unui limbaj simplificat, destinat persoanelor cu dificultăți de înțelegere, în format text pentru panotaj și audio în 7 limbi, precum și utilizarea de plăcuțe informative scrise și în limbaj Braille), conceptul de expunere și locația accesibilă au arătat că o expoziție se poate adresa cu același succes tuturor categoriilor de public.
| Date beneficiari direcţi
Beneficiari direcți: min. 100 persoane cu dizabilități, operatori culturali, agenți de turism, ghizi
Participanți/public la activități: 60 de persoane care au utilizat aplicația Audara, au fost voluntari la conferință sau au vizitat expoziția „Feel the City”
| Activitati
Conceptul „Nimic pentru noi, fără noi” a fost implementat la modul cel mai concret, pentru a co-crea produse culturale incluzive și a contribui la deschiderea operatorilor culturali către publicul cu dizabilități.
S-a realizat auditarea accesibilității a 26 de spații cu destinație culturală cu ajutorul aplicației Audara.
Prin consultare permanentă și testare de către persoane nevăzătoare care au dobândit deficiența în variate circumstanțe și, ca atare, dispun de experiențe proprii extrem de diferite, a fost creat conținut cultural accesibil inovator, care a schimbat fundamental conceptul proiectului și a avut un impact major inclusiv asupra prezentării și comunicării: pentru o experiență tactilă autentică s-a ajuns la concluzia că este ideal ca machetele din expoziție să aibă dimensiuni de aprox. 40x40x40 cm și cele din kiturile tactile de max. 14x14x14 cm, față de aprox. 10x10x10 cm prevăzut în proiect pentru toate machetele; am inclus cinci lucrări de artă tactilă contemporană; fundalul sonor al materialelor audio reprezintă creația unui tânăr student la muzică, nevăzător. Expoziția s-a transformat astfel într-un concept care exemplifică din multe perspective modul în care se poate accesibiliza un spațiu muzeal sau expozițional astfel încât să aibă acces toți vizitatorii, indiferent de abilități.
Proiectul a fost promovat la nivel internațional printr-o conferință care s-a desfășurat în format hibrid, cu participarea de experți străini.
| Rezultatele proiectului
Website-ul proiectului + min. 3 canale social media asociate www.timisoara4all.eu
25 rapoarte de audit al accesibilității
1 hartă electronică pe site-ul https://timisoara4all.eu
10 seturi de materiale tactile = kituri tactile
https://timisoara4all.eu/kituri_tactile
Contractat după ample consultări cu nevăzători și specialiști, la caracteristici tehnice și calitate net superioare față de ce s-a prevăzut în proiect:
• 10 kit x 26 buc./kit machete tactile dimensiune max. 14x14x14 cm cu soluție audio NFC prin ArtEcho
• Hărți tactile: 10 kit x 5 buc./kit
• Broșură tactilă format carte cu soluție audio QR: 10 kit x 1 buc./kit
Suplimentar față de ceea ce s-a prevăzut în proiect, au fost achiziționate și/sau confecționate/realizate:
• Ambalaje de protecție din material textil pentru fiecare machetă
• Cutii de transport
• Brandarea cutiilor de transport
Expoziție tactilă
https://timisoara4all.eu/expozitie
Contractat după ample consultări cu nevăzători și specialiști, la caracteristici tehnice și calitate net superioare față de ce s-a prevăzut în proiect:
• 26 buc. machete tactile dimensiune max. 40x40x40 cm cu soluție audio NFC prin platforma ArtEcho
• Hărți tactile: 5 buc.
• Broșură tactilă format carte cu soluție audio QR: 1 buc.
• Broșură tactilă format pagină cu soluție audio QR: 1 buc.
Suplimentar față de ceea ce s-a prevăzut în proiect:
• 5 lucrări de artă tactilă contemporană
• mobilier de expunere
• panotaj în limbaj ușor de înțeles
• plăcuțe informative Braille
https://timisoara4all.eu/tour
https://timisoara4all.eu/tour/category/transnationale/
| Parteneri
Asociația Ceva De Spus; Asociația Prin Banat; Sano Touring Experience S.R.L. - Accessible Romania by Sano Touring; European Network for Accessible Tourism - ENAT; Hungary 4All
| Despre organizator
Începând din anul 2014, activitatea Asociației se desfășoară în domeniul incluziunii grupurilor vulnerabile, cu o atenție specială acordată persoanelor cu dizabilități și tinerilor.
Împreună cu voluntari persoane cu diverse tipuri de dizabilități, realizăm audituri de accesibilitate ale spațiilor publice cu destinație culturală și turistică.
| Website proiect
www.timisoara4all.eu