Participanti & Proiecte
Comoara din Delta
|
Organizator: "Ivan Patzaichin - Mila 23" Association |
|
Categorie: Arta si cultura |
Tulcea are cea mai scazuta densitate a populatiei Romaniei si este unul dintre judetele fruntase la abandon scolar.
Delta Dunarii este una dintre cele mai diverse zone din Romania din punct de vedere multicultural-identitar, cu 12 minoritati nationale convietuind armonios pe teritoriul sau, fiecare cu traditii vibrante si inca vii.
Am pornit de la ideea unui proiect colaborativ, intre copii dintr-o zona defavorizata, sub indrumarea unui autor cu opera, care sa rezulte intr-un volum ce poate sublinia identitatea Deltei prin ochii copiilor.
Copiii au fost angrenati nu doar sa-si puna in valoare talentul si sa lucreze in echipa, dar si sa-si studieze istoria recenta sau mai veche a locurilor natale, si sa contribuie la scoaterea in evidenta a frumusetilor si autenticului acestora.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost acela de a consolida si imbogati profilul cultural si identitar al Deltei, in special in randul copiilor, cu ajutorul copiilor, astfel incat locuitorii Deltei sa se mandreasca cu apartenenta lor si sa poata indica, facil, elemente diferentiatoare ale zonei.
Obiective specifice:
scoaterea la lumina a catorva dintre povestile Deltei si conturarea aspiratiilor tinerilor locuitori ai Deltei.
elaborarea unui volum colaborativ, despre Delta, scris de copiii din Delta, pe teme extrase local si care sa aiba puterea de a stimula mandria locala.
| Aria geografica
SULINA, C.A.ROSETTI, CEATALCHIOI, CHILIA VECHE, CRISAN, MILA 23, MAHMUDIA, MALIUC, MURIGHIOL, SFANTU GHEORGHE, JURILOVCA, LETEA, DUNAVATU DE JOS, PARTIZANI, PERIPRAVA, PLOPU, SARINASUF, TULCEA
| Rezumat
Proiectul a avut ca obiectiv realizarea unui volum colectiv de povesti si povestiri, realizat de copii din Delta Dunarii, care sa infatiseze o viziune autentica si proaspata a locului natal, cu accent pe elementele identitare si diferentiatoare ale zonei, fara a face apel la prezentarea turistic-comerciala obisnuita.
Activitati implementate:
A. Selectia co-autorilor si activitati pregatitoare
1. Identificare si contactare profesori, bibliotecari
2. Lansarea unui blog de proiect si a unei comunitati pe Facebook
3. Selectarea co-autorilor-copii
B. Elaborarea volumului de povesti si aspiratii ale Deltei
4. Colaborarea cu copiii si finalizarea produsului-text
5. Realizarea si distribuirea produsului final: cartea
C. Promovarea proiectului si a volumului de povesti si aspiratii ale Deltei
6. Promovare online
7. Lansarea cartii,distributia ei, comunicate de presa si promovare off-line
Copiii cu varste intre 10-14 ani din satele Deltei au fost invitati sa-si trimita textele pentru a fi incluse in volum. Pe baza evaluarii interesului copiilor, a calitatii si stilurilor textelor primite in primul val, a urmat o serie de 5 intalniri ale copiilor cu scriitorul Cristian Teodorescu (coordonatorul volumului), in timpul carora acesta le-a oferit sfaturi cu privire la exprimarea in scris, de o maniera artistica. A urmat a doua serie de texte, din care au fost selectate 26 de lucrari. La acestea, au fost adaugate lucrari elaborate de scriitori consacrati - Lavinia Braniste, Andrei Craciun, Florin Iaru, Aurora Liiceanu, Bogdan Raileanu, Cristian Teodorescu si Ivan Patzaichin. A fost realizat volumul final (in parteneriat cu editura Vellant) si a fost lansat la Târgul Gaudeamus (Bucuresti) si la Tulcea, in prezenta oficialitatilor si a presei locale.
| Date beneficiari
elevi din localitatile Deltei; profesori, directori de scoala; biblioteci si bibliotecari din localitatile Deltei; asociatii profesionale din zona invatamantului preuniversitar; reprezentantii Primariilor localitatilor din Delta, ai institutiilor administratiei locale si centrale, ai Inspectoratului Scolar Tulcea; institutii publice de cultura (muzee, biblioteci etc.) si organizatii care activeaza in domeniul culturii (edituri, librarii, organizatori de targuri de carte, organizatori de festivaluri); experti in educatie, operatori culturali, organizatori de tabere de creatie, reprezentanti ai editurilor; operatori turistici care activeaza in zona Deltei, interesati de materiale de informare si de promovare privind Delta; publicul larg interesat de domeniul educatiei, de Delta si de oportunitatile de afirmare a identitatilor locale
| Date beneficiari
cel putin 500 de reprezentanti ai publicului larg interesat de educatie si identitate locala care au urmarit online derularea proiectului, pe blog; cel putin 1000 de utilizatori unici ai paginii de Facebook a proiectului; autoritatile locale din judetul Tulcea si agentii economici din domeniul turismului din Delta Dunarii; minimum alte 50 de scoli din zone rurale sau defavorizate, au aflat despre proiect;minimum 20 de bloggeri din domeniul turismului responsabil, al educatiei si al dezvoltarii comunitare, care au preluat, analizat si imbunatatit experienta derulata de proiect, aplicabila in fiecare dintre cele 3 domenii de activitate mentionate: turism, educatie, dezvoltare comunitara (locala)
| Activitati
Impreuna cu ISJ Tulcea, am transmis solicitari de implicare a profesorilor la toate scolile din Delta Dunarii.
A fost consolidata comunitatea Facebook din jurul proiectului: www.facebook.com/Mila23PovestiDinDelta/ si am realizat si blogul dedicat - https://povestiledeltei.wordpress.com/
Au fost stabilite parteneriate editoriale cu numeroase institutii de presa, bloguri si website-uri
Selectia participarii copiilor a avut loc dupa stabilirea contactelor cu scolile si profesorii. Am realizat un chestionar (de tip "chestionarul lui Proust"), care a fost transmis profesorilor, pentru a fi aplicat copiilor ca o tema optionala de casa.
Dupa primirea raspunsurilor la chestionar, am lansat o noua tema, si anume elaborarea unei povestiri pentru a alcatui
o "monografie subiectiva a Deltei". Am primit numeroase lucrari, care au fost evaluate impreuna cu Cristian Teodorescu, din pdvd al continutului, temelor si valorii literare.
Ulterior au fost programate 5 intâlniri /ateliere ale echipei de proiect (Cristian Teodorescu) cu peste 120 de copii din localitatile mentionate si profesorii lor. In final, au fost trimise 50 de materiale, din care au fost selectate cele mai valoroase 26 de lucrari.
Pentru a completa imaginea propusa de copii, am solicitat contributii si din partea unor autori consacrati. A fost realizata tehnoredactarea, iar impreuna cu editura Vellant s-a obtinut ISBN si au fost tiparite 400 ex. Cartea a fost lansata la Târgul Gaudeamus si la Tulcea si distribuita gratuit.
| Rezultatele proiectului
400 de carti tiparite si distribuite gratuit
Consolidarea și îmbogățirea profilului cultural și identitar al Deltei.
Cea mai importantă trasatură a acestei lucrari este autenticitatea; vocile copiilor nu au fost aproape deloc alterate, nici prin interventia profesorilor care au colaborat la acest proiect, nici de coordonatorul volumului.
La intalnirile de lucru cu Cristian Teodorescu au participat aproape 200 de copii si profesori, si peste 50 de lucrari au fost trimise de copii pentru a intra in volum.
Copiii autori au fost invitati la Gaudeamus si le-am facilitat participarea la evenimente culturale si intalniri cu personalitati din zona culturala, ocazii ce sunt rare pentru locuitorii unei zone defavorizate cultural.
Volumul, expresie a „mandriei locale”, a devenit un produs util in industria turismului (constituind un suvenir consistent si original pentru turistii de limba romana), contribuind astfel si direct la dezvoltarea economica a zonei.
Cresterea interesului presei si al bloggerilor pentru proiectele de extractie locala, cu valoare culturala si identitara.
Pentru profesori reprezinta un model pedagogic replicabil de angrenare culturala a copiilor de varsta scolara si de ridicare a profilului cultural / identitar al comunitatilor mici
Tinerii implicati in proiect au devenit mai receptivi si implicati in viata culturala
La cele doua lansari, publicul s-a dovedit foarte interesat sa achizitioneze acest volum, si a solicitat realizarea unei continuari Editura Vellant este interesata in realizarea unei a doua editii, care sa fie comercializata in librarii.
| Bugetul
74720
| Parteneri
Inspectoratul Scolar Judetean Tulcea, Scoala Gimnaziala C.A. Rosetti, Scoala Gimnaziala Ceatalchioi, Scoala Gimnaziala Chilia Veche, Scoala Gimnaziala Crisan, Scoala Gimnaziala Jurilovca, Scoala Gimnaziala Maliuc, Liceul Tehnologic
| Website proiect
https://povestiledeltei.wordpress.com/