Participanti & Proiecte
Centru de zi pentru copiii cu autism
|
Organizator: Asociatia Autism Baia Mare |
|
Categorie: Programe |
Lipsa servicii de calitate pentru recuperarea eficienta a copiilor cu tulburari din spectru autist, lipsa de programe coerente, clare cu tinte reale si tangibile a fost contextul care a impus actiune imediata din partea initiatorilor- beneficiari ai programului, parintii copiilor cu tulburari din spectru autist. Grupul tinta: initial 10 copii aveau nevoie imediata de interventie personalizata si consecventa. Alte nevoi imediate identificate au fost in principal legate de personal specializat si cu experienta, spatiul si materialele necesare implementarii programului, precum si necesitatea interventiei precoce pentru rezultate vizibile.
| Scopul programului
Scopul programul este cresterea calitatii vietii copiilor cu autism si tulburari de dezvoltare asociate prin dezvoltarea de servicii specializate de calitate care tin cont de nevoile individuale ale grupului tinta.
Obiectivele au fost:
1. Formarea personalului in terapii specifice tulburarilor de dezvoltare.
2. Initierea de terapii complementare alternative care sa ofere cadrul adecvat socializarii.
3. Dezvoltarea de parteneriate cu institutii publice si private pentru sustinerea activitatilor din Centrul de Zi si dezvoltarea de proiecte comune pentru a facilita integrarea sociala.
| Aria geografica
judetul Maramures
| Rezumat
Programul Centrul de zi pentru copiii cu autism are ca obiectiv dezvoltarea unui cadru adecvat recuperarii copiilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist si a copiilor care au alte tulburari de dezvoltare. Pentru a putea fi recuperati si integrati social acesti copii au nevoie de terapii specifice, un program individualizat de recuperare atent monotorizat si adaptat continuu si terapii alternative. Pentru organizaţia noastră cazul fiecărui copil care trebuie recuperat este un obiectiv de îndeplinit, scopul nostru este ca fiecare copil integrat în programele de terapie să aibă rezultate vizibile în progrese cognitive, de limbaj şi comportamentale. Un copil care nu-şi îmbrăţişează părinţii, care nu înţelege ce se petrece în jurul lui, care pare rupt de realitate şi care după câteva luni de terapii specifice devine afectuos, începe să vorbească şi este interesat de ce se întâmplă în jurul lui sunt măsura succesului nostru. Resursele cu care am pornit acest program au fost limitate, dar am beneficiat de ajutorul unor voluntari inimosi care ulterior au devenit primii nostri anjagati.
| Date beneficiari
Beneficiarii directi sunt parintii/reprezentantii legali care sunt majoritatea membri inscrisi in Asociatia Autism Baia Mare. Participarea la programele de recuperare nu este conditionata de inscrierea in asociatie, insa membrii asociatiei beneficieaza de servicii de mediere( atunci cand este cazul) intre ei si actorii sociali cu care vin in contact. Beneficiarii sunt responsabilitati prin implicarea lor in recuperarea propriului copil, sunt implicati in evaluarea activitatilor propuse si prin consultare in momentul demararii de proiecte noi. In cadrul sedintelor cu beneficiarii sunt notate toate observatiile si propunerile pentru eficientizarea activitatii. Majoritatea sunt foarte implicati in activitatile punctuale ale Centrului de zi, participa la campaniile de strangere de fonduri si la activitatile de informare si constientizare.
| Rezultatele programului
Centrul de zi a fost infiintat initial de parinti doar pentru 10 copii. In acest moment avem 50 de copii din judetul Maramures care apeleaza la serviciile noastre. Fiecare copil are progrese evidente in achizitii cognitive, de comportament social adecvat si de limbaj. La intrarea in program copilului i se elaboreaza un plan individualizat de interventie pe baza caruia terapeutii lucreaza timp de sase luni, perioada dupa care copilul este re-evaluat, stabilindu-se noi obiective sau/si strategii de inteventie in functie de evolutia fiecarui copil. Rezultatele cele mai spectaculoase se observa la copii care incep terapia in jurul varstei de 2 ani, insa si copiii mai mari au rezultate bune, apreciate in special de parinti care pot comunica si interactiona adecvat cu ei. Scopul programului este atins, avem un cadru adecvat pentru recuperarea copiilor, personal foarte bine pregatit si dedicat muncii lui, sustinere si suport pentru familiile care se confrunta cu acest diagnostic, recunoasterea rezultatelor prin acordarea de catre Consiliul Judetean Maramures a distinctiei Valorile Maramuresului- in domeniul asistentei sociale. Cel mai important aspect este faptul ca grupul nostru tinta, copiii cu tulburari din spectrul autist, a dobandit multe din abilitatile necesare socializarii si majoritatea dintre ei sunt integrati in gradinitele si scolile de masa.
| Bugetul programului (in RON)
367307
| Parteneri
Homes and Hope for Children Romania, SPAS Baia Mare, Softvision, Serviciul de Ajutor Mailtez din Romania
| Website-ul programului
www.autismbaiamare.ro