close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



West Summer University, ediția specială WebSU



| Organizator:
    Organizatia Studentilor din Universitatea de Vest Timisoara
| Categorie:
    Educație, Învățământ, Cercetare
| Problema de fond
    West Summer University a apărut ca urmare a unei nevoi actuale a elevilor absolvenţi de liceu, şi anume nevoia de informare asupra specializărilor din învăţământul superior, implicit asupra posibilităţilor acestora de continuare a studiilor. Soluţia propusă de OSUT pentru rezolvarea acestei probleme este de a oferi elevilor experienţa vieţii de student în cadrul fiecărei facultăţi din Universitatea de Vest din Timişoara. Astfel, aceştia experimentează materiile de bază predate la fiecare facultate şi au șansa de a afla care specializare li se potriveşte cel mai bine. De asemenea, ei au parte de activități în aer liber pentru a cunoaște centrul universitar Timișoara.

| Scopul proiectului
    Proiectul are ca scop principal promovarea învăţământului superior în vederea prevenirii abandonului şcolar, în rândul ăn rândul a 200 de elevi de liceu, pe o perioadă de 10 zile; , absolvenţi ai clasei a XI-a, din România și Republica Moldova.
Obiectivele proiectului sunt:
- Creşterea gradului de conştientizare asupra importanţei urmării unei instituţii de învăţământ universitar;
- Prezentarea mediului universitar ;i simularea vie'ii de student elevilor de liceu, absolvenţi ai clasei a XI-a;
- Promovarea Timişoarei în mediile sociale şi culturale din care provin participanţii.


West Summer University, ediția specială WebSU West Summer University, ediția specială WebSU West Summer University, ediția specială WebSU

| Aria geografica
    Timiș, Timișoara

| Rezumat
    West Summer University este un proiect realizat de Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT), având ca scop principal promovarea învățământului superior, în vederea prevenirii abandonului școlar în rândul elevilor de liceu, absolvenți ai clasei a XI-a din România și Republica Moldova.
Pe parcursul celor 10 zile în care se desfășoară proiectul, aproximativ 300 de participanți simulează atât procesul de învăţare şi evaluare în Universitatea de Vest din Timişoara, cât și viața de student. Aceștia vor urma un program de cursuri, seminare şi laboratoare reprezentative pentru anul I de studiu, susţinute de profesori şi doctoranzi. Cursurile vor fi predate în cadrul facultăţii pentru care elevii au optat în formularul de înscriere. Pe lângă programul de educaţie formală oferit, proiectul urmăreşte crearea unui cadru de dezbateri şi educaţie nonformală prin intermediul activităţilor propuse: sesiuni de informare, activităţi de socializare și discuţii pe teme educaţionale.


| Date beneficiari direcţi
    200 de elevi ai diferitelor licee din România și Republica Moldova, absolvenți ai claselor a XI-a de liceu

| Date beneficiari
    Studenții voluntari ce fac parte din echipa proiectului, prin experiența acumulată; Mediul universitar din Timișoara care va beneficia de un număr mai mare de studenți motivați; Universitatea de Vest din Timișoara, care beneficiază de publicitate în cadrul liceelor unde OSUT va promova proiectul; 25.000 de elevi care au aflat de oportunitățile oferite de Universitatea de Vest din Timișoara; Partenerul Autonom care a obținut promovare și vizibilitate.

| Activitati
    Primul pas a fost planificarea campaniei de promovare prin crearea unui plan media și identificarea partenerilor din mass-media locală și națională.

A urmat înscrierea participanților, realizată prin completarea unui formular. În urma selecției, rezultatele au fost publicate pe site-ul proiectului.

Pregătirea tehnică şi logistică a evenimentului fost realizată pe toată perioada proiectului prin pregătirea materialelor de promovare, asigurarea funcțiunii platformelor digitale (ex. Zoom) și pregătirea spațiilor de cazare și a materialelor distribuite participanților.

În perioada 24 august - 4 septembrie, ediția specială WebSU s-a desfășurat în regim online, incluzând și câteva activități fizice în Timișoara, la care au luat parte cei mai implicați participanți în urma unei selecții.
Proiectul începe prin prezentarea universităţii și a celor 11 facultăți, dar și a tuturor partenerilor și susținătorilor săi. În continuare, urmează desfășurarea „Simulării universității” prin activități didactice (curs, seminar, laborator) introductive, acestea fiind intercalate cu sesiuni de consiliere și orientare în carieră, activități de educație non-formală, activități culturale și activități recreative.

În etapa fizică participanții au venit un weekend la Timișoara pentru a participa la un tur al orașului, piese de teatru și activități de teambuilding.

După încheierea activităţilor e desfășurată sesiunea de evaluare și feedback din partea voluntarilor, organizatorilor și a partenerilor.


| Rezultatele proiectului
    În conformitate cu obiectivele stabilite în etapa de planificare a proiectului, au fost obţinute următoarele rezultate:
- Informarea unui număr de aproximativ 25.000 de elevi din România cu privire la programele de studiu ale facultăților din cadrul Universității de Vest din Timișoara prin intermediul site-ului și al broșurilor distribuite în rândul liceenilor
Informarea unui număr de 200 de elevi cu privire la programele de studiu și la activitățile desfășurate în cadrul celor 11 facultăți ale Universităţii de Vest din Timişoara;
- Deprinderea abilităților de negociere, public speaking, managementul timpului sau leadership în rândul a 200 de elevi;
- Crearea unor legături între participanţii proiectului şi Universitatea de Vest din Timişoara;
- Acomodarea participanţilor cu mediul timişorean și crearea unor premise în rândul participanților pentru urmarea facultății în Timișoara;
- Prevenirea abandonului şcolar bazat pe alegerea greşită a facultăţii;
- Creşterea numărului de elevi care vor deveni studenţi ai Universităţii de Vest din Timişoara, în viitor;
- Crearea unui context online pentru a facilita implicarea mai multor participanți, având în vedere restricțiile impuse de pandemie.


| Bugetul
    110000

| Parteneri
    - Consiliul Județean al Elevilor Timiș; - Consiliul Național al Elevilor; - Universitatea de Vest din Timișoara; - Centrul pentru consiliere și orientare în carieră - UVT; - Fundația Județeană pentru Tineret Timiș; - Fundația Autonom;

| Website proiect
    https://wsu.osut.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->