Participanti & Proiecte
Campania de Donare de Sânge SSFB
|
Organizator: Societatea Studenților în Farmacie București |
|
Sectiune: Tineri de bine |
Problema care a stat la baza implementării proiectului este lipsa sângelui pentru pacienții aflați în nevoie. Conform statisticilor din România, nevoia zilnică de sânge este ridicată, iar donarea benevolă este scăzută față de cerere, neexistând un înlocuitor al sângelui. Astfel donarea este singura soluție pentru a putea face față nevoilor de sânge și elemenlee acestuia.
O altă problemă identificată este dezinformarea publicului larg cu privire la procesul de donare și la beneficiile pe care le aduce actul de donare asupra sănătății donatorului.
Prin acest proiect am organizat un punct mobil de colectare de sânge în incinta Facultății de Farmacie din București, unde am creat un mediu plăcut pentru a încuraja studenții, profesorii, dar și persoanele externe să doneze. Am considerat că mediul în care se realizează donare este foarte important și contribuie la motivarea oamenilor în a dona, astfel am organizat un punct de colectare aproape de studenți și un mediu în care aceștia să se simtă confortabil, fiind încurajați chiar de prietenii lor, voluntari ai asociației. În plus profesorii și alte persoane au fost încântați de inițiativă si-au luat partea de aceasta.
Prin campania de promovare desfășurată pe platformele de socializare ale asociație am reușit să aducem și în atenția publicului larg importanta donarii de sange, informandu-i asupra beneficiilor pe care le are acesta, atât la nivel personal, cât și în comunitate.
| Scopul proiectului
Informarea a minimum 300 de persoane din cadrul Facultății de Farmacie, studenți și profesori,
despre importanța donării de sânge, dar și despre avantajele acesteia asupra sănătății, prin metode de promovare offline și anunturi directe pe comunitățile interne.
Informarea a minimum 300 de persoane ale publicului larg, despre importanța donării de sânge și despre avantajele acesteia asupra sănătății, prin postarile de pe paginile de social media ale asociației.
Salvarea a minimum 120 de vieți prin sângele strâns în cadrul centrului de colectare desfășurat în incitanta Facultății de Farmacie.
| Aria geografica
Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, Facultatea de Farmacie.
| Rezumat
Inițiativa proiectului a plecat de la dorința de a ajuta oamenii care au nevoie de sânge pentru a putea supraviețui. Ne-am propus ca prin colaborare cu Centrul de Transfuzie MApN și cu sprijinul donatorilor prezenți la proiect, să ajutăm oamenii din spital aflați într-o situație critică, datorate lipsei de sânge din spitale. Astfel, prin realizarea activității pe parcursul unei zile am reușit să salvăm 63 de vieți datorită celor 21 de donatori.
| Date beneficiari direcţi
Grupul țintă căruia i s-a adresat proiectul sunt persoanele care vor beneficia de transfuzii de sânge de la donatorii din cadrul campaniei, astfel viața lor putând fi salvată sau îmbunătățită.
Proiectul s-a adresat tuturor persoanelor ce sunt eligibile pentru a fi donatori. Promovarea proiectului a fost făcută pentru publicul larg în mediu online, dar și prin alte metode pentru studenții și profesorii Facultății de Farmacie.
Beneficiarii direcți au fost cele 63 de persoane ce au primit sângele donat, iar beneficiarii indirecți au aproximativ 600 de persoane ce au interacționat cu materialele informative despre donarea de sânge distribuite. Beneficiarii fac parte din publicul larg, pentru ca orice persoană poate avea nevoie de transfuzie de sânge la un moment dat.
| Activitati
Organizarea campaniei a început din luna martie, când echipa de implementare a proiectului a început să ia legătura cu partenerii. S-a colaborat cu Centrul de Transfuzie Sanguină de la MApN, dar și cu parteneri logistici, precum Ruvix sau StayFit Gym, ce au oferit cadouri donatorilor.
În luna aprilie a fost conceput un plan de promovarea al Campaniei de Donare, alături de echipa de creație a asociației. Promovarea a început pe data de 2 mai și a constat în distribuirea de materiale informative cu privire la inițiativa campaniei, în mediu online (pe toate platformele pe care activează societatea) și offline ( afișe în facultate și în căminele de studenți).
Pe tot parcursul lunii aprilie s-a ținut legătura cu partenerii pentru realizarea materialelor personalizate și s-a luat legătura cu conducerea Facultății de Farmacie în vederea obținerii unui spațiu de desfășurare al proiectului.
La începutul lunii mai s-a format o echipă extinsă de lucru, fiind implicați alți 13 voluntari ce au ajutat în ziua proiectului, pentru instruirea acestora a avut loc o ședință premergătoare.
Pe data de 15 mai între orele 8:00-12:00 a avut loc proiectul propriu-zisă. Echipa de organizare împreună cu cei de la Centrul de Transfuzie Sanguină au ajuns mai devreme pentru a pregăti sala și a instala aparatura necesară colectării de sânge. Începând cu ora 8:00 au venit pe rând și donatorii, aceștia treceau printr-un proces de triere pentru a se stabili dacă sunt eligibil pentru a dona și apoi donau. La final, voluntarii îi așteptau cu un premiu, dulciuri, apă sau ce mai aveau nevoie pentru a-și recăpăta puterile. De asemenea, voluntarii erau lângă ei și în timpul donarii, alături de medici, pentru a-i susține și a-i încuraja.
| Rezultatele proiectului
Un rezultat direct al proiectului nostru este colectarea de sânge de la 21 de donatori, acesta ajungand la 63 de persoane, beneficiarii direcți ai camapaniei.
Actual de a dona are multe beneficii asupra sănătății donatorului, iar la fiecare donare se efectuează analize de rutină ce pot fi benefice în depistarea unor afecțiuni din timp.
Un alt rezultat pozitiv al campaniei a fost promovarea beneficiilor actului de a dona către publicul larg și criteriilor pe care trebuie sa le îndeplinească un donator pentru a putea fi eligibil. Postarile noastre au ajuns la peste 600 de persoane, atât din Facultatea de Farmacie București, cât și din exterior.
Sperăm ca schimbările și efectele generate să se oglindească în viitor prin încurajarea unui număr cât mai mare de oameni să doneze de minimum două ori pe an. Au existat, în această campanie, persoane care au donat pentru prima oară. Astfel, considerăm că am adus un impact pozitiv în rândul populației, ajutând atât pacienții bolnavi, cât și donatorii de sânge.
| Despre organizator
Societatea Studenților în Farmacie București (SSFB) este o organizație studențească apolitică și non-profit, care activează de peste 30 de ani în cadrul Facultății de Farmacie din Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” din București.
Prin întreaga activitate, cei aproximativ 150 de membrii urmăresc îndeplinirea Viziunii SSFB - “Producem schimbarea pozitivă în rândul populației, prin dezvoltarea personală și profesională a studenților farmaciști!”.
| Website proiect