close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Educatie pentru Viata de Familie



| Organizator:
    Fundația Tineri pentru Tineri
| Categorie:
    Programe
| Problema de fond
    Romania a avut si are probleme in ceea ce priveste cunostintele si comportamentul individual in sanatatea reproducerii: sarcini nedorite, numar mare de avorturi, ITS si HIV/SIDA, la care se adauga probleme demografice, toate aflate la un nivel al indicatorilor semnificativ mai slab fata de UE.

Studiile de sanatatea reproducerii (SSR), datele MS, WHO si INS arata ca 26,1% fete si 42,2% baieti isi incep viata sexuala inainte de 18 ani; 44,7%, respectiv 64,6% folosesc metodele moderne de contraceptie. Procent mic, corelat cu un nr. mare de avorturi si rata mortalitatii materne este de 500% fata de media europeana. Peste 70% din noile cazuri de HIV se regasesc in populatia generala de tineri (raport CNLAS).

La toate acestea se adauga si faptul ca sanatatea reproducerii si educatia pe astfel de teme este inca un subiect tabu.


| Scopul programului
    Scop: Cresterea accesului tinerilor la educatie si servicii prietenoase de sanatatea reproducerii.

Obiective:
1. Anual, 10% din populatia cu varsta 14-16 ani din judetele implicateva beneficia de EVF - 9500 elevi/an
2. 70% dintre elevii care au beneficiat de EVF vor recunoaste si reproduce informatii corecte cu privire la contraceptie, ITS si HIV/SIDA

Strategia urmareste si linii de actiune de advocacy catre autoritati centrale (MECTS, MS) si autoritati locale, astfel ca acestea sa solicite programe de prevenire in sanatatea reproducerii si sa sprijine implementarea acestora.


Educatie pentru Viata de Familie Educatie pentru Viata de Familie Educatie pentru Viata de Familie

| Aria geografica
    Programul acopera urmatoarele judete: Botosani, Brasov, Braila, Bucuresti, Constanta, Dambovita, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Teleorman, Tulcea, Timis si Vaslui

| Rezumat
    Educatie pentru Viata de Familie (EVF) isi propune sa introduca, sa dezvolte si sa sustina un model de buna practica (educatia intre egali) in ceea ce priveste educatia sexuala a tinerilor, astfel incat fiecare tanar sa poata beneficia de informatii corecte din domeniul sanatatii reproducerii si sa isi dezvolte abilitati de viata si comportamente sanatoase.

Prin structura EVF, Fundatia Tineri pentru Tineri urmareste – pe termen lung – sa ajunga la un numar cat mai mare de tineri, astfel incat problemele de sanatatea reproducerii sa fie diminuate, iar indicatorii de tara ai Romaniei in acest domeniu sa se situeze la nivelul Uniunii Europene.

Pentru a putea atinge acest scop, sunt urmarite doua axe:
- institutionalizarea – integrarea continuturilor EVF in Programul National de Educatie pentru Sanatate in Scoala Romaneasca (PNESSR) dezvoltat de MECTS;
- sustinerea modelului – mentinerea, dezvoltarea si standardizarea modelului de educatie intre egali activ pana la momentul in care fiecare elev va beneficia de continuturile programului, prin intermediul Educatiei pentru Sanatate, ca obiect de studiu obligatoriu, in scoala.

Stadiul actual de implementare a programului arata ca, in scolile din Romania este prezenta ora de Educatie pentru Sanatate, ca materie optionala, iar continuturile EVF au fost preluate integral in modulul „Sanatatea reproducerii si a familiei” din cadrul PNESSR. TpT a dezvoltat un parteneriat solid cu MECTS iar standardizarea educatiei intre egali, ca model de implementare, face obiectul unui proiect strategic (2010-2013).


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi sunt tinerii, de ambele sexe, cu varste cuprinse intre 14-16 ani, elevi de liceu in judetele implicate in proiect. Avand in vedere varietatea proiectelor prin care este sprijinit programul si numarul judetelelor acoperite, numarul anual de beneficiari a variat, peste 100.000 de elevi beneficiind pana in prezent de instruire in EVF in scoala.

Pentru a creste permanent calitatea interventiei, fiecare elev realizeaza o evaluare prin care isi aduce aportul la tematica, metodologie, informatii si organizare, formuleaza recomandari pentru viitoarele generatii care beneficiaza de program, implementabile din anul urmator. Se observa ca o parte semnificativa a elevilor participanti devin voluntari.

Cu privire la tintele de cunostinte detinute de beneficiari la finalul programului (70%), media variaza in jurul a 80%.


| Rezultatele programului
    Produsul principal al programului este modulul de formare „Educatie pentru Viata de Familie”, insotit de un proces de formare in 3 faze a educatorilor intre egali pana la nivelul de formatori. EVF este un produs solid, care raspunde nevoilor identificate la nivel social, capabil sa produca schimbari semnificative.

Pana in prezent, peste 100.000 de elevi (14-16 ani) au beneficiat pana in prezent de acest program in scoala, la finalul programului aproximativ 80% dintre beneficiari aveau cunostite corecte pe teme de contraceptie, ITS si HIV/SIDA. In acelasi timp au fost:
- instruiti peste 4.000 de voluntari;
- instruite peste 2.000 de cadre didactice;
- realizate 10 campanii de vara pe litoral;
- sustinute peste 160.000 de ore de voluntariat – doar in cadrul componentei „in scoala”;

Peste 2.000.000 de tineri au beneficiat de activitatile derulate prin strategia EVF.

Rezultatele proiectelor care au completat si implementat strategia programului sunt parte integranta a programelor si strategiilor nationale privind sanatatea reproducerii, in axa principala de prevenire la populatia generala de tineri.

Se observa ca nr. de avorturi este la un nivel de aproximativ 10% fata de 1990. Rata prevalentei contraceptiei a crescut de la 41% (1993) la 48% (2004). Se noteaza o intarziere a debutului in viata sexuala la tineri, conform SSR. Aceste rezultate nu pot fi atribuite doar programului EVF, fiind schimbari statistice la nivel national, ci tuturor eforturilor nationale realizate de o serie de institutii cu misiune si responsabilitati asumate in domeniu.


| Bugetul programului (in RON)
    20919293

| Parteneri
    - Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS): 2005-2013; Ministerul Sanatatii (MS): 2005-2009. In functie de specificul obiectivelor de dezvoltare a proiectului, au fost implicate in proiecte si alte institutii, cu responsabilitati specifice: Inspectoratele Scolare Judetene (ISJ) din judetele implicate, Casele Corpului Didactic (CCD) din judetele implicate, Centrele Judetene de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE) din judetele implicate, Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS): 1999-2003, 2005-2007, Directiile Judetene de Tineret (DJT) din judetele implicate.

| Website-ul programului
    www.y4y.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->