close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Sistemul Național de Sprijin pentru Mame BebeBunVenit



| Organizator:
    Asociatia La Primul Bebe
| Categorie:
    Servicii de Asistență socială
| Problema de fond
    Nevoile mamelor din România au fost identificate printr-un research amplu. Structurarea, gândirea și crearea programului a durat un an înainte de lansare. În România 8 din 10 mame suferă de baby blues sau depresie post-natală, nu simt sprijinul societății în care trăiesc iar rata mortalității infantile din România ne situează pe primul loc în Uniunea Europeană. Am încercat ca prin structura acestui Sistem Național de Sprijin pentru Mame să venim în întâmpinarea acestor nevoi.
Pentru crearea proiecției educative din cadrul Caravanei BebeBunVenit au fost analizate statisticile mortalității infantile și în proiecție am atins și am dezvoltat toate motivele regăsite în statistici împreună cu o echipă de medici și cu moașa și expertul în alăptare Adina Păun, care avea și experiența lucrului cu mamele din aceste zone.


| Scopul proiectului
    Scopul Sistemului Național de Sprijin pentru Mame BebeBunVenit este așa cum îi spune și numele de a crea un sistem prin care fiecare mamă din România să poată primi sprijin emoțional și informațional.

În anul 2020 SNSM BebeBunVenit a impactat viața a peste 1.000.000 de mame din România. Programul video a ajuns la mai mult de 2.000 de mame. La prima Caravană, organizată în comuna Dragoș Vodă, au participat 30 de mame iar Campania de conștientizare ”Vizibilitate pentru nevoile mamelor a ajuns la urechile a peste 1.100.000 de români.


Sistemul Național de Sprijin pentru Mame BebeBunVenit Sistemul Național de Sprijin pentru Mame BebeBunVenit Sistemul Național de Sprijin pentru Mame BebeBunVenit

| Aria geografica
    Sistemul Național de Sprjin pentru Mame BebeBunVenit sprijină mamele vorbitoare de limba română din toată lumea prin Programul video BebeBunVenit ce poate fi accesat online de oriunde din lume. Caravana BebeBunVenit a început în județul Călărași în 2020 unde va fi prezentă și în anul 2021 iar Campania de conștientizare ”Vizibilitate pentru nevoile mamelor” este desfășurată online la nivel național și internațional (mesajele ajung la românii din toată lumea prin distribuirea acestora de către comunitatea LaPrimulBebe..

| Rezumat
    În România se nasc în fiecare an 180.000 de bebeluși. Indiferent de nivelul de studii și de statutul social, 8 din 10 mame ajung în pragul disperării datorită lipsei de sprijin informațional, emoțional și fizic în creșterea și îngrijirea bebelușului.

Totodată, mamele din cele mai sărace zone ale țării, fără acces la tehnologie, nu cunosc importanța depistării la timp a neregulilor din timpul sarcinii și a îngrijirii corespunzătoare a nou-născutului.

Sărăcia, urmată de lipsa accesului la educație sunt principalii factori ne situează pe primul loc la rata mortalității infantile în Uniunea Europeană. În România, 3 mame își îngroapă bebelușul în fiecare zi.
În același timp nici cei apropiați mamelor nu cunosc nevoile lor și nu știu să le vină în ajutor în această perioadă cu mari provocări.

Până la lansarea SNSM BebeBunVenit România NU avea un de sistem național de sprijin pentru mame, așa cum toate țările dezvoltate au.

Misiunea Sistemului Național de Sprijin pentru Mame Bebe Bun Venit a fost să schimbe acest lucru prin Programul BebeBunVenit, Caravana BebeBunVenit și Campania de conștientizare „Vizibilitate pentru nevoile mamelor”.

În anul 2020 SNSM BebeBunVenit a impactat viața a peste 1.000.000 de mame din România. Programul video a ajuns la mai mult de 2.000 de mame. La prima Caravană, organizată în comuna Dragoș Vodă, au participat 30 de mame iar Campania de conștientizare ”Vizibilitate pentru nevoile mamelor a ajuns la peste 1.100.000 de oameni.


| Date beneficiari direcţi
    Publicul țintă al Sistemului Național de Sprijin pentru Mame BebeBunVenit este alcătuit din gravide și din mamele la început de drum. Beneficiarele directe ale acestui sistem sunt așadar mamele.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecți ai sistemului sunt bebelușii, tații și familiile acestora iar în final societatea din România fiindcă starea mamei influențează direct starea și dezvoltarea emoțională și cognitivă a bebelușului ei. Pentru o viitoare societate sănătoasă este nevoie de un sistem de sprijin care să înțeleagă și să onoreze nevoile mamelor, în cea mai dificilă perioadă a vieții lor, de tranziție către rolul de mamă. O mamă vazută, auzită, valorizată, cu nevoile emoționale și informaționale împlinite va crește viitori adulți sănătoși emoțional. Viitorul este astăzi în brațele mamelor, iar ele au nevoie de sprijin.

| Activitati
    Pe data de 24.06.2020 a fost lansat Sistemul prin accesibilizarea Programului video BebeBunVenit. Programul video BebeBunVenit, cel mai complex curs de puericultură din România, care conține 26 de ore de material video structurat în 210 de episoade scurte și ușor de parcurs cu tot ce are nevoie să știe o mamă despre naștere, alăptare, îngrijirea bebelușului, viața ei după naștere, urgențe pediatrice, somnul bebelușului și diversificare. Informația este clară, concisă și este transmisă de experți.

Programul era comercializat anterior de o editură online la prețul de 2400 de lei. Pentru a face ca acesta să ajungă la cât mai multe mame Asociația LaPrimulBebe l-a preluat și l-a accesibilizat la prețul de 149 de lei, iar cu o parte din acești bani ajunge la mamele din zonele cu cea mia mare mortalitate infantilă din România prin Caravana BebeBunVenit.

Astfel, cu mai puțini bani decât ar plăti pe o consultație la un medic și mai puțin decât alocația unui bebeluș pe lună, mamele pot accesa un program video, ușor urmărit de pe telefon sau laptop, care răspunde la cele mai dureroase întrebări din primul an de la nașterea bebelușului și în același timp sprijină și o mamă pe care nu o cunosc, prin fondurile direcționate către Caravană. În septembrie 2020 a avut loc prima Caravană în comuna Dragos Vodă din județul Călărași iar în octombrie 2020 am lansat prima ediție a Campaniei de conștientizare ”Vizibilitate pentru nevoile mamelor” care a ajuns la peste 1.000.000 de oameni.


| Rezultatele proiectului
    În anul 2020 mai mult de 2.000 de mame au accesat Programul video BebeBunVenit, Caravana BebeBunVenit a ajuns cu proiecții educative și pachete cu haine de iarnă la peste 30 de gravide și mame care au născut recent din județul Călărași iar mesajele Campaniei de conștientizare ”Vizibilitate pentru nevoile mamelor” au ajuns la peste 1.000.000 de oameni.

Efectele generate de acest sistem au fost regăsite în primă fază în testimonialele mamelor care au accesat Programul video BebeBunVenit, care ajung constant la noi și care ne copleșesc de fiecare dată. Din clipa în care mamele află că vor avea un bebeluș se confruntă cu decizii majore. Ce doctor să aleg? Unde să nasc? Dintre cele 20 de cărți recomandate de prietenele mele, pe care sa le citesc mai întâi? Apoi urmează deciziile legate de vaccinuri, medicamente, alăptare, hrănire cu biberon, antrenament pentru somn, co-sleeping, îngrijire, abordarea urgențelor pediatrice, diversificare clasică, BLW, scutece refolosibile și pare că nu se mai termină.

Fiecare decizie pare excesiv de dificilă în aceste zile, când nu trebuie să fie.

Mamele ne-au scris mulțumindu-ne că datorită acestui program au putut naște cu încredere pentru că știau ce urma să se întâmple, că au scăpat de anxietăți, au știut ce decizii să ia, au căpătat liniște și au putut fi mai prezente. Alte efecte incomensurabile sunt vizibile când după 7 luni de la campania de conștientizare mamele încă o mai menționează și spun că le-a făcut în primul rând pe ele să își descopere și să își poată exprima asertiv nevoile emoționale și informaționale.


| Bugetul
    108295

| Parteneri
    Sistemul Național de Sprjin pentru mame BebeBunVenit a fost creat și lansat de către Asociația LaPrimulBebe În anul 2020. Caravana BebeBunVenit este organizată în județul Călărași în parteneriat cu Crucea Roșie Călărași. În anul 2021 Lidl România este partener principal al Sistemului Național de Sprijin pentru Mame BebeBunVenit și Regina Maria - Sponsor.

| Website proiect
    www.bebebunvenit.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->