Participanti & Proiecte
Festivalul caritabil "Livada cu stele" - Muzică și fapte bune
|
Organizator: ASOCIATIA CASA BUNA |
|
Sectiune: Proiecte realizate cu implicarea Voluntarilor |
Din 2020, Asociația Casa Bună ajută peste 100 de copii defavorizați din Nucșoara, Argeș. Comuna se află la poalele Făgărașului și are tot ce e mai frumos: tradiții, peisaje care îți taie respirația, fagi seculari, lac, trasee montane, obiective istorice, livezi și pajiști cât vezi cu ochii. Ceea ce îi lipsește însă este recunoașterea și turiștii. Ideea organizării unui eveniment care să pună în lumină frumusețea Nucșoarei a venit la începutul anului 2023, tot cu gândul la copiii de acolo și la cum îi putem ajuta mai mult. Cele 3 biective ale festivalului "Livada cu stele" au fost: dezvoltarea comunitară a comunei Nucșoara prin turism și crearea oportunităților pentru familiile copiilor nevoiași, strângerea de fonduri pentru "Grădinița Bună", un centru educațional pentru copiii din Ferentari și Jilava care nu ajung niciodată la grădiniță din cauza sărăciei și o mai largă recunoaștere a activităților Asociației Casa Bună, în special de publicul din Argeș, și atragerea de donatori și voluntari.
| Acoperire
Argeș
| Rezumat
Asociația Casa Bună ajută din 2020 peste 100 de copii defavorizați social din Nucșoara, Argeș, prin activități educaționale, acces la servicii medicale, rechizite, alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de curățenie și tot ce înseamnă viață decentă. Comuna Nucșoara se află la poalele Făgărașului și are tot ce e mai frumos: tradiții, peisaje care îți taie respirația, fagi seculari, lac, trasee montane, obiective istorice, livezi și pajiști cât vezi cu ochii. Ceea ce îi lipsește însă este recunoașterea și turiștii. Ideea organizării unui eveniment care să pună în lumină frumusețea Nucșoarei a venit la începutul anului 2023, tot cu gândul la copiii de acolo. Au fost 6 luni de pregătiri intense și a rezultat un festival în toată regula: 3 zile pline de muzică, 2 scene profesioniste, peste 20 de artiști și trupe cu 100 de oameni în staff, peste 30 de ateliere creative pentru copii, 2 dezbateri pe teme civice, peste 3800 de vizitatori și, mai ales, peste 150 de voluntari, între 16 și 70 de ani, care au donat mii de ore, fără de care acest eveniment uriaș nu ar fi fost posibil. Mulți dintre ei și-au luat concediu sau chiar au venit din străinătate pentru a pune umărul la organizare. A fost un efort logistic imens, aproape copleșitor, dar bucuria din momentul în care am realizat că festivalul pornește și că totul funcționează conform planului, în ciuda nenumăratelor provocări logistice, nu poate fi povestită. La fel ca și febra întregului furnicar de voluntari, fiecare la "postul" lui, de hamal care căra garduri, de ajutor la bar sau la restaurant, de ajutoare la activitățile educative (au fost bineveniți atât copiii vizitatori, cât și cei din Nucșoara), de responsabili de camping, de alimentarea cu motorină a generatoarelor, de gestionarea toaletelor sau a cazărilor.
| Date beneficiari direcţi
Beneficiari direcți
- 120 de copii din Nucșoara (aproximativ 60 dintre aceștia, copiii de vârste mai mari, au fost prezenți la festival, iar 12 dintre ei și-au oferit timpul și energia pentru a fi voluntari în cadrul evenimentului)
- 90 de copii din Ferentari și Jilava, care vor urma cursurile Grădiniței Bune, o grădiniță socială pentru copiii din familii care trăiesc în sărăcie extremă, din cauza căreia nu au acces la educație preșcolară și rămân și mai în urmă (Grădinița Bună a fost cea pentru care s-au strâns fondurile în urma festivalului)
| Activitati
Pentru implementarea proiectului, a fost nevoie de o armată de oameni și o întreagă rețea de competențe și de forțe, implicând peste 150 de voluntari într-o gamă variată de activități. Începând cu martie 2023, am stabilit un concept final, având autori dedicați în definirea acestuia. În paralel, echipa de graficieni și webdesigneri a lucrat pentru a dezvolta o identitate vizuală coerentă și o platformă online funcțională. Specialiștii în PR și comunicare s-au concentrat pe promovarea activă a evenimentului, folosind o gamă diversă de canale media. Eforturile noastre au inclus și colaborarea strânsă cu artiștii și bookerii pentru alcătuirea unui program artistic captivant. Pentru aspectele tehnice și logistice, sunetiștii și arhitecții noștri au lucrat la implementarea și optimizarea infrastructurii festivalului. Constructorii au asigurat construcția și amenajarea standurilor și a campingului, în timp ce voluntarii au gestionat logistica, montajul și demontarea și coordonarea activităților educaționale pentru copii. În timpul festivalului, în septembrie 2023, managerii voluntari au avut rolul de a superviza și coordona toate aceste eforturi, asigurând o experiență plăcută și sigură pentru participanți. Aceste activități au fost esențiale pentru succesul evenimentului și pentru contribuția noastră la comunitate.
| Despre voluntari
Peste 150 de voluntari s-au implicat în festivalul Livada cu Stele, începând cu pregătirile din martie 2023 și până la desfășurarea evenimentului în septembrie 2023. Aceștia au avut roluri esențiale în diverse aspecte ale proiectului:
Autori de concept: 4 voluntari au contribuit la definirea și elaborarea conceptului evenimentului.
Graficieni și web designeri: 2 voluntari au lucrat la crearea identității vizuale și a platformei online.
Specialiști PR și comunicare: 11 voluntari s-au ocupat de promovarea activă a festivalului.
Bookeri artiști: 9 voluntari au colaborat cu artiștii pentru alcătuirea programului artistic.
Sunetiști: 2 voluntari au gestionat aspectele tehnice legate de sunet.
Arhitecți: 1 voluntar a lucrat la implementarea și optimizarea infrastructurii festivalului.
Constructori ai standurilor și campingului: 22 de voluntari au asigurat construcția și amenajarea acestora.
Șoferi pentru logistică: 16 voluntari au fost responsabili pentru transportul logistic al echipamentelor și materialelor.
"Hamali": 23 de voluntari au ajutat la transportul și montarea elementelor necesare festivalului.
Coordonatori activități educative pentru copii: 10 voluntari au gestionat activitățile dedicate copiilor.
Organizatori și facilitatori acces festival: 25 voluntari au gestionat încasările, vânzarea de bilete, parcarea și camparea.
Ajutoare bar și restaurant: 17 voluntari.
Contribuțiile voluntarilor au fost esențiale pentru succesul unui festival foarte atât de mare și de complex. LEI
| Rezultatele proiectului
Proiectul a adus multiple beneficii pentru grupul țintă și comunitatea în ansamblu. În primul rând, comunitatea din Nucșoara, inclusiv copiii, a avut acces la un eveniment cultural de calitate, o oportunitate rară dată de izolarea geografică și resursele financiare limitate. Toți locuitorii din Nucșoara au beneficiat de acces gratuit la festival, sporind coeziunea comunitară și promovând coeziunea socială.
În al doilea rând, cei 3800 de vizitatori ai festivalului, majoritatea venind din alte județe, au descoperit frumusețile naturale ale zonei și au transmis informații despre potențialul turistic al regiunii. Toate locurile de cazare din Nucșoara și din comunele învecinate au fost ocupate, promovând dezvoltarea economică locală.
De asemenea, Casa Buna a câștigat notorietate, atrăgând atenția celor care nu erau familiarizați cu activitățile sale, datorită line-up-ului impresionant de artiști prezenți la festival. Comunitatea artistică a fost informată despre activitățile organizației, iar artiștii prezenți pro bono s-au angajat în mod consecvent și dedicat în sprijinul cauzei.
Activitățile educative pentru copii (croitorie, robotica, astronomie, fizică, genetică, arte), deschise atât pentru cei din Nucșoara, cât și pentru vizitatori, au oferit expunere către public a ceea ce facem cu copiii din comunitățile defavorizate pe care le ajutăm.
În plus, comunitatea de voluntari a Casei Bune a dobândit încredere în forța colaborării și a acțiunii comune pentru o cauză nobilă. Acest lucru a consolidat angajamentul și devotamentul voluntarilor față de misiunea organizației.
| Parteneri
Primăria Nucșoara, Sameday, Pepsico, Regina Maria, Decathlon, Textar, Autonom, Ascendis, JYSK, Orion, Auto Total, Fundația Conservation Carpathia, Cafeneaua Nației
| Despre organizator
Asociația Casa Bună este o organizație non-guvernamentală cu un scop umanitar, care sprijină copiii defavorizați și familiile acestora din comunități vulnerabile. Principalele activități ale organizației vizează oferirea de suport educațional, social și material pentru a contribui la dezvoltarea și îmbunătățirea calității vieții acestor beneficiari.
Scopul înființării și activității Asociației Casa Bună este de a veni în întâmpinarea nevoilor esențiale ale copiilor și familiilor din medii vulnerabile, oferindu-le acces la educație, îngrijire medicală, alimentație adecvată și alte resurse necesare pentru o viață mai bună. Organizația se concentrează pe promovarea egalității șanselor și a incluziunii sociale, asigurând că nicio comunitate sau individ nu este lăsat în urmă.
Categoriile de beneficiari ale Asociației Casa Bună includ copii provenind din familii defavorizate, familiile acestora și alte grupuri vulnerabile din comunitățile în care activează organizația. Aceste categorii de beneficiari sunt adesea afectate de sărăcie, lipsa accesului la educație și servicii medicale, precum și de alte provocări sociale și economice.
Prin intermediul programelor sale, Asociația Casa Bună oferă sprijin în diverse domenii, inclusiv educație, sănătate, alimentație, asistență socială și orientare vocațională. Activitățile asociației se concentrează pe activități educaționale și sunt concepute pentru a evita abandonul școlar și a promova incluziunea, autonomia și dezvoltarea durabilă a beneficiarilor săi.
Casa Bună sprijină 420 de copii din 5 comunități și se bucură de contribuția a peste 500 de voluntari, fără implicarea cărora nu ar reuși. Cu ajutorul acestora, planurile se pot transforma în bucurii pentru peste 250 de familii din mai multe comunități din țară - București (Ferentari și Jilava), Argeș (Nucșoara, Lerești, Câmpulung) și Brașov (Sânpetru).
| Website proiect
https://www.livadacustele.ro/