Participanti & Proiecte
Solidaritate versus COVID 19
|
Organizator: Fundatia Inima de Copil |
|
Categorie: Servicii de Asistență socială |
"Cu o luna inainte de pandemie sotul meu a imprumutat bani si a plecat la munca in strainatate. Eu sunt singura in sat, cu doi copii si nu stiu ce sa ma mai fac....."
In mai 2020 am aflat de la beneficiarii nostri ca problemele lor au crescut mult. In peste 80% cazuri veniturile erau deja sub 250 lei/membru fam/luna, erau fara acces/acces limitat la apa curenta, utilitati, locuri de munca nesigure/fara loc de munca. Situatiile s-au agravat pentru familii cu 2-5 copii prin pierderea sau diminuarea drastica a veniturilor si risc mare de imbolnavire COVID. Aveam deja parinti spitalizati sau decese. Copiii nu mai puteau veni la centrele noastre pentru masa calda, suport la teme, sustinere materiala si consiliere. Problemele financiare, nde stabilitate emotionala si epuizare fizica ale familiilor cu copii cu dizabilitati necesitau interventie.
| Scopul proiectului
Ne-am propus pentru 150 de copii/familii vulnerabile din mediul la risc din jud Galati si Vaslui: suport prin adresarea nevoilor fizice sau a situatiilor de urgenta, transformarea limitarilor si oportunitati educationale pentru copii, diminuarea stresului si anxietatii, sustinere emotionala si sociala pentru familii beneficiare si alte familii din comunitate care au suferit pierderi datorita COVID-19.
| Aria geografica
Slobozia Conachi, Pechea, Suhurlui, Grivita, Tecuci, Liesti, Ivesti, Buciumeni, Namoloasa, Cosmesti, Furceni, Valea Marului, Mandresti, Tamaoani, Șendreni, Tudor Vladimirescu, Cavadinesti, Independentă din județul Galati și Coroiesti, Puiesti, Suletea, Ivesti, Grivita, Ivesti , Viisoara din județul Vaslui.
| Rezumat
Proiectul „Solidaritate versus COVID-19” a fost necesar pentru mentinerea accesului copiilor si familiilor vulnerabile din comunitati din judetele Galati si Vaslui la o viata sanatoasa si cat mai apropiata de normal, prin adresarea nevoilor lor fizice de baza (de hrana, conditii igienico sanitare care sa reduca riscul de imbolnavire), educationale ale copiilor, nevoi de suport emotional si social.
Peste 150 de copii/familii vulnerabile din rural si urban din judetele Galati si Vaslui, au avut acces la resurse pentru o viata mai sanatoasa si cat mai apropiata de normal din punct de vedere fizic, acces la oportunitati egale si echilibru emotional. 107 copii si familiile lor au avut suport prin acordarea de pachete lunare cu alimente si materiale igienico-sanitare. Am oferit oportunitati educationale pentru 90 de copii, dupa cum urmeaza: 58 de copii din Tecuci, Galati, Pechea, Liesti, Grivita si Suhurlui au participat la meditatii online sau fata in fata la limbi straine, matematica sau romana organizate cu voluntari, iar 27 copii din peste 20 localitati din judetele Galati si Vaslui au primit laptopuri/tablete. In aceasta perioada am sustinut 60 de cazuri de copii/parinti din familii din comunitate care au suferit pierderi datorita COVID-19 prin 81 de intalniri de consiliere. Proiectul a avut un impact major atat la nivelul copiilor, care au beneficiat de conectivitate pentru scoala online, cat si pentru familiile sustinute care nu ar fi putut face fata actualei situatii. Se continua monitorizarea din punct de vedere social copiii si familiile, programul de meditatii impreuna cu voluntari si gasirea de resurse materiale pentru asigurarea de pachete de alimente /materiale igienico-sanitare.
| Date beneficiari direcţi
107 familii cu venituri reduse si multiple probleme sociale reprezentand peste 430 copii si adulti beneficiari directi
| Activitati
Activitatile desfasurate:
1Instruirea si supervizarea personalului si voluntarilor cu privire la masurile de protectie in contextul infectiei cu COVID-19 si a diminuarii riscului de transmitere,asigurarea mijloacelor protectie si instruire.
2 Monitorizarea si evaluarea permanenta a nevoilor familiilor aflate in atentia organizatiei si cazurile noi primite, planuri de interventie pentru situatii specifice.
3Achizitia si distribuirea lunara de pachete alimentare pentru familii in dificultate,
4 Achizitia si distribuirea de echipamente IT si conexiune internet care sa permita copiilor beneficiari conectarea la platforme si activitati educative on-line
5. Recrutarea de voluntari care sa se implice in activitati de grup educationale in mediul online sau/si off line
6. Evaluarea nevoilor de consiliere sociala, asistenta emotionala si psihologica pentru familiile beneficiare. Au fost avuti in vedere atat copiii si membrii de familie din familii in situatie de risc social cat si familii care au copii cu dizabilitati dar si cazuri noi semnalate din comunitate in care pierderea unui membru al familiei in contextul COVID-19 a creat o urgenta.
7. Consiliere pentru diminuarea stressului si anxietatii, sustinere emotionala oferita familiilor beneficiare, intarire a retelei lor sociale – copii si parinti din programele sociale ale organizatiei, alti copii / parinti din familii din comunitate care au suferit pierderi datorita COVID-19.
| Rezultatele proiectului
In perioada iunie-noiembrie 2020, am achizitionat si distribuit 480 de pachete de alimente si igienico-sanitare, produse si materiale necesare pentru prevenirea transmiterii virusului SARS-Cov2 pentru 107 familii aflate in dificultate in valoare de 80 de lei fiecare. Pentru distribuirea lor au fost parcusi mai mult de 1500 de km. Prin 81 de consilieri individuale sau de grup am ajutat 60 de familii care aveau de sustinere pentru diminuarea stresului si anxietatii, de suport emotional, intarire a retelei lor sociale – copii si parinti din programele sociale ale organizatiei, alti copii / parinti din familii din comunitate care au suferit pierderi datorita COVID-19. Am cumparat si montat un panou fotovoltaic pentru a asigura conectarea la energie a unei familii. Au fost cumparate si distribuite 5 laptopuri si 22 tablete pentru copii de gimnaziu si liceu, care aveau nevoie de mai mult decat de un telefon pentru scoala on-line. Pentru copii care aveau deja dispozitivele IT am achizitionat 75 cartele de internet. Am asigurat suport pentru a acumula cunostinte digitale ale copiilor pentru folosirea echipamentelor si am asigurat participarea a 7 copii la un curs de dezvoltare a abilitatilor digitale avansate. Cu ajutorul voluntarilor am asigurat un numar de 211 de ore de meditatii on-line si 36 de ore de meditati fizice pentru copii.
| Bugetul
160273,99
| Parteneri
Am colaborat cu primariile si scolile din localitatile in care am implemenetat proiectul. Am avut parteneriat cu FDSCcare a implementat programul In stare de bine, în cadrul apelului “În stare să Ajut 2020”, susținut de Kaufland Romania, program prin care a fost finantat acest proiect.
| Website proiect
https://inimadecopil.ro/solidaritate-versus-covid-19/