close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Yuppi Camp Online: terapie prin experiență pentru copii și tineri cronic bolnavi



| Organizator:
    Asociatia Miscare de Tabara Yuppi
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVAȚIE
| Problema de fond
    Incertitudinea, izolarea și pierderea controlului, care fac parte din viața de zi cu zi a copiilor cu boli cronice, au devenit și mai accentuate în 2020, după începerea pandemiei. Copiii de care ne ocupăm se află într-o categorie vulnerabilă în fața COVID-19, așa că aveau o nevoie și mai mare de activități terapeutice și distractive, în timp ce nu puteau să iasă din casă pentru zile și chiar săptămâni întregi. În primăvară am realizat un sondaj în rândul a 270 de familii cu copii cronic bolnavi, în urma căruia am adaptat activitatea Asociației Yuppi la nevoile actuale: reducerea stării de izolare, trăirea unor experiențe care îi fac să uite de ce nu au voie să facă și a senzațiilor de reușită, necesitatea de interacționare cu alți copii și lipsa sentimentului de apartenență la un grup.

| Scopul programului
    Scop: Îmbunătățirea calității vieții copiilor cu boli cronice prin dezvoltarea și aplicarea metodei terapiei prin experiență în mediul online.
Obiective specifice:
Dezvoltarea metodei de terapie prin experiență online, în baza metodei aplicate în Taberele Yuppi tradiționale, preluată de la rețeaua internațională de tabere Serious Fun Children's Network.
Instruirea a minim 70 de voluntari în aplicarea terapiei prin experiență online.
Reducerea sentimentului de izolare și creșterea încrederii în sine a 100 de copii cronic bolnavi prin 4 activități și 3 tabere online de terapie prin experiență.


Yuppi Camp Online: terapie prin experiență pentru copii și tineri cronic bolnavi Yuppi Camp Online: terapie prin experiență pentru copii și tineri cronic bolnavi Yuppi Camp Online: terapie prin experiență pentru copii și tineri cronic bolnavi

| Aria geografica
    Național

| Rezumat
    Într-o familie iubitoare, dacă copilul suferă de o boală gravă, viața obișnuită a familiei se schimbă definitiv. Stresul, frica, durerea devin centrul vietii in familie. În aceasta situatie dezvoltarea psihică și fizică a copilului se oprește. Asociaţia Mişcare de Tabără Yuppi, ​organizează începând din 2011 tabere de terapie prin experienţă gratuite, la Şăulia, judeţul Mureş, adresate copiilor diagnosticaţi cu cancer, diabet, și alte boli autoimune, între 0-18 ani, cât și pentru familiile acestora. Activitățile din tabere îi ajută pe participanți să-şi redescopere încrederea în sine şi le oferă resurse emoţionale esenţiale în lupta cu boala.
Frica și incertitudinea au devenit și mai accentuate în 2020, așa că ne-am propus să rămânem aproape de copiii, adolescenții și familiile lor chiar și pe durata pandemiei, astfel că în primăvara lui 2020 am transferat metoda terapiei prin experiență pentru a fi aplicat în mediul online, și am organizat 4 activități online la care au participat aproape 40 de copii din toată țara. În cadrul lor participanții au devenit supereroi, detectivi, s-au relaxat, distrat și și-au (re)descoperit noi abilități. În vară am organizat 3 tabere online de 3 zile, pe grupuri de vârstă diferite, la care au participat 64 de copii și adolescenți, unii dintre ei alături de părinții și frații lor.
Organizarea activităților și taberelor în online a adus, pe lângă limitări, și o mulțime de noi posibilități care ne-au făcut să creem și dezvoltăm conceptul de activități online de aventură fără frontiere. Am ajuns în casele multor copii care nu ar fi putut veni în tabere, am avut participanți care s-au jucat alături de noi din spital. Au participat la tabere copii cu boli pe care nu le-am abordat în taberele fizice, precum și copii din diasporă.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiari direcți: - 100 de copii și adolescenți cu boli cronice și membrii familiilor acestora, care au participat la activități și tabere online de terapie prin experiență, printre ei numărându-se și copii cronic bolnavi care nu ar fi putut participa în tabere tradiționale (copii care au fost sub tratament în spitale, copii din Germania și Republica Moldova, copii cu alte boli cronice precum astmul) - 74 de voluntari instruiți în aplicarea metodei terapiei prin experiență în mediul online și a ținerii activităților online adaptate vârstei și stării fizice Beneficiari indirecți: - Aprox. 400 de membri de familie (părinți, surori/frați) ai copiilor și adolescenților care au participat la activitățile și taberele online de terapie prin experiență

| Date beneficiari
     Aprox. 400 de membri de familie (părinți, surori/frați) ai copiilor și adolescenților care au participat la activitățile și taberele online de terapie prin experiență

| Activitati
    Activități și metodologie:
1 Sondaj în rândul familiilor copiilor cronic bolnavi: martie-aprilie: echipa de organizare a contactat telefonic 270 de familii pentru identificarea nevoilor actuale ale acestora
2 Dezvoltarea metodei terapiei prin experiență online și a conceptului activităților online de aventură fără frontiere: martie-iulie: echipa de organizare a adaptat metoda terapiei prin experiență pe mediul online, a identificat oportunitățile oferite prin această cale și platformele disponibile
3 Recrutarea copiilor: aprilie-iulie: înscrierea s-a realizat prin completarea unui Google Form.
4 Recrutarea și trainingul voluntarilor: aprilie-iulie: voluntarii s-au înscris printr-un Google form, după selecția lor a avut loc trainingul online în 2 etape
5 Activități online scurte: mai-iunie: am organizat 4 activități online: 2 pentru copii (7-13 ani) și 2 pentru adolescenți (13-18 ani), la care puteau participa și frații/surorile.
6 Trimiterea pachetelor cu materiale înaintea taberelor online către participanți: iulie-august
7 Tabere online: am organizat 3 tabere online: prima pentru copii (7-13 ani), a doua pentru adolescenți (13-18 ani) și a treia pentru familii în care copilul cronic bolnav are până la 13 ani, iar terapia prin experiență se adresează întregii familii (părinți, frați/surori sănătoși)
8 Evaluarea activităților online și planificarea programului Activități online de aventură fără frontiere pe următorii 4 ani


| Rezultatele programului
    Metoda terapiei prin experiență aplicabilă în mediul online. Suntem prima tabără din România care utilizează metoda revoluţionară și inovativă numită terapie prin experienţă, care are impact pozitiv asupra încrederii în sine a copiilor, a gradului lor de independență și a nivelului de acceptare a bolii. Principalul beneficiu și principala schimbare este metoda terapiei prin experiență aplicabilă în mediul online, dezvoltată prin proiect, care constituie și inovația din cadrul proiectului.
- 100 de copii și adolescenți diagnosticați cu boli oncologice, diabet sau alte boli autoimune (artrită juvenilă idiopatică, lupus, boala celiacă, astm etc.) și membrii familiilor acestora, cu imaginea și încrederea de sine îmbunătățită, cu gradul de integrare și adaptare socială crescut, și cu un nivel crescut de acceptare a bolii.
- 74 de voluntari instruiți în folosirea metodei terapiei prin experiență în mediul online, adaptată la grupul de vârstă.
- Aprox. 400 de membri de familie (părinți, surori/frați) ai copiilor și adolescenților care au în familie un copil/adolescent mai echilibrat emoțional și care își acceptă mai bine boala.


”În aceste nouă luni extrem de lungi și pline de nesiguranță, taberele și activitățile online Yuppi Camp au fost pentru noi o gură de aer proaspăt și o rază de lumină în tot întunericul. Chiar dacă amândoi copii poartă ochelari și stau mult în fața calculatorului, i-am lăsat cu inima împăcată să participe la aceste activități online, știind ce mult bine le face.” (Alexandra, mămica lui Dani (13) și a Cristinei (11))


| Buget
    195000

| Parteneri
    Partener strategic: Fundatia Bator Tabor, a Serius Fun Camp, Ungaria / Organizatii implicate: Organizații de pacienți cu boli cronice din toată țara (de ex. ASCOTID Târgu Mureș, Asociația Smart Diab din Sibiu, Fundația Speranța Diabeticilor Turda etc.)

| Website program
    www.yuppicamp.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->