Participanti & Proiecte
YUPPI CAMP PENTRU FRAȚI - proiect pilot de terapie pentru copii cu cancer și boli autoimune și frații lor
|
Organizator: Asociatia Miscare de Tabara Yuppi |
|
Categorie: Premiul Special pentru INOVAȚIE |
Conform raportului INSSE din 15.03.2021, 3.27% din copii din țară suferă de o boală cronică,la tineri procentul fiind de 1,07%.Printre acestea se numără și bolile autoimune, precum artrita juvenilă, lupusul, boala celiacă.Afecțiunile sunt asociate cu probleme de incluziune socială, dificultăți în relaționarea cu cei din jur, imaginea de sine distorsionată și încrederea în sine scăzută din cauza limitelor fizice și psihice reale sau imaginare.Conform celui mai recent (octombrie 2019) studiu al Societății Române de Onco-Hematologie Pediatrică, anual sunt diagnosticate aproximativ 400 de cazuri noi de cancer.Viața familiei unde copilul este diagnosticat cu o boală cronică sau gravă, se schimbă radical, de cele mai multe ori se centrează în jurul fricii și a durerii, iar dezvoltarea fizică și psihică a copilului este îngreunată prin izolare.
| Scopul proiectului
Scopul a fost schimbarea bunăstării psihologice, a eficacității de sine a grupului țintă și pe schimbarea relațiilor dintre frați, care va reprezenta punctul de pornire pentru dezvoltarea programelor similare pentru copii/tineri cu alte boli cronice.Obiectivele specifice:- Îmbunătățirea competențelor profesionale ale Solicitantului prin transfer de know-how și formare din partea experților externi în terapia prin aventură, prin mișcare, dans și jocuri de rol, aplicabil în cazul fraților. Dezvoltarea și conceptului Yuppi Camp pentru frați pentru a obține sinergia metodelor terapeutice.
| Aria geografica
toate judetele din romania
| Rezumat
Obiectiv general: îmbunătățirea stimei de sine, reducerea stresului, îmbunătățirea interacțiunilor interpersonale și oferirea ocaziei de comunicare a emoțiilor copiilor cu cancer sau boli autoimune și a fraților sănătoși prin dezvoltarea și implementarea Yuppi Camp pentru frați: îmbinarea expertizei în domeniul terapiei prin aventură, mișcare și în cel al terapiei pentru frați, transferate de la experții externi, precum și a experienței de 10 ani a asociației în programe dedicate copiilor și tinerilor cu boli cronice.
Tabăra de frați este o tabără mai scurtă (de 4 zile) în care copiii cronic bolnavi participă alături de frați/surori sănătoși, iar terapia este dedicată atât copilului bolnav, cât și frați/surori sănătoși. Programul și structura taberelor este similară taberelor pentru copii Yuppi Camp, unele activități având loc pe grupuri de vârstă, iar la altele participă împreună cu frați/surori sănătoși. Astfel se întărește și relația dintre frați, pe lângă faptul că fiecare membru are parte de provocări și experiențe de reușită, care au efecte benefice asupra încrederii în sine și a stării lor: îi ajutăm să-şi (re)descopere resursele interne, să-şi recapete încrederea în sine și să se raporteze într-un mod sănătos la cei din jur.Obiectivele specifice, prin care a fost atins obiectivul general au fost următoarele:
Îmbunătățirea competențelor profesionale ale Solicitantului prin transfer de know-how și formare din partea
experților externi în terapia prin aventură, prin mișcare, dans și jocuri de rol, aplicabil în cazul fraților.Dezvoltarea și implementarea conceptului Yuppi Camp pentru frați - tabără de terapie prin aventură îmbinată cu terapia prin mișcare, dans și jocuri de rol, pentru a obține sinergia metodelor terapeutice.Realizarea unei cercetări.
| Date beneficiari direcţi
În studiul psihologic au participat 40 beneficiari din tabără, cu vârste cuprinse între 12-18 ani, dintre care 20 participanți care trăiesc cu o boală cronică, respectiv 20 frați.
| Activitati
Dezvoltarea și implementarea conceptului Yuppi Camp pentru frați - tabără de terapie prin aventură îmbinată cu terapia prin mișcare, dans și jocuri de rol, pentru a obține sinergia metodelor terapeutice.
Sub coordonarea experților externi, în perioada mai-iunie 2022 au fost dezvoltate în mod detaliat 28 activități de terapie prin aventură, prin mișcare, dans și jocuri de rol: de exemplu Curcubeu, Programe pentru frați, Scena e a ta, Cleopatra, etc.Cele 28 activități terapeutice au fost puse în practică în tabăra pentru frați care s-a desfășurat în perioada 20-23.08.2022, la Șăulia, jud. Mureș, cu participarea a 40 copii și tineri cronic bolnavi și a fraților sănătoși.
Metoda aleasă pentru realizarea acestei cercetări a fost diferită față de metoda aplicată până în prezent , dat fiind faptul că în tabără au participat și frații copiilor cu boli cronice. Realizarea unei cercetări asupra impactului intervenției terapeutice asupra copiilor și adolescenților cu cancer sau boli autoimune și frații sănătoși, pentru a servi ca și fundație pentru dezvoltarea unor programe noi bazate pe acest concept de terapie.Chestionarele au fost realizate în rândul copii și tineri cronic bolnavi și a fraților sănătoși la începutul și la finalul activităților.Chestionare folosite:
Autoeficacitatea am evaluat-o folosind chestionarul Self Efficacy Scale, chestionarului Siblings Perception Questionnair.
| Rezultatele proiectului
40 de copii bolnavi de cancer sau boli cronice și frații lor sănătoși, cu încrederea în sine întărită, cu capacitatea de a trece peste limitările fizice și de mobilitate ale bolii datorită participării cu succes la activitățile terapeutice offline. Participanților programelor gratuite au îmbunătățit interacțiunile interpersonale: au avut ocazia de comunicare a emoțiile și de a interacționa cu alți copii de vârsta lor, care sunt în situație similară. Toate acestea au avut ca efect reducerea stresului și izolării.40 de voluntari formați în terapia prin experiență online d.p.d.v. tehnic și psihologic: 4 zile de pregătire comună în domeniul terapiei prin aventură și mișcare, cu atenție sporită asupra specificului intervenției terapeutice asupra fraților, pentru abordarea comună a acestui domeniu în cadrul diferitelor activități terapeutice Yuppi, dinamica activităților, oportunitățile oferite de mediul online etc.
- 1 tabără de terapie prin aventură și mișcare pentru frați, conceput și implementat cu succes.
- 1 cercetare realizată privind impactul activităților de terapie prin experiență asupra copiilor cu boli cronice și a fraților, respectiv la îmbunătățirea relației dintre frați în urma intervenției terapeutice.
| Bugetul
27875 LEI
| Parteneri
Spitale din întreaga țară, ASCOTID - Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici - Mureş medici diabetologi din spitale județene din 30 județe, precum și medici de oncopediatrie
| Despre organizator
Asociația a fost înființată de o echipă de tineri care au participat ca voluntari în Bátor Tábor, printre ei numărându-se și Dóra Aczél,care a participat ca și copil în această tabără, motivația ei personală fiind una foarte simplă și puternică:„Medicii mi-au redat viața iar tabăra,pofta de viață. Aș vrea să ofer altor copii bolnavi șansa pe care am primit-o eu”Activitatea principală este organizarea de tabere gratuite, de terapie prin experiență pentru copiii cu cancer, diabet și boli autoimune
| Website proiect
https://www.yuppicamp.ro