close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Solutie integrata de medicina mobila pentru sanatate orala: cabinet stomatologic mobil si aplicatie mobila de gestionare a datelor



| Organizator:
    Merci Charity Boutique Association
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVATIE
| Problema de fond
    Accesul la servicii de medicina dentara este inegal si adesea inexistent. Numai 13% dintre cabinetele stomatologice functioneaza in mediul rural pentru 1.100.000 de copii saraci. In 2017, asociatia a creat primul cabinet stomatologic mobil si in 2018 OMS 606/07.05.2018 pentru functionarea unitatilor si cabinetelor medicale mobile. Insa, asociatia a constatat ca pentru mediul rural nu exista statistici recente despre incidenta cariei dentare, accesul la stomatolog si proceduri stomatologice. Formularea unei strategii de preventie pentru sanatate orala este imposibil de realizat fara date statistice atat din mediul urban cat si din mediul rural. Asadar, in acest context asociatia a decis crearea unei aplicatii mobile pentru gestionarea pacientilor si analiza datelor introduse, primele statistici actualizate despre sanatatea orala.

| Scopul programului
    Scopul proiectului a fost crearea unei aplicatii mobile (pentru tableta, telefon, computer) pentru inregistrarea pacientilor tratati in cabinetul stomatologic mobil si analiza datelor statistice pentru formularea unei strategii pentru sanatate orala pentru mediul rural.
Obiective
O1. Crearea unei aplicatii pentru unitatile medicale mobile pentru inregistrarea si actualizarea dinamica a datelor pacientilor din cabinetul stomatologic mobil.
O2. Pilotarea ACUMM in comunitati rurale.
O3. Informarea Ministerului Sanatatii despre impactul actiunilor asociatiei si solutie.


Solutie integrata de medicina mobila pentru sanatate orala: cabinet stomatologic mobil si aplicatie mobila de gestionare a datelor Solutie integrata de medicina mobila pentru sanatate orala: cabinet stomatologic mobil si aplicatie mobila de gestionare a datelor Solutie integrata de medicina mobila pentru sanatate orala: cabinet stomatologic mobil si aplicatie mobila de gestionare a datelor

| Aria geografica
    25 de sate din judetele Dolj, Prahova, Brașov, Ialomita, Dambovița, Vaslui.

| Rezumat
    Scopul proiectului a fost crearea unei aplicatii mobile (pentru tableta, telefon, computer) pentru inregistrarea pacientilor tratati in cabinetul stomatologic mobil pentru propunerea unei solutii integrate de livrare a serviciilor de medicina dentara in sistem mobil (cabinet mobil si aplicatie pentru gestionare pacienti) pentru asigurarea de servicii de profilaxie si de tratament stomatologic in comunitati rurale vulnerabile din Romania.
Obiective
O1. Crearea unei aplicatii pentru unitatile medicale mobile pentru inregistrarea si actualizarea dinamica a datelor pacientilor din cabinetul stomatologic mobil (acronim ACUMM).
O2. Pilotarea ACUMM In comunitatile rurale prin realizarea actiunilor de profilaxie si tratament stomatologic in cabinetul stomatologic mobil si introducerea datelor in aplicatie.
O3. Informarea Ministerului Sanatatii despre impactul actiunilor asociatiei prin solutia de medicina mobila integrata: cabinet stomatologic mobil si ACUMM.
Asociatia a introdus in ACUMM datele a 772 de copii din comunitatile rurale din judetele Brasov, Constanta, Dambovita, Mures, Ialomita, Ilfov, Prahova, Vaslui si Tulcea.
Din datele culese , 75,4% dintre copii nu au mai fost pana acum la medicul stomatolog. Numarul de carii simple si complicate diagnosticate s-a ridicat la 3.386, cu o medie de 4,38 carii/copil peste media europeana de 3,5 carii/copil. Aplicatia si imprimanta mobila din cabinetul mobil au permis echipei sa ofere parintilor lista interventiilor efectuate tiparita si recomandari. Asociatia, prin ACUMM a reusit sa colecteze date recente despre situatia sanatatii orale a copiilor din mediul rural. In baza datelor introduse in aplicatie si in urma analizei, autoritatile si asociatia pot crea o strategie de preventie pentru sanatate orala adaptata nevoilor.


| Date beneficiari
    772 de copii din comunități rurale din județele Brașov, Constanța, Dâmbovița, Mureș, Ialomița, Ilfov, Prahova, Vaslui și Tulcea

| Date beneficiari
    Parintii copiilor beneficiari

| Activitati
    Activitatile principale au constat in:
crearea specificatiilor aplicatiei si crearea impreuna cu Fundatia Vodafone si Tremend Software
Pilotarea aplicatiei pe teren in deplasari in care am acoperit 25 de sate din 6 judete si introducerea in aplicatie a datelor pacientilor - 772 de copii, cu acordul parintilor.
Modificarea aplicatiei dupa testarea pe teren, impreuna cu echipa Tremend Software.
Prelucrarea datelor si comunicarea rezultatelor despre sanatatea orala in mediul rural in spatiul public (Ex. http://zanamerciluta.ro/conform-acumm-pentru-profilaxia-si-tratamentul-stomatologic-al-copiilor-din-mediul-rural-este-nevoie-de-peste-1-miliard-de-lei/)
Informarea Ministerului Sanatatii despre existenta ACUMM si a datelor inregistate si interpretare.
Formularea unor directii de diminuare a incidentei cariei dentare rezultate din modelul integrat de cabinet stomatologic mobil, aplicatia ACUMM de gestionare a datelor si program de voluntariat al medicilor.


| Rezultatele programului
    
Aplicația a permis echipei asociației să monitorizeze performanța fiecărui acțiuni calculând raportul carii diagonosticate versus carii tratate, tipurile de intervenții și numărul lor, precum și valoarea intervenției de profilaxie și de tratament dentar pentru fiecare copil. De exemplu, pentru cei 772 de copii monitorizați, echipa a efectuat intervenții de pofilaxie orală și tratament în valoare de 816.683,4 ron, cu o medie a intervențiilor de 1.057 ron/copil. Aceste cifre ne permit să formulăm diverse scenarii, unul dintre ele fiind calculul pentru nevoia curentă de servicii stomatologice a valorii minime a bugetului pentru profilaxie și tratament stomatologic pentru populația de copii din mediul rural estimat la 1.163.667.487 ron pentru peste 1.100.000 copii care locuiesc la sat.
Folosind aplicația, asociația, prin acțiunile derulate pe teren în zone rurale va continua colectarea de date pentru a genera statistici recente despre incidența cariei dentare la copiii care locuiesc în mediul rural, accesul la medicul stomatolog și pentru a înregistra procedurile de profilaxie și tratament efectuate. În aceste condiții, la finalul anului 2020, asociația va publica un studiu despre starea sănătății orale a copiilor din mediul rural folosind datele colectate din mediul rural, prezentând date relevante statistic din județele unde cabinetul stomatologic mobil va derula activități până la finalul anului 2020.

Despre acțiunile derulate în cadrul parteneriatului și aplicație: https://youtu.be/ApkU2aZzN_A



| Buget
    166000

| Parteneri
    Fundatia Vodafone, Tremend Software, Autonom, medici dentisti (voluntari).

| Website program
    www.zanamerciluta.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->