close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Help Community



| Organizator:
    Asociatia Help Autism
| Categorie:
    Servicii de Asistență socială
| Problema de fond
    Contextul - Când pandemia a închis întreaga țară, mii de familii ale copiilor cu autism, ca și alți oameni aflați în situații de vulnerabilitate au avut nevoie de sprijin. Acesta a vizat atât asigurarea nevoilor de bază (aprovizionarea cu alimente de bază, produse de igienă, produse pentru prevenirea infectării cu virusul Covid-19, medicamente cât și consiliere prihologică, asistență socială. Cu centrele de terapie închise și în incapacitatea de a-și desfășura activitatea (de sprijin acordat familiilor copiilor cu autism), dar și de a colecta fondurile care să le permită funcționarea (mai ales în contextul în care întreaga societate a pus umărul să sprijine sistemul medical aflat în mare dificultate), nici ONG-urile nu au dus-o prea bine. Help Comunity a fost răspunsul Help Autism la nevoile familiilor copiilor cu autism (și nu numai).

| Scopul proiectului
    Help Community și-a propus sprijinirea comunităților prin susținerea familiilor și persoanelor aflate în situații de risc în perioada pandemiei.
Obiective:
- asigurarea nevoilor de bază pentru familiile vulnerabile – pachete de alimente, produse educaționale, medicamente;
- suport pentru starea de bine a copiilor și părinților prin acordarea de servicii de specialitate (kinetoterapie, consiliere psihologică, asistență socială);
- sprijinirea comunității de ONG-uri din autism din România (rețeaua RO TSA) prin de servicii de consultanță.


Help Community Help Community Help Community

| Aria geografica
    National

| Rezumat
    În aprilie 2020, când pandemia a închis țara, Help Autism a creat Fondul de urgență Help Community venind în întâmpinarea oamenilor ce aveau mare nevoie de ajutor. Help Autism, deși aflată în dificultate odată cu închiderea centrelor, necesitând repliere pentru terapia online, și-a găsit resurse și a facut tot ce s-a putut pentru a se plia pe nevoile majore cu care societatea s-a confruntat.
Efortul echipei în Help Community a însemnat: 3.124 de ore de muncă a echipei de proiect susținute integral din bugetul Asociației, 740 ore de consiliere psihologică și asistență socială gratuită, 14.200 kg de alimente și produse distribuite către peste 900 de familii vulnerabile, 1.038.500 măști, 10.000 mănuși și botoșei, 85 viziere, 110 litri alcool și dezinfectant și 20.000 halate distribuite către centrele rezidențiale de bătrâni.
Fondurile ce în mod normal erau colectate exclusiv pentru nevoile copiilor cu autism și ale familiilor acestora, în aprilie și mai 2020 au fost colectate pentru toți cetățenii care ni s-au adresat aflați în dificultate prin: pierderea locului de muncă, izolare, prezența doar a unuia dintre părinți în familie, familii monoparentale, îmbolnăviri și carantină, persoane vârstnice din centrele de bătrâni. Proiectul a continuat pe tot parcursul anului 2020, și în ianuarie 2021.
Din septembrie 2020, asociația a beneficiat, special pentru acest proiect, și de o finanțare nerambursabilă în cadrul programului ”În stare de bine”, finanțat de Kaufland România, în valoare de 112.235 lei.
În mod gratuit, asociația a asigurat servicii de consiliere pentru 100 de ONG-uri furnizoare de servicii sociale și consultanță pe subiecte cum ar fi: fundraisisng, organizarea activității în timpul pandemiei, implementarea măsurilor de siguranță în pandemie, management de criză.


| Date beneficiari direcţi
    - peste 900 de persoane (si familiile acestora), adulți și copii au beneficiat de pachete cu produse alimentare și nealimentare - peste 600 de adulți și copii au primit sprijin online - consiliere psihologica, cursuri de parenting - peste 20 de ONG-uri din rețeaua RO TSA au beneficiat de suport și consiliere organizațională

| Date beneficiari
    ONG-urile din autism (din rețeaua RO TSA) au fost implicate direct în identificarea nevoilor de ajutor atât pentru ele, cât și pentru celelalte categorii de beneficiari în proiect (familiile persoanelor cu autism sau aflate în alte situații de risc); totodata s-au implicat în identificarea partenerilor (DGASPC-urilor din țară, sponsori) pentru dezvoltarea de micro-retelele locale capabile să vină în sprijinul comunității din zona în care acestea activează.

| Activitati
    A1. Furnizarea de pachete de alimente, produse de igienă și protecție împotriva COVID-19, medicamente, produse educaționale pentru familiile și persoanele aflate în situații de risc în timpul stării de urgență și după încetarea acesteia – peste 900 de familii au primit, prin fondul de urgență Help Community 14.200 kg de alimente și produse, inclusiv tablete pentru școala online și alte materiale pentru activități educaționale.
A2. Furnizarea de servicii online gratuite pentru copii și părinți (ședințe de mișcare, consiliere psihologică, asistență socială) – peste 600 de adulți și copii au primit sprijin online pentru diverse nevoi identificate, cum ar fi: anxietate, dificultatea de a gestiona adecvat relația cu copiii, gestionarea lecțiilor online etc.; în total s-au adunat peste 740 ore de consiliere psihologică și asistență socială. De asemenea, au fost organizate 5 workshop-uri tematice pentru părinți la care au participat peste 100 de persoane.
A3. Funizarea de servicii gratuite de consiliere organizațională pentru ONG-urile din reteaua RO TSA – peste 100 de ONG-uri din rețeaua RO TSA și nu numai, au beneficiat de consultanță pentru: fundraising, advocacy, organizarea activității în pandemie, implementarea măsurilor de siguranță, management de criză etc.
A4. Furnizarea de produse de protecție împotriva COVID-19 către centre de zi din țară – 1.038.500 măști, 10.000 mănuși și botoșei, 85 viziere, 110 litri alcool și dezinfectant și 20.000 halate distribuite către 97 centre.


| Rezultatele proiectului
    - 587.925 lei fonduri atrase pentru sprijinul familiilor vulnerabile și centrelor de terapie;
- 14.200 kg de alimente și produse distribuite familiilor vulnerabile;
- 915 familii și persoane aflate în situație de risc sprijinite pe perioada stării de alertă declanșată de pandemia COVID-19 cu pachete de alimente și produse de necesitate, reducându-se astfel riscul creșterii gradului de vulnerabilitate al acelor familii;
- 600 de adulți și copii au primit sprijin online pentru diverse nevoi identificate, cum ar fi: anxietate, dificultatea de a gestiona adecvat relația cu copiii, în special în condiții de muncă de la domiciliu, lipsa de mișcare, insomnii, lipsa de activitate educativă susținută pentru copii, gestionarea temelor și lecțiilor online etc.; grad crescut de reziliență a beneficiarilor la stressul provocat de pandemie;
- 3.124 de ore de muncă a echipei de proiect susținute integral din bugetul Asociației
- rețeaua RO TSA a devenit mai puternică, iar organizațiile în autism furnizoare de servicii sociale sunt mai pregătite pentru a face față situațiilor dificile în comunitățile pe care le deservesc - relații între ONG-uri mai puternice; grad crescut de conștientizare a importanței pe care o are implicarea lor în viața beneficiarilor și a comunității; grad crescut de încredere a comunității în societatea civilă; participare mai activă a ONG-urilor la inițiativele de advocacy ale Asociației, ducând la schimbări semnificative privind cadrul legal și financiar;
- colaborarea cu DGASPC-urile a produs o mai bună conștientizare a rolului pe care îl joacă în comunitate.


| Bugetul
    587925

| Parteneri
    Kaufland prin programul În stare de bine, IKEA România cu sprijinul Fă Bine, DAB Auto, Cătălin Botezatu, direcții de asistență socială și protecția copilului

| Website proiect
    https://community.helpautism.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->