Participanti & Proiecte
Harta Reciclarii 2020 - educatie online pentru mediu
|
Organizator: ViitorPlus - asociatia pentru dezvoltare durabila |
|
Categorie: Protecția mediului |
Am dorit sa putem oferi elevilor si profesorilor informatii despre protejarea mediului prin RRR chiar si pe durata pandemiei, atat pt a fi informati despre ce, cum si unde sa recicleze, dar si pentru a avea un motiv suplimentar de a petrece impreuna online timp de o ora, in care invata intr-un mod placut si distractiv (intr-o perioada bulversanta pt toata lumea, de distantare sociala si adaptare la predarea online). Nevoile beneficiarilor le-am identificat prin dialog cu cativa profesori cu care am pastrat legatura din proiecte anterioare similare, dar care au presupus predarea la clasa.
| Scopul proiectului
Scopul a fost de informa elevii despre reducere-reutilizare-reciclare RRR. Un scop secundar, in contextul pandemiei, a fost de a incuraja predarea online si mentinerea conexiunii dintre profesori – elevi si elevi - elevi.
O1. Crearea lectiei online despre RRR, non-formala, usor de predat si de inteles de elevi, oferind profesorilor informatiile necesare pt a putea preda aceasta lectie online. Am adaptat lectia RRR pentru clasele 0-4, 5-8 si 9-12.
O2 Atragerea a minim 300 de profesori voluntari, din toata tara, care sa predea lectia online RRR.
| Aria geografica
National
| Rezumat
In curricula obligatorie scolara nu exista inca o materie despre problemele actuale de mediu si solutiile de integrat in viata zi cu zi, desi UE a declarant in 2019 stare de urgenta climatica si a lansat planul pt limitarea schimbarilor climatice Green Deal. Aceste aspecte sunt vizibile si in rata de reciclare scazuta din Romania,doar 11% din deseurile municipale(Eurostat 2018), minimul asumat de noi pt a fi atins pana in 2020 fiind de 50%.
De aceea, scopul programului Harta Reciclarii este ca romanii sa stie de ce si cum sa reduca deseurile prin prevenirea generarii lor, prin reutilizarea obiectelor si reciclare, e motivata si face toate demersurile in directia aceasta.(participam la SDG 12,pct. 5).
In martie 2020, Romania intra in izolare la nivel national, scolile s-au inschis din cauza virusului SARS-Cov2. Profesorii aveau nevoie de resurse pt a invata sa predea online si de instrumente care sa-i ajute in acest proces.
In acest context, ceea ce ne-am propus pt proiect a fost de informa copiii despre reducere-reutilizare-reciclare RRR, prin intermediul profesorilor. Am creat o lectie online, non-formala (cu jocuri, povesti, cantece, planse si video online) usor de predat si de inteles de elevi despre RRR, si am oferim profesorilor informatiile necesare pt a putea preda aceasta lectie online. Am adaptat lectia RRR in functie de varsta, lectia fiind personalizata pentru clasele 0-4, 5-8 si 9-12.
In luna aprilie 2020 am lansat campania online pe Facebook, pt a informa profesorii din toata tara despre materialele educationale create si cum pot beneficia de acestea.
428 de profesori din toata tara s-au inscris sa predea voluntar lectia online RRR, iar pana la finalul anului scolar, un numar total de 13.511 elevi au participat.
| Date beneficiari direcţi
428 de profesori voluntari din toata tara
| Activitati
In luna martie 2020, am contractat un expert educational pt a adapta pt predare online lectia RRR(deja disponibila si care fusese predata la clasa de catre voluntarii nostri inainte de pandemie). Lectiile despre RRR includ: plan de lectie detaliat pt profesori, materiale educationale suplimentare (prezentari si planse in format digital, clipuri video/audio cu povesti si cantecele, jocuri Kahoot), dar si informatii detaliate pt profesori despre mijloacele tehnice de predare online prin intermediul unor platforme precum Zoom si Google Meet.
Urmatoarea etapa a presupus crearea unei pagini pe hartareciclarii.ro in care am detaliat toate informatiile despre lectia online RRR, obiectivele lectiei si beneficiile elevilor si a profesorilor, cum se pot inscrie sa participe.
De Ziua Pamantului 22.apr,am inceput campania de informare online a profesorilor (beneficiarii directi) pt a-i motiva sa participe, sa devina voluntari, pt a ajunge la elevi (beneficiarii indirecti) informatiile despre grija pentru natura prin reducere-reutilizare-reciclare.
Profesorii au inceput sa se inscrie in proiect, echipa de proiect a intrat in legatura cu ei pt a le trimite materialele necesare predarii si pt a le oferi detalii tehnice suplimentare pt predarea online.
Dupa predarea online la 1, 2 sau mai multe clase, acestia ne-au trimis dovezile de predare. Echipa de proiect le-a verificat si a trimis profesorilor in semn de multumire o adeverinta pt activitatea derulata sau diplome pt elevi.
| Rezultatele proiectului
428 de profesori voluntari din toata tara au predate online lectia de reducere-reutilizare-reciclare pentru 13.511 elevi. Pentru a transmite impactul proiectului asupra profesorilor si elevilor lasam in continuare un testimonial din partea unei dne profesoare care sumarizeaza exact impresiile pe care le-am primit de la o multime de profesori.
Prof. Lazar Alina Stefania din Ramnicu Valcea: “Noi am utilizat filmuletele si materialele ajutatoare trimise de voi, le-am distribuit copiilor fisa de recapitulare pentru acasa, cu parintii. La sfarsit am dedus cat de interesante au fost informatiile despre reciclare, reutilizare, reducere si ca nu stiam sa selectam corect!! Asa ca, odata informati vom continua sa selectam corect materialele pentru reciclare si vom putea sa-i invatam si pe altii! Multumim mult pentru oportunitate! Sesiunea educationala interactiva si distractiva a avut loc la ora de dirigentie a clasei a VI-a, fiind prezenti 10 elevi. Voi disemina informatia in scoala colegilor profesori, dar si invatatoarelor! Multumesc inca o data pentru implicare, ajutor si pentru ca va pasa!!”
La finalul proiectului am transmis un chestionar de feedback tuturor profesorilor. 238 de profesori au raspuns la el. 97.8% dintre acestia au spus ca vor sa mai predea lectia RRR si in anul scolar urmator. 88% dintre profesori au apreciat continutul lectiei si gradul de interactivitate al lectiei ca fiind “foarte bun”.
| Bugetul
30000
| Parteneri
Coca Cola HBC Romania, Programul NoPlanetB de sustinere cu fonduri UE
| Website proiect
www.hartareciclarii.ro