Participanti & Proiecte
Connect:ED
|
Organizator: Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică |
|
Categorie: Premiul Special Organizația NEW ENTRY |
Contextul COVID-19 a forțat instituțiile de învățământ să își mute activitatea în mediul online. Acest lucru generează probleme pe mai multe planuri, dar cel mai important e faptul că foarte mulți tineri pierd accesul la educație din lipsa de aparatură.
Totuși, acest proiect nu a vizat doar accesul la școala online, ci o perspectivă mai largă. În zilele noastre, tinerii care nu sunt deloc familiari cu tehnologia nu vor avea nicio șansă în momentul în care vor vrea să intre pe piața muncii.
Am identificat aceste 2 nevoi atât prin expertiza pe care o avem la firul ierbii în aceste comunități, dar și prin discuții cu instituțiile publice și urmărirea studiilor europene și naționale deja realizate pe acest subiect.
| Scopul proiectului
Ne-am dorit ca, prin acest proiect, să ajutăm tinerii din medii defavorizate prin oferirea accesului la educație.
Ne-am propus ca obiective:
Minim 15 dispozitive complet funcționale, care să fie donate către elevi ce provin din școlile aflate în zona rurală proximitatea municipiului Turda.
Minim 30 000 de persoane la care vor ajunge informațiile privind situația lipsei de aparatură din zonele rurale
Minim o apariție a proiectului în presa locală
Încheierea a minim 3 parteneriate cu școli din Zona Arieș
Crearea unei platforme de centralizare a donațiilor obținute
| Aria geografica
Tureni, Petreștii de Jos, Copăceni
| Rezumat
Contextul COVID-19 a forțat instituțiile de învățământ să își mute activitatea în mediul online. Acest lucru generează probleme pe mai multe planuri, dar cel mai important e faptul că foarte mulți tineri pierd accesul la educație din cauza lipsei unor dispozitive care să le permită conectarea la orele de curs, să primească temele, dar și să trimită rezolvările.
Connect:ED e singurul proiect din zona Arieș care să adreseze problema accesului la educație în rândul tinerilor ce provin din medii defavorizate. Acesta a constat într-o campanie de colectare a aparaturii prin donații de la persoane care fac parte din comunitatea locală, recondiționarea acesteia și distribuirea către școlile din mediul rural din zona Arieș.
Acest proiect a avut ca obiective donarea a minim 15 dispozitive funcționale către elevi din medii defavorizate și generarea unui impact de minim 30 000 în social media în cadrul campaniilor de conștientizare derulate pe perioada proiectului. Pentru a avea acces la elevii din zonă, am urmărit încheierea a minim 3 parteneriate cu școlile din mediul rural din Zona Arieș. De asemenea, am urmărit să diversificăm metodele de comunicare, așa că ne-am propus cel puțin o apariție în presa locală, dar și crearea unui video de reclamă a proiectului, care să genereze cât mai multă interacțiune în online.
| Date beneficiari direcţi
15 elevi de gimnaziu din mediul rural, care provin din medii defavorizate.
| Activitati
Selectarea unei echipe de organizare care să îndeplinească sarcinile necesare privind partea de copywriting, graphic design, logistică, încheiere de parteneriate, etc;
Înainte de a da startul întregului proiect, am colaborat cu 3 școli din zona Arieș, care ne-au comunicat nevoile elevilor din aceste instituții de învățământ.
Am proiectat o platformă de centralizare a tuturor donațiilor pentru a avea mereu o viziune de ansamblu asupra situației aparaturii primite
Am condus în paralel o campanie de conștientizare în online, am creat un website al proiectului și am vorbit cu toți cunoscuții despre acesta.
Aparatura primită era deja folosită și în cele mai multe cazuri, prezenta diverse defecte tehnice: fie că era vorba de partea de software sau cea de hardware. În acest sens, a fost nevoie să se realizeze parteneriate cu 2 service-uri de calculatoare din zona Turda, care ne-au ajutat gratuit, cu mici reparații, în limita resurselor și cunoștințelor de care dispuneau.
Odată ce am strâns suficientă aparatură, am început să construim ansambluri complete: monitor, unitate centrală, mouse, tastatură și orice alte anexe necesare pentru a fi pregătite pentru distribuirea către școli. Mai apoi, s-a stabilit o zi în care o parte din echipa de proiect să distribuie aparatura către fiecare instituție, moment în care au fost completate și procesele verbale.
| Rezultatele proiectului
| Bugetul
0
| Parteneri
Școli partenere - Școala Gimnazială „Simion Balint”, din Copăceni; Şcoala cu clasele I-VIII, din Tureni și Școala Gimnazială "Ioan Bujor", din Petreștii de Jos; Service-uri de calculatoare - Cumulserv, OCD
| Website proiect
https://connected.civicturda.ro/