close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



RUGBY PENTRU TOTI



| Organizator:
    FUNDATIA TE AUD ROMANIA
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Majoritatea beneficiarilor nostri provin din mediul rural si au o situatie materiala precara. Avand in vedere lipsa exemplelor de modele pentru viata, acestia se afla in risc de abandon scolar. Majoritatea nu si-ar permite sa isi acopere taxele de scolarizare la un liceu. Sportul este pentru acestia, poate singurul scop bine definit in acest moment al existentei lor. Acesti tineri pot fi modelati, pt fi sprijiniti pentru o viata mai buna, daca li se ofera un cadrul complex, integrat si propice unei dezvoltari armonioase. Ei nu au nevoie doar de o suma de bani lunara si nici de un cadou de Iepuras, acestia au nevoie de o comunitate de incredere care ii vede, ii aude si ii sprijina. Prin Rugby pentru toti copiii –sprijinim tinerii, anual, pana la finalul liceului; daca acestia isi doresc sa ramana parte din proiect de la an la an.

| Scopul proiectului
    Rugby pentru toti copiii permite tinerilor sa duca mai departe traditia in rugby a orasului Gura Humorului, dezvoltandu-si la cel mai inalt nivel propriile abilitati si aptitudini necesare pentru o viata productiva.
Obiectivele specifice: preventia/reducerea absenteismului si abandonului scolar, promovarea egalitatii de sanse, dezvoltarea abilitatilor de viata independenta si productiva, dezvoltarea caracterului ca unealta in succesul academic, explorarea carierei, sprijin si consiliere cu privire la performanta sportiva si scolara; integrare sociala; incurajarea educatiei prin sport;mentorat


RUGBY PENTRU TOTI RUGBY PENTRU TOTI RUGBY PENTRU TOTI

| Aria geografica
    GURA HUMORULUI/SUCEAVA Desi proiectul se desfasoara in Gura Humorului, judetul Suceava consideram ca are acoperire nationala, fiindca avem tineri in cadrul proiectului si din alte zone ale tarii cum ar fi: Cluj, Focsani, Timisoara, Botosani

| Rezumat
    Statistica ce sta la baza implementarii proiectului este rata scazuta a abandonului scolar. Accesul la educatie reprezinta in continuare o provocare, mai ales cand vorbim de zonele rurale unde studiaza 45% din elevii de nivel primar si gimnazial. Insa, motivatia implementarii este mai mareata decat o statistica asternuta intr-un raport. Toti vorbim despre performanta si toata lumea sustine intr-un fel sau altul performanta targetata. Insa, de cele mai multe ori, uitam de cei mediocri, de cei slabi, de cei ramasi fara indrumare la startul drumului a ceea ce numim viata. Si ei sunt cei mai multi si au cea mai mare nevoie de ajutor; pentru ca si ei merita salvati.

Lipsa unui cadru integrat de formare in deprinderi de viata, si pornind de la ideea ca sportul nu doar formeaza caractere, ci este una din cele mai bune unelte de educatie non formala, am creat in 2017 proiectul Rugby pentru toti copiii. Acesta se desfasoara anual si este cel mai complex si indraznet proiect de educatie non formala din prezent, adresat tinerilor cu varste cuprinse intre 14-17 ani, ce provin din medii dezavantajate.

Proiectul insumeaza urmatoarele componente: financiara – se acopera taxele de cazare si masa in cadrul liceului din Gura Humorului; de dezvoltare personala; suport scolar; deprinderi de viata; incluziune sociala; suport si indrumare sportiva pe partea de rugby in cadrul CSS Gura Humorului; orientare scolara si profesionala si mentorat. Fiecarui tanar din program ii este atribuit un mentor – o persoana de succes la nivel national, pentru a le servi drept model de urmat si sfatuitor. In termeni practici, acoperim toate ariile de dezvoltare ale tinerilor pentru a ne asigura de efectele benefice ale proiectului pe termen mediu si lung.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi sunt tineri cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani, preponderent din mediul rural la nivel national. In anul 2019, avem 40 de tineri in proiect.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecti ai proiectului sunt in primul rand parintii tinerilor. In al doilea rand, mentionam in categoria beneficiarilor indirecti intreaga comunitate sportiva nationala; atat pe ramura specifica de rugby cat si alte ramuri. Sportul romanesc, mai ales in momentul de fata, este la o rascruce de drumuri. Daca nu ne focusam acum pe educatia sportive, riscam sa pierdem cu totul cultura si importanta sportului in dezvoltarea caracterelor tinerilor. Comunitatea din care acesti tineri fac parte beneficiaza indirect pentru ca ei la randul lor servesc drept modele in satele de unde provin. Pe termen lung, deprinderile invatate vor ramane cu ei toata viata, beneficiari indirecti fiind si comunitatile de unde acestia vor ajunge sa studieze sau sa locuiasca in viitor.

| Activitati
    1. Dezvoltare personala – Tinerii iau parte la un program de dezvoltare personala, cu intalniri bilunare conduse de psihologul organizatiei. Temele abordate: despre temperament, caracter si cele 4 tipuri de personalitate, controlul emotiilor, igiena personala; despre interese si abilitati; despre comunicare etc. Progresul tinerilor este urmarit prin testari periodice.
2. Dezvoltare sportiva –Monitorizarea si Imbunatatirea abilitatilor sportive are loc prin parteneriat cu CSS Gura Humorului. In acelasi timp, tinerii participa si la schimburi de experienta cu alte echipe de rugby din tara, dar si din strainatate.
3. Consiliere individuala – Pentru a depasi provocarile intalnite in drumul lor, tinerii pot opta pentru sedinte de consiliere individuala cu psihologul proiectului.
4. Deprinderi de viata – acestea se invata sub forma unor workshopuri sau cursuri, de exemplu – educatie financiara sau cursuri de limba engleza.
5. Suport scolar – se identifica ariile de interventie pentru fiecare tanar din program, in urma carora se organizeaza grupe de lucru cu ajutorul unor profesori voluntari.
6. Incluziune sociala – se realizeaza prin facilitarea participarii in cadrul a diverse actiuni, evenimente, intalniri, deplasari in strainatate. De exemplu, 5 tineri din program au calatorit in Noua Zeelanda pentru un stagiu de 2 saptamani la cea mai mare Academie de rugby din lume.
7. Mentorat –E-mentoring cu un target de minim 2 intalniri fata in fata pe an, in cadru organizat


| Rezultatele proiectului
    Beneficiul imediat si evident al proiectului este componenta financiara – facilitarea accesului la educatie pentru tineri. Prin toate celelalte arii de dezvoltare ne dorim sa cream tineri mai sanatosi, cu planuri de viitor bine definite si cu incredere de sine. Rugby pentru toti copiii este menit sa genereze o schimbare pozitiva in cadrul comunitatii atat pe termen scurt, dar si pe termen mediu si lung.
In randul tinerilor, s-au observat urmatoarele schimbari pe durata proiectului: largirea orizontului, cresterea nivelului de inteligenta emotionala; cresterea spiritului civic, dobandirea de cunostinte ce ii vor servi de-a lungul vietii, promovarea responsabilitatii sociale,
Prin proiect, am creat un mecanism de educatie prin sport usor replicabil si in alte zone/judete ale tarii, nu doar pe componenta de rugby; dar si pe alte ramuri sportive.
Unul din cele mai importante efecte generate la nivel de proiect este, si in acest caz, expunerea internationala. Am reusit pana acum sa organizam pentru tinerii din program un schimb de experienta cu un club de rugby din Marea Britanie; dar si o deplasare in Noua Zeelanda. Datorita dezvoltarii de abilitati si competente specifice (lingvistice – engleza, sportive si dezvoltare personala) au castigat un stagiu de 2 saptamani in Noua Zeelanda, la cea mai mare academie de rugby din lume – stagiu efectuat in vara anului 2019.


| Bugetul
    103664

| Parteneri
    DHL Express Romania Banca Comerciala Romana Clubul Sportiv Scolar Gura Humorului Colegiul Alexandru cel Bun Gura Humorului Albini Prassa Fundatia Education Through Rugby

| Website proiect
    https://www.teaudromania.com/ro/rugby-pentru-toti/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->