close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Caravana cu Lilieci



| Organizator:
    Caravana cu Lilieci
| Sectiune:
    Protecția mediului
| Problema de fond
    Caravana cu Lilieci a fost dezvoltată în cadrul Programului Aspen Institute Romania Young Leaders, ca proiectul comunitar de absolvire al Anei Stamatescu. Ana este pasionată de peste 10 ani de lilieci și de 7 ani este voluntară în cadrul ONG-ului Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor. Cum experiența ei profesională este în zona de dezvoltare de programe de educație digitală, a îmbinat educația digitală și pasiunea pentru lilieci în cadrul Caravanei cu Lilieci. Lucrând cu o comunitate de peste 10.000 de profesori din pre-universitar în cadrul Asociației Techsoup, a observat nevoia de activități non-formale despre mediu îmbinate cu instrumente digitale inedite. Astfel, a creat conceptul atelierelor Caravanei îmbinând robotica cu liliecii, o combinație de mare succes în rândul copiilor, mai ales din mediul rural.

| Scopul proiectului
    Scopul Caravanei cu Lilieci este informarea și educarea copiilor, tinerilor și adulților despre importanța liliecilor în România și în lume. Caravana și-a propus să organizeze activități informale de educație de mediu combinate cu tehnologie pentru a atrage mai mult atenția și interesul asupra liliecilor.


Caravana cu Lilieci Caravana cu Lilieci Caravana cu Lilieci

| Acoperire
    Brașov, Mediaș, București, Zalău, Craiova, Brăila, Vidra, Râmnicu Vâlcea

| Rezumat
    Liliecii sunt animale foarte puțin cunoscute de publicul larg și majoritar au o reputație foarte proastă din cauza miturilor din jurul lor. În plus, în timpul și după pandemie aceștia au fost și mai mult persecutați (pe tot globul) și urâți din cauză că au fost învinuiți pe nedrept a fi sursa pandemiei. Caravana cu Lilieci și-a propus să organizeze activități educaționale pentru conștientizarea și informării copiilor, tinerilor și adulților despre lilieci și importanța lor în țară și în lume. Principala activitate desfășurată de către Caravană au fost atelierele gratuite interactive despre lilieci cu roboți, în principal în școli din mediul rural. În cadrul atelierelor, elevii participanți au construit hărți interactive despre lilieci în care liliecii erau ozoboți (roboți mici programabili ușor cu coduri de culoare) cu aripi decupate de lilieci. Atelierele se bazează pe concepte precum Nature Tech și Pedagogy of Play. Elevii nu numai că descoperă într-un mod distractiv despre lilieci, dar își și exersează abilități de vorbit în public (fiecare grupă de elev prezintă harta lucrată la sfârșitul atelierului), muncă în echipă, gândire computațională, artistice și robotică. În 2023, Caravana a parcurs peste 4.000 de km prin țară pentru a ajunge la peste 2.500 de copii, tineri și adulți care au descoperit cât de importanți sunt liliecii în țară și în lume.


| Date beneficiari direcţi
    peste 2.500 de copii, tineri și adulți participanți la activități


| Activitati
    În 2023, Caravana cu Lilieci a organizat ateliere de robotică despre lilieci pentru elevi, tururi nocturne despre lilieci (cu un dispozitiv special de ascultarea liliecilor), a fost invitată pe scena TEDx Brașov cu un discurs despre lilieci, a câștigat o finanțare pentru a participa cu o peșteră interactivă construită pe stradă la Street Delivery Brașov, a organizat activități educative și tururi la Făgăraș Fest 2023, Forumul Orașelor Verzi și Corona StepFest Brașov, a fost invitată să vorbească despre lilieci la Festivalul Culmea din Brașov, a câștigat o finanțare Științescu Brașov pentru a implementa un proiect STEAM în Școala Gimnazială Hălchiu și a început construcția primului colț educativ dedicat exclusiv liliecilor din țară în cadrul Muzeului de Științe Brașov. Activitățile Caravanei sunt interactive și combină tehnologia pentru a capta la maxim atenția copiilor. Atelierele pentru copii ale caravanei se bazează pe conceptele nature tech și pedagogy of play.

| Rezultatele proiectului
    2.500 de copii, tineri și adulți au descoperit cât de importanți sunt liliecii în țară și în lume, au aflat informații reale despre lilieci și au descoperit originea miturilor despre ei. În urma activităților Caravanei, participanții au devenit mai empatici față de lilieci, au descoperit cum putem să protejăm liliecii și au povestit și prietenilor, cunoștințelor și rudelor ce au aflat. Copii care au participat la atelierele gratuite ale caravanei din școli au învățat și principiile de bază ale programării cu ajutorul roboților folosiți în cadrul atelierelor, roboți care au jucat rolul unor lilieci.

| Parteneri
    Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor

| Despre organizator
    Grupul de inițiativă Caravana cu Lilieci și-a propus să schimbe percepția copiilor, tinerilor și adulților despre lilieci prin activități non-formale de educație cu elemente de tehnologie.

| Website proiect
    https://linktr.ee/caravanaculilieci



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->