close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Voluntariatul - primul pas spre profesionalizarea tinerilor



| Organizator:
    Asociatia Miscare de Tabara Yuppi
| Categorie:
    Proiecte pentru Tineret
| Problema de fond
    In contextul organizarii taberelor de vara pentru copiii bolnavi cronic, pe modelul taberelor Serius Fun Camp, am initiat proiectul de profesionalizare a voluntariatului, intrucat pentru a putea aplica cu succes modelul de recrere terapeutica este nevoie de voluntari foarte bine pregatiti, intrucat aceasta nevoie a venit si din partea voluntarilor, pentru a putea fi siguri pe ceea ce fac in cadrul taberelor. Astfel ca de-a lungul anilor am dezvoltat propria metodologie de management al voluntarilor care are la baza indrumarile primite de la partener. In contextul in care majoritatea voluntarilor sunt tineri, studenti, aceasta experienta este unul unic, incepand de la participarea la interviu, training, insertia in organizatie, evaluarea activitatilor, utile pentru un viitor profesionist.

| Scopul proiectului
    Dezvoltarea unui sistem complex de management al voluntarilor care acoperă necesitățile organizației și asigură dezvoltarea pe termen lung (ca și număr crescut și domenii de activitate diferite ale voluntarilor)
- Recrutarea, selectia, inductia in organizatie si trainingul a minim 150 de voluntari pentru acoperirea necesarului de voluntari in tabere
- Dobandirea de catre voluntari a cunostintelor si abilitatilor necesare pentru implementarea metodei de terapie prin experienta
- Evaluarea personala profesionista a fiecarui voluntar implicat si oferirea de feedback personalizat


Voluntariatul - primul pas spre profesionalizarea tinerilor Voluntariatul - primul pas spre profesionalizarea tinerilor Voluntariatul - primul pas spre profesionalizarea tinerilor

| Aria geografica
    Național

| Rezumat
    Tabăra Yuppi este o experienţă intensă de voluntariat. Voluntarii sprijină copiii pe baza unui program bine pus la punct, bazat pe principiile terapiei prin experienţă. În taberele Yuppi participă un număr de voluntari aproximativ egal cu cel al copiilor pentru a putea garanta în orice moment al zilei atât siguranţa fizică şi psihică, cât şi distracţia pentru participanţi, dar și atenţia individuală necesară dezvoltării personale.
Acest proiect are la bază motivația de a avea voluntarii cât mai bine pregătiți pentru a putea aplica principiile terapiei prin experiență, ne dorim ca acesta să fie un model de profesionalizare a voluntariatului în terapia prin experiență.
Voluntarii sunt numiţi amici pentru că sunt prietenii de nădejde ai copiilor în timpul taberelor, mereu aproape, mereu pregătiţi. Îi motivează pe copii să își depășească limitele și să încerce lucruri noi și le oferă siguranţă deplină.
Amicii sunt impartiti pe urmatoarele categorii:
Amicii-Gazdă - însoţesc copiii pe parcursul întregii zile: îi trezesc cu blândeţe dimineaţa, îi conduc la masă și la activităţi, îi motivează și îi sprijină, îi ascultă și îi sfătuiesc;
Amicii de Joacă - organizează toate activităţile sportive și artistice, îi învaţă, îi ghidează pe copii în timpul acestora și se deghizează pentru activităţile de seară;
Amicii Medicali – supreavegheaza copiii din punct de vedere medical, masoara glicemii, calculeaza hidrati, ajusteaza portii de mancare, are grija ca fiecare participant sa se poata bucura in totalitate de tabere fara sa aibe grija problemelor de sanatate.
In 2019, 159 de Amici au participat in taberele Yuppi, in proportie de peste 90% fiind tineri, unii la prima experienta de voluntariat de acest fel.


| Date beneficiari direcţi
    159 de voluntari din Romania dar si din strainatate, in special prin intermediul fundatiei partenere din Ungaria, Bator tabor. Majoritatea voluntarilor, peste 90% sunt tineri, studenti, unii dintre ei aflandu-se la prima experienta de voluntariat. Experienta si domeniile de interes al voluntarilor difera, chiar daca majoritatea sunt studenti in domeniul stiintelor sociale (educatie, psihologie, asistenta sociala, etc), exista printre voluntari si informaticieni, aviatori, sportivi si bineinteles medici.

| Date beneficiari
    144 de participanti la tabere, copii, tineri si familii, cu boli cronice

| Activitati
    Principalele activitati:
Recrutarea se realizeaza online pe retelele de socializare si pagina web si offline prin afise, prezentari la universitati si seminarii.
Interviul unde pe baza cv-ului si a formularului de candidatura detaliat evaluam candidatul astfel sa vedem daca profilul este potrivit pentru derularea acestui tip de voluntariat.
Sesiuni de formare: Au loc 2 sesiuni, We Can primavara, 3 zile si inainte de fiecare tabara, o zi si jumatate. Aceste sesiuni au ca obiective educarea non-formala privind terapia prin experiență, înțelegerea elementelor importante ale fiecărei boli abordate în tabere, precum şi viaţa de zi cu zi din tabără. Se discuta lucruri practice referitoare la tabara si copii, se invata jocuri, se pregateste primirea copiilor.
Evaluarea: la terminarea taberelor, fiecare voluntar are parte de un proces complex de evaluare a activitatii proprii.


| Rezultatele proiectului
    - Un sistem complex de management al voluntarilor care acoperă necesitățile organizației și asigură dezvoltarea pe termen lung. Strategia organizației pe următorii 5 ani prevede creșterea numărului de tabere de la 4/an la 5-6/an și a tipurilor acestora: pe lângă taberele tradiționale pentru copii și familii cu copii cronic bolnavi ne propunem organizarea taberelor pentru frați și taberelor de doliu.
- 250 de voluntari recrutați, din care au fost selectați 159, toți parcurgând întregul proces de selecție-inducție-training și participând în taberele Yuppi
- 159 de voltuntari aând cunostintele si abilitatile necesare pentru implementarea metodei de terapie prin experienta
- 159 de voluntari evaluati intr-un mod profesionalist
- Rezultat de termen mediu și lung: fluctuație redusă în rândul voluntarilor și număr de ani în care voluntarul rămâne în organizație crescut.


| Bugetul
    170000

| Parteneri
    Partener strategic: Fundatia Bator Tabor, a Serius Fun Camp, Ungaria

| Website proiect
    www.yuppicamp.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->