close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



VOTUL VERDE 2008-2012: Afla cat de verde este parlamentarul tau!



| Organizator:
    Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
| Categorie:
    Protectia mediului
| Problema de fond
    Votul Verde este un prim raspuns la nevoia de informare si de participare a cetatenilor in ceea ce priveste procesul elaborarii politicilor de mediu, asa cum se consfintesc ele prin votul reprezentantilor nostri in Parlament. Cu toate ca nevoia monitorizarii a fost constientizata de multa vreme, in special de sectorul neguvernamental, urmarirea modului in care au votat parlamentarii este posibila doar incepand cu anul 2006, atunci cand au inceput sa fie inregistrate electronic voturile parlamentarilor pentru fiecare proiect de lege. Am importat aceste date, le-am sortat pe cele cu relevanta de mediu si am tradus continutul greoi, inaccesibil, astfel incat, cu Votul Verde, cetatenilor (si chiar organizatiilor de profil) sa nu le mai fie atat de greu sa afle ce propuneri cu impact de mediu ajung in Parlament, ce se voteaza si cu ce riscuri.

| Scopul proiectului
    Ne-am propus ca Votul Verde sa fie un instrument uzual pentru specialistii, media si cetatenii interesati sa monitorizeze, sa evalueze, sa influenteze si sa sanctioneze, cu argumente si cifre, activitatea cu impact de mediu a alesilor. Votul Verde a avut drept obiective: a) monitorizarea si evaluarea anuala si pe intregul mandat 2008-2012 a procesului legislativ; b) evaluarea activitatii membrilor Camerei Deputatilor pe ani cat si pe intregul mandat; c) plasarea subiectului pe agenda publica si informarea cetatenilor; d) generarea de reactii din partea cetatenilor si a societatii civile.

VOTUL VERDE 2008-2012: Afla cat de verde este parlamentarul tau! VOTUL VERDE 2008-2012: Afla cat de verde este parlamentarul tau! VOTUL VERDE 2008-2012: Afla cat de verde este parlamentarul tau!

| Aria geografica
    toate

| Rezumat
    Cetatenii si uneori chiar societatea civila organizata nu cunosc sau nu reusesc sa urmareasca procesul legislativ cu impact asupra mediului si asupra sanatatii lor. O prima nevoie - si un prim obiectiv de atins - tine astfel de lipsa transparentei in ceea ce priveste deciziile centrale cu impact asupra mediului, fapt ce reclama coagularea acestor informatii, structurarea si traducerea lor intr-un limbaj accesibil, pentru a putea fi usor consultate si imbunatatite. In plus, ne-am dorit ca prin aceasta monitorizare sa evaluam comportamentul parlamentarilor la votul pe legile de mediu din ultimul mandat si in ce masura acesta a fost conditionat politic. Prin aceasta transparentizare a procesului legislativ si pentru a limita numarul derapajelor, ne-am propus in ultima instanta sa crestem sansele de participare a cetatenilor la monitorizarea parlamentarilor si la luarea deciziilor, inclusiv prin oferirea unei platforme de informare si feedback care sa suplineasca lipsa deschiderii politicienilor in acest sens. Principalele componente ale proiectului sunt, prin urmare, monitorizarea si evaluarea procesului legislativ si a membrilor camerei decizionale din Parlament, diseminarea datelor obtinute prin intermediul platformei www.votulverde.ro, in reteaua organizatiilor de mediu si in mass media precum si prin intermediul dezbaterilor publice organizate. Consolidarea datelor in platforma www.votulverde.ro - de la arhiva legilor si evaluarea impactului de mediu al fiecareia, la clasamentul celor mai verzi, respectiv nocivi/(e) parlamentari sau grupuri parlamentare – includerea functiei “scrie unui parlamentar”, organizarea a 4 dezbateri publice pe tema legislatiei de mediu si aparitiile in mass media sunt cateva dintre cele mai valoaroase rezultate ale proiectului.

| Date beneficiari
    Experti de mediu din diverse organizatii neguvernamentale au fost implicati in primul rand in identificarea nevoilor de informare in ceea ce priveste procesul legislativ cu impact de mediu si care ar fi principalele date si instrumente care lipsesc. In al doilea rand, expertii din organizatiile partenere au fost implicati efectiv in selectarea subdomeniilor relevante in ce priveste procesul legislativ cu impact de mediu si in analizarea proiectelor care au ajuns pe masa parlamentarilor. Subdomeniile monitorizate au fost impartite astfel de catre partenerii de proiect.

| Rezultatele proiectului
    Platforma votulverde.ro este principalul instrument de monitorizare legislativa pe protectia mediului din Romania si primul exercitiu de realizare a unui score-card parlamentar care evalueaza performanta deputatilor. In acelasi timp este un instrument de analiza politica apreciat de sectorul nonguvernamental si presa si il ajuta pe alegator sa ia o decizie informata atunci cand isi alege parlamentarul. Pe langa clasamente, site-ul include si analizele expertilor pe legile votate final, analize usor de citit si inteles pentru vizitatori care pot naviga astfel mai usor in domeniul complex al protectiei mediului. 2500 utilizatori au consultat pana acum aceasta resursa. Functia “scrie unui politician” este o modalitate mediata (de site-ul www.votulverde.ro) de comunicare care ofera o garantie ca mesajele cetatenilor chiar ajung la parlamentari, si ca acestia le vor recepta in contextul performantei lor pozitive sau negative de mediu. Peste 50 de mesaje pentru politicieni au rulat prin platforma ww.votulverde.ro. Ziarul Votul Verde, o publicatie rezumat al www.votulverde.ro, distribuit tuturor parlamentarilor, le-a dat acestora sansa de a-si evalua propriile performante de mediu, de a afla - unii in premiera - despre impactul legilor votate de ei asupra mediului si de a se implica in dezbaterile generate de concluziile anuale. 1000 de ziare au fost distribuite in Parlament si trecatorilor din Capitala. Aceasta informare directa a completat-o pe cea mediata de mass-media (peste 200 aparitii) si platformele sociale (pagina oficiala si cele ale partenerilor).


| Bugetul proiectului (in RON)
    20000

| Parteneri
    Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, 2Celsius, Fundatia Terra Mileniul III, ALMA-RO, WWF Romania, Mare Nostrum, Clubul Ecologic Transilvania, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu

| Website-ul proiectului
    http://www.votulverde.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes