close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



nCunoscuții



| Organizator:
    Asociatia EvoCariera
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVAȚIE
| Problema de fond
    nCunoscuții s-a născut în sesiunile de consiliere și coaching unu la unu și în workshopurile despre luarea deciziilor de carieră pe care le derulăm la EvoCariera. Unul dintre pașii procesului de carieră este interacțiunea cu profesioniști din domeniul de interes al tinerilor. Este o experiență de descoperire și învățare foarte puternică, una care spulberă prejudecăți și mituri despre cum se construiește o carieră. Prin seria nCunoscuții transformăm o activitate de consiliere care de obicei se derulează unu la unu, într-o activitate unu la câteva mii de elevi și studenți. nCunoscuții este prilejul de a descoperi parcursul de devenire profesională, a unor oameni “normali”, asemeni tinerilor din programele de orientare în carieră EvoCariera.

| Scopul programului
    Seria nCunoscuții își propune să ajungă la adolescenți și tineri din toată țara, indiferent de locul în care s-au născut, unde au copilărit sau studiat. Își propune să-i pună în contact cu profesioniști care și-au construit un parcurs profesional de succes, indiferent de istoria lor personală. nCunoscuții spune povești de succes ale unor oameni "normali".
Seria 1 și-a propus să spună povestea a 10 profesioniști din domenii diferite. În final, 15 profesioniști din teatru și televiziune, presă, comunicare și PR, procurement, UX design, etc. au împărtășit parcursul lor de devenire profesională.


nCunoscuții nCunoscuții nCunoscuții

| Aria geografica
    nCunoscuții este un proiect inițiat în Cluj-Napoca, cu acoperire națională.

| Rezumat
    Rapoartele Comisiei Europene (Cedefop, 2019) arată ca in Romania un consilier școlar are alocați 2000 de de elevi. În școlile de Romania, elevii nu sunt consiliati despre alegerile despre viitorul lor, nu sunt ajutați să-și mapeze potențialul și resursele personale. Trei din 4 studenți români vor lucra în alt domeniu decât cel studiat.
În procesul de consiliere de carieră, un moment crucial e acela în care tinerii stau față în față cu profesioniști din domeniul lor de interes, care pot să-i împărtășească “bucătăria internă” a devenirii profesionale.
nCunoscuții este o activitate de consiliere în carieră, pe care de obicei o facilităm față în față, transformață într-o activitate 1 la câteva mii. nCunoscutii e o colecție de interviuri filmate care pot fi accesate de tineri din toată țara. Sunt poveștile de devenire ale unor întreprinzători, actori, oameni de comunicare, jurnaliști, farmacisti, profesori, psihologi și mulți alții. Povesti despre momente și oameni care le-au marcat parcursul de cariera, despre decizii grele și lecții învățate pe parcurs. Povesti care sparg mituri despre domenii profesionale, roluri sau despre cum se construiește o carieră. Povești ale unor profesioniști care au crescut în centrul orașului, după blocuri gri sau în vârful muntelui, care și-au asumat calea lor profesională și fac performanta în domeniile lor. Construcția unei cariere nu e un proces linear, vine cu momente de succes și momente de criza, momente de stagnare și momente de creștere, momente de indecizie sau momente de celebrare. Toate sunt firești, chiar dacă puțini adolescenți și tineri știu asta.
Primul sezon de 15 episoade nCunoscuții, filmat în 2020, are peste 24.000 de vizualizari pe canalul de Youtube EvoCariera.


| Date beneficiari direcţi
    Publicul țintă al nCunoscuții sunt tineri cu vârsta între 15 și 25 de ani, elevi, studenți și tineri aflați la primele experiențe profesionale. Estimăm că primele 15 episoade din nCunoscuții a ajuns la cel puțin 2000 de tineri.

| Date beneficiari
    Beneficiații indirecți ai nCunoscuții sunt părinți și profesori ai tinerilor care sunt la momentul unei decizii despre viitorul lor profesional. Peste 20.000 de oameni au urmărit primul sezon nCunoscuții.

| Activitati
    1. Accesarea finanțării prin procesul participativ de finanțare C'mon Cluj. nCunoscuții a fost unul dintre cele 3 inițiative EvoCariera finanțate în cadrul C'mon Cluj 2020.
2. Dezvoltarea metodologiei de intervievare. Pentru că nCunoscuții a fost înregistrat în pandemie, cu ajutorul unui documentarist, am dezvoltat o metodologie care să permită profesioniștilor să se intervieveze singuri, filmându-se cu propriul telefon mobil. Pentru că am dorit ca participanții să fie persoane cu un parcurs de carieră obișnuit, care nu sunt persoane publice, a trebuit să îi învățăm cum să se filmeze.
3. Derularea proiectului pilot. Primele 2 episoade au constituit pilotul proiectului, care ne-a permis: adaptarea ghidului de interviu, dar și a ghidului de filmare pus la dispoziția profesioniștilor intervievați.
4. Colectarea interviurilor. Fiecare persoană intervievată a primit un plic cu o scrisoare care explică motivele proiectului și un ghid practic despre filmare (lumină, distanță față de cameră, sunet, ets.)
5. Editarea interviurilor. Editarea a fost realizată de același documentarist care ne-a ajutat să dezvoltăm conceptul.
6. Promovarea proiectului. Promovarea proiectului s-a realizat cu suportul The Brand Bar - care au dezvoltat logo-ul proiectului și cu implicarea lui Bogdan "Bob" Rădulescu, protagonistul primului episod nCunoscuții.


| Rezultatele programului
    Obiectivul nCunoscuții a fost să ajungem la câteva zeci sau sute de tineri, dar și la părinții și profesorii acestora. Ne-am propus să transformăm o activitate de consiliere, care de obicei se derulează unu la unu, într-una derulată unu la câteva sute, forțați deopotrivă de pandemie, dar și de nevoia de a ajunge la tineri care în mod normal nu au acces la servicii de consiliere de carieră, care nu locuiesc in orașe mari sau nu au acces la resurse financiare.
In primele 3 luni, până la finalul anului 2020, nCunoscuții a avut 2.500 de vizualizari pe canalul de Youtube a EvoCariera, si peste 26.000 până în prezent.


| Buget
    3500

| Parteneri
    Asociația EvoCariera

| Website program
    https://www.evocariera.ro/homepage/proiecte/ncunoscutii/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->