Participanti & Proiecte
Săptămâna Verde în România
|
Organizator: Asociația Nature Talks (Natura Vorbește) |
|
Sectiune: Protecția mediului |
În urma unei solicitări trimise de Asociația Nature Talks catre Ministrul Educației cu privire la educația de mediu din şcoli, ni s-a transmis cǎ sunt mai multe opționale care ar aborda subiecte legate de protejarea mediului, dar ca nu există o statistică care să arate în câte şcoli elevii au ales astfel de materii.
Pornind de la aceste date am conştientizat nevoia de ateliere interactive pentru elevii din clasele primare şi am gândit un curs bazat pe jocuri, machete şi experimente.
Elevii și profesorii au avut o nevoie şi mai mare de aceste ateliere odata cu introducerea “Săptămânii Verzi” în structura anului şcolar şi de aceea ne-au solicitat vizite în țară.
| Scopul proiectului
-sprijinirea şcolilor din România în organizarea de activități în cadrul programului “Săptămâna Verde”
-informarea copiilor din clasele primare cu privire la mai multe teme legate de mediu: poluare atmosferică, risipă alimentară, colectare separată, eficiență energetică.
-prezentarea unor soluții concrete pentru reducerea problemelor de mediu
| Acoperire
București, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Brașov, Tg. Mureș, Tg. Jiu, Craiova, Drobeta Turnu-Severin, Oradea, Brăila, Galați, Iași, Suceava, Piatra-Neamț, Pitești, Ploiești
| Rezumat
Anul 2023 a fost primul an în care școlile din România au putut alege o săptămână în care să facă cu elevii activități legate de protejarea mediului - Săptămâna Verde. Propunerea a apărut în urma unor consultări între Administrația Prezidențială, Ministerul Mediului şi Ministerul Educației. Cadrele didactice au înțeles că trebuie să aleagă perioada în care să desfăşoare această săptămână, însă nu au primit niciun fel de sprijin : fonduri, idei, propuneri de activități.
În acest context, Asociația noastră a primit începând cu anul şcolar 2022-2023, zeci de înscrieri de la şcolile din țară, pe platforma scoalademediu.ro. Cadrele didactice ne rugau să ajungem în diferite oraşe și să sustinem vestitele noastre ateliere de mediu.
În urma solicitărilor primite, am stabilit că von vizita în perioada martie-iunie 2023, peste 20 de județe din țară.
Următorul pas a fost să contactăm diferite instituții din țară: muzee, teatre, biblioteci, astfel încât să identificăm locuri inedite în care să susținem atelierele de mediu.
Am pregătit apoi un troller cu experimente, jocuri şi machete - materiale suport pentru un atelier interactiv de mediu pe următoarele teme: poluare atmosferică, risipǎ alimentară, colectare separată, eficiență energetică.
Trainerii Nature Talks au plecat în țară și s-au întâlnit în total cu peste 6.000 de elevi din clasele II-IV.
| Date beneficiari direcţi
Ne-am întâlnit cu peste 6.000 de elevi de clasele a II-a, a III-a şi a IV-a, din 20 de oraşe ale țării.
| Activitati
1.Centralizare solicitări primite de la şcoli pe platforma scoalademediu.ro
2.Stabilire oraşe/şcoli participante în proiect
3. Întocmire buget, scriere proiect şi trimitere solicitări de sponsorizare către parteneri
4.Documentare pentru diferite locații din orașele selectate, în care să susținem atelierele de mediu
5. Stabilire orar deplasari
6.Elaborare suport curs
7.Pregătire materiale-suport şi trollere pentru traineri.
8.Pregătire eveniment de lansare proiect în Bucureşti - Opera Comică pentru Copii.
9. Lansare eveniment
10.Desfășurare ateliere în țară
11.Promovare proiect
12. Raportari
| Rezultatele proiectului
-majoritatea elevilor cu care ne-am întâlnit au aflat pentru prima dată de la trainerii Nature Talks informații legate de aceste teme. Nu ştiau de exemplu despre impactul deșeurilor aruncate la întâmplare ( un PET dispare în 500 de ani, o doză în 100 de ani, etc).
-au fost cazuri in care in urma atelierelor, scolile au decis să înceapă să colecteze separat deseurile.
-am întâlnit situții când școlile colectau separat deşeurile însă nu cum ar fi trebuit, iar elevii au aflat de la lectori cum sa facă asta.
| Parteneri
Ministerul Mediului, Opera Comică pentru Copii, Romsilva, Muzeul Național al Literaturii Române, Consiliul Județean Iaşi, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Brăilei Carol I, Muzeul Județean Gorj, Muzeul Județean Mureş, Universitatea din Craiova, Şcoala din Parc, OMV Petrom, Autonom, Fundația Bosch România, RWS Cluj, KPMG.
| Despre organizator
Asociația Nature Talks este un ONG care dezvoltă şi implementează programe naționale de educație de mediu pentru elevii din clasele primare. Trainerii Nature Talks susțin ateliere interactive de mediu pe diferite teme. Conceptul care stă la baza atelierelor se numeşte “Şcoala de Mediu” - un ansamblu de jocuri machete şi experimente.
| Website proiect
https://www.naturetalks.ro/saptamana-verde-in-romania