close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



80east - laborator de educatie civica



| Organizator:
    Funky Citizens
| Categorie:
    Premiul Special pentru INOVATIE
| Problema de fond
    Un studiu al Centrului pentru Resurse Juridice (2017-2018) arata ca elevii de gimnaziu au invatat dupa manuale de cultura civica scrise in 1999 si 2000, manuale care nu au fost niciodata reeditate. Desi n-au avut contact cu un regim totalitar, multi dintre liceeni cred ca perioada comunista ar fi fost mai buna decat aceea pe care o traiesc acum, si ca o mare parte a tinerilor nu au incredere in democraţie si economia de piaţa, si nu resping ideea unui lider autoritar.

Experienta noastra directa a ultimilor 4 ani de educatie civica la firul ierbii ne-a aratat ca acesti nativii digitali nu fac doar clicktivism. Miscari ca Fridays for Future arata ca ei vor sa ia parte la schimbare, dar nu stiu cum sau nu au timpul necesar, iar educatia formala nu le da un cadru fertil pentru a-si creste spiritul civic.


| Scopul programului
    Proiectul s-a aflat la intersectia a doua mari scopuri:
1) punerea pe agenda publica a necesitatii unui spatiu modern care sa evoce memoria recenta a tarii
2) Cultivarea apetitului civic al tinerilor si expunerea lor la concepte elementare de educatie civica intr-un mod non-formal

Obiectivele derivate din scopuri:
Crearea unei retele nationale de pasionati de conservarea istoriei recente si predarea ei intr-o maniera moderna;
Crearea de experiente educationale memorabile pentru 2000 de tineri.


80east - laborator de educatie civica 80east - laborator de educatie civica 80east - laborator de educatie civica

| Aria geografica
    Constanta, Cluj-Napoca, Sibiu, Iasi, Timisoara

| Rezumat
    Alaturi de peste 200 de voluntari care au contribuit cu resursa umana, financiara si materiala, am lansat 80east (optzecist), un spatiu educational interactiv si multifunctional in Bucuresti.

Cu 125.000 lei am creat de la 0 un mic muzeu al vietii cotidiene in comunism. Peste 3000 de persoane (din 30 de tari) l-au vizitat in martie - decembrie 2019. Am organizat si o caravana in 5 mari orase din tara, cu proiectii de filme, dezbateri, expozitii foto si tururi ghidate cu tematica comunista.

Apartamentul a fost deschis adultilor doar la cerere sau in cadrul unor evenimente speciale. Proiectul viza liceenii, care, intr-o atmosfera de escape-room, traiau pe propria piele lipsuri si privatiuni elementare, de la apa curenta si electricitate, pana la dreptul la libera exprimare sau libera circulatie. Dupa terminarea jocului, identificam intr-o sesiune de debriefing, emotiile prin care au trecut si drepturile care le-au fost incalcate. Miza era sa le explicam elevilor drepturile si libertatile din democratie prin contrast cu absenta lor din anii `80.

Ne preocupa recuperarea istoriei recente pentru a o folosi educational - pentru exersarea gandirii critice. Aceasta initiativa a generat si alte 2 proiecte interconectate ce au implicat preponderent tinerii:
1) muzeulcomunismului.ro: o arhiva digitala de peste 33 de istorii orale, colectionate de studenti de la diverse persoane care au trait in comunism. site-ul mapeaza si initiative muzeale similare de prin tara, cu scopul de a le reuni intr-o retea.
2) decembrie89.ro: tinerii au recreat povestea revolutiei din 89 printr-un jurnal vizual postat zilnic ca „story” pe instagram.com/robert.jurnal/. Tot tinerii au fost antrenati in a depista sabloane de propaganda si dezinformare, cu studii de caz pe evenimentele de la revolutie.


| Date beneficiari
    1000 de elevi de gimnaziu si liceu din Bucuresti, din scoli diverse, care au participat la experienta educationala. 250 de persoane de diverse varste si interese au participat la evenimentele organizate in cele 5 orase.

| Date beneficiari
    Peste 30 de profesori de istorie sau educatie civica implicati Peste 40 de studenti (Istorie, stiinte Politice, Jurnalism) implicati ca voluntari in spatiu sau redactori pentru istorii orale Peste 200 de voluntari (istorici, arhitecti, designeri, activisti, simpli cetateni) implicati in lansarea proiectului si organizarea evenimentelor.

| Activitati
    1. Testare concept: a) interviuri cu experti (muzeografi, profesori) pentru stabilirea continutul educational si calibrarea metodei de livrare; b) vizite exploratorii elevi intr-un spatiu similar din Bucuresti - Ferestroika; c) aplicarea unui chestionar online (1636 respondenti) prin care testam cunostinte specifice despre cotidianul in comunism.
2. Apeluri deschise: pe langa 4000 de euro rezultati dintr-o campanie de crowdfunding, voluntarii au donat majoritatea obiectelor din apartament - de la mobilier si pana la vesela; tot ei au realizat branding-ul, website-ului, design-ul materiale din apartament sau design-ul interior.
3. Lansarea apartamentului printr-o discutie intre Presedintele Romaniei si 10 elevi din Colegiul National George Cosbuc.
4. Vizite cu clase de elevi, pe baza de programare in avans. La fiecare vizita, cate 4 voluntari studenti se ingrijeau ca liceenii sa aiba o buna experienta in spatiu. Apartamentul nu a fost deschis liceenilor pe durata vacantei de vara.
5. Evenimente punctuale: dezbateri academice si expozitii foto precum cea din cadrul Bucharest Photofest, cu fotografii Andrei Birsan, Andrei Pandele si Viorel Simionescu, dar si cu un apel deschis catre public pentru a contribui cu fotografii din arhivele personale.
6. Expozitii, proiectii si discutii in Constanta, Cluj-Napoca, Sibiu, Iasi si Timisoara.
7. MuzeulComunismului.ro: interviuri audio, video si text, inclusiv cu romani care au fugit din tara inainte de 89.
8. Lansare Decembrie89.


| Rezultatele programului
    Cei 1000 de elevi care au participat la experienta educationala din apartamentul 80east au beneficiat de model alternativ de predare-invatare, prin care pot intelege mai bine istoria recenta a tarii. Ei au avut o experienta personala demna de povestit acasa, in sanul familiei. Invatarea experientiala permite educatorilor sa construiasca mult mai usor cand vor sa livreze cunostinte noi sau sa-si motiveze elevii sa fie mai implicati civic si mai constienti de nevoia de a-si apara drepturile, libertatile si, in definitiv, democratia.

80east a creat un precedent in ceea ce priveste relatiile dintre educatia nonformala si cea formala, intre asociatii si unitatile de invatamant, tocmai pentru ca profesorii s-au convins de utilitatea unei astfel de abordari. in urma vizitelor de la 80east, multi profesori ne-au recomandat colegilor lor si si-au dorit sa revina si cu alte clase si sa diversifica colaborarile.

Nu in ultimul rand, cele trei proiecte construite in jurul ideii de recuperare a istoriei recente cu scopul de a stimula implicarea civica a tinerilor au demonstrat ca metodologia si activitatile din spatele lor pot fi usor replicate cu respectarea unor principii
- intalneste-ti publicul tinta acolo unde se afla el si nu incerca sa-i impui felul tau de a face lucrurile;
- Creeaza materiale educationale care raspund gusturilor si nevoilor tinerilor;
- Implica-i cat mai mult in conceperea si in implementarea proiectelor;
- Identifica, consolideaza comunitati eterogene de cetateni interesati de subiect si bazeaza-te pe competentele lor si pe dorinta lor de implicare.


| Buget
    226000

| Parteneri
    Forum Apulum

| Website program
    www.80east.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->