close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Bilet pentru Pașcani



| Organizator:
    Club Impact Special
| Categorie:
    Artă și cultură
| Problema de fond
    Club Impact Special combină educaţia și învățarea prin experienţă și oferă tinerilor posibilitatea de a deveni agenţi ai schimbării în comunitate prin inițierea și implementarea de proiecte de serviciu în folosul acesteia. Vizitând orașul la pas tinerii au descoperit clădiri martore ale istoriei târgului, informații despre personalități, obiceiuri, tradiții, meșteșuguri locale. Din sondajul realizat în comunitate a reieșit că nu se cunosc aceste aspecte și nici locații în oraș care să promoveze aceste comori iar în online există materiale denigratoare pentru Pașcani: https://www.youtube.com/watch?v=PfkXH84O6Vc. Nevoia membrilor comunității este facilitarea informării despre istoria comunității lor, despre comorile ascunse de aceasta, despre ceea ce-i definește prin nașterea în acest areal dar și de promovare pozitivă a acesteia.

| Scopul proiectului
    Scop: Promovarea valorilor cultural-religioase ale orașului Pașcani prin amenajarea în Gara Pașcani, principala poartă de intrare în oraș, a unei expoziții fotodocumentare permanente și rularea unui film spectacol „Pașcanii în oglinda timpului” pe un ecran tv în aceeași sală expozițională.
Obiective specifice:
- să stârneacă curiozitatea, să informeze membrii comunității, călătorii CFR, turiștii și să îi determine să descopere Pașcaniul
-să contrazică cu argumente denigrările la adresa Pașcaniului
-să ofere oportunități de învățare prin experiență membrilor clubului


Bilet pentru Pașcani Bilet pentru Pașcani Bilet pentru Pașcani

| Aria geografica
    Pașcani

| Rezumat
    Proiectul de service-learning „Bilet pentru Pașcani” este primul proiect de succes al Clubului Impact Special atât prin tematica abordată cât și prin rezultatele vizibile în comunitate.
Pașcaniul este un oraș închis, necunoscut turiștilor, tranzitat de aceștia în viteza trenurilor sau a mașinilor între Iași, Ruginoasa, Neamț, Suceava, Botoșani, localități turistice aflate pe o rază de 80 de km în jur.
Din sondajul realizat de membrii clubului în comunitate a reieșit faptul că nu se cunoaște istoria Târgului Pașcani, nume importante legate de orașul nostru, obiceiuri, tradiții locale. Astfel nevoia identificată a fost valorizarea comorilor din patrimoniul istoric și cultural al Pașcaniului și împrejurimilor, precum și promovarea pozitivă a acestuia.
Prin promovarea elementelor de patrimoniu cultural local, proiectul și-a propus să stârneacă curiozitatea dar și să informeze membrii comunității, călătorii CFR care tranzitează orașul, turiștii, dar și să îi determine să descopere comunitatea noastră, trecut și prezent.
Proiectul a inclus activități de documentare, de selecție a fotografiilor și informațiilor pentru expoziție, de realizare a panourilor foto-documentare, de realizare a filmului, de realizare a site-ului, strângere de fonduri și realizare și achiziție a materialelor necesare, de organizare a vernisajului și activității de sărbătorire. Rezultatele proiectului sunt: expoziția fotodocumentară permanentă în gară, rularea unui film spectacol „Pașcanii în oglinda timpului” pe un ecran tv în aceeași sală expozițională, pe perioadă nedeterminată, site-ul proiectului.
Ideea proiectului a plecat de la cei 26 de voluntari ai clubului și a fost implementată de sute de membri ai comunității pentru comunitate.


| Date beneficiari direcţi
    Proiectul servește membrilor comunității, de la elevi până la pensionari și călătorilor care tranzitează gara și celor care vizitează site-ul. Pentru cei 7333 de elevi ai orașului din clasele I-XII, dar în special pentru cei 164 de elevi navetiști care zilnic tranzitează gara sau staționează în așteptarea trenului care îi duce acasă este un punct foto-documentar cu privire la istoria și cultura Târgului Pașcani. Pentru studenții pășcăneni navetiști este punct informativ dar și un exemplu de implicare ca tânăr în proiecte în folosul comunității lor. Călătorii care staționează sau tranzitează gara pot vizita expoziția și afla despre elementele care definesc Pașcaniul. Conform statisticii CN CF CFR SA traficul de călători este aproximativ de 3400 pasageri/zi, din care cca 62,8% reprezintă călătorii care se îmbarcă, în timp ce 37,2% reprezintă călătorii care coboară în gara din Pașcani. Din aceștia fac parte și cei 164 de elevi navetiști. Pentru turiști este un principal punct informativ, si singurul în acest moment, despre trecutul Pașcaniului despre elementele de patrimoniu cultural din Pașcani. Pentru pensionarii orașului este punct de oprire în plimbările zilnice și de reamintire a vremurilor trecute, de depănare a amintirilor.

| Date beneficiari
    Pentru întreaga comunitate este un exemplu de implicare colectivă, pro bono, în proiecte în folosul nostru, a comunității noastre, de la elevi la profesori și pensionari, de la societăți comerciale la administrația locală, de la instituții școlare la instituții culturale, etc.

| Activitati
    -Activități de strângere de fonduri: Târgul de Crăciun cu decorațiuni hand made, Noi umblăm și colindăm, Târgul de mărțișoare-brățări hand made și campanii de identificare de sponsori.
-Realizarea materialelor pentru promovare: afișe, invitații și comunicate de presă
-Activități de documentare: discuții cu cfr-iști, profesori, etnografi, vizite la muzee, consultare de scrieri vechi și monografii
-Selectarea informațiilor și fotografiilor pentru fiecare panou în parte.
-Filmul spectacol „Pașcanii în oglinda timpului” –realizat de Trupele Millo și Unirea ale liceelor pășcănene, 4 studenți și membri ai clubului. Scenariul a fost realizat de către două d-ne profesoare de limba română. Filmările și editarea filmului au fost realizate pro bono de MedialexFilm. Repetițiile au fost realizate online și în aer liber în diferite locații. Filmările au fost realizate la Palatul Ruginoasa, Muzeul Sătesc Moțca, Hanul Andri Popa, ultima casă evreiască din Lespezi, o farmacie, Protopopiat, Școala Specială Pașcani, Casa de Cultură.
-Editarea panourilor de membrii clubului împreună cu MedialexFilm și un artist plastic.
-Organizarea spațiului expozițional: montarea celor 18 panouri și a ecranului tv, computerului și a sistemului de boxe, pro bono, de firme specializate.
-Vernisarea expoziției și vizionarea filmului spectacol ”Pașcanii în oglinda timpului” 20 septembrie 2020
-Promovarea proiectului și rezultatele în online și media locală
-Realizarea site-ului proiectului
-Evaluare și reflecție


| Rezultatele proiectului
    -Expoziția foto-documentară permanentă din sala de bilete a gării cuprinde panourile care surprind valorile cultural-istorice ale orașului: Atelierele CFR, Gara, Palatul Cantacuzino, Biserica Sfinții Voievozi Mihail și Gavril (monumente istorice), Mitropolitul Visarion Puiu, Mihail Sadoveanu, Domnu Trandafir, Acad. C. Ciopraga, Școala de devale, Ceramica de Lespezi, Cercetașii, Bilet pentru Pașcani.
-6 panouri de 3 m înălțime surprind vechiul și noul în CFR, în oglindă: gara veche respectiv gara nouă, tren de epocă respectiv tren produs și lansat în Pașcani în iulie 2020, costum de ceferist nou respectiv de epocă.
-Filmul spectacol „Pașcanii în oglinda timpului”.
-Expunerea filmului și rularea permanentă pe un ecran tv în gară.
-Întreaga expoziție se află și în online putând fi accesată din gară scanând codul QR.
-Avem feedback-uri de la CFR că acum gara din Pașcani este cotată cea mai frumoasă și cea mai culturală gară din țară, de la studenți că acum simt că se întorc acasă și îi bucură o asemenea primire, de la elevi că sunt în pericol de a pierde trenul pentru că zăbovesc în expoziție, de la angajații gării că lumea se oprește și vizitează expoziția, de la cei implicați în proiect că merg periodic să viziteze expoziția și iși duc musafirii în gară.
-Liceele pășcănene folosesc filmul în activități curriculare și de promovare a lor.
-În decembrie 2020 pe ecranul din expoziție a rulat un colaj de colinde realizat de membrii clubului în parteneriat cu Protopopiatul.
-Site-ul proiectului: https://clubimpactspecial.wixsite.com/pascani cu 6252 de vizualizări.


| Bugetul
    23400

| Parteneri
    COMPANIA NAȚIONALĂ DE CĂI FERATE C.F.R. SA, SUCURSALA DE CĂI FERATE IAȘI; MEDIALEX FILM; Artistul plastic PETRU PĂDURARIU;PRIMĂRIA PAȘCANI; LINCAS SRL; MUZEUL NAȚIONAL AL LITERATURII ROMÂNE IAȘI prin MUZEUL MIHAIL SADOVEANU; COMPLEXUL MUZEAL NAȚIONAL MOLDOVA din Iași prin PALATUL ALEXANDRU IOAN CUZA din Ruginoasa MUZEUL MEMORIAL MIHAIL SADOVEANU ȘI VISARION PUIU din Vânători-Neamț; PROTOPOPIATUL PAȘCANI; COLEGIUL NAȚIONAL MIHAIL SADOVEANU din Pașcani; COLEGIUL TEHNIC C.F. UNIREA din Pașcani; CASA MUNICIPALĂ DE CULTURĂ MIHAIL SADOVEANU din Pașcani; ȘCOALA GIMNAZIALĂ MOȚCA; KOMPS & PRINTERS SRL; AFI MEG SRL din Valea Seacă AVIN PETROS SRL din Lespezi; Flororăria MĂDĂLINA; BIT TV PAȘCANI, Actualitatea TV, Radio FM; AVA STAR; FUNDAȚI NOI ORIZONTURI

| Website proiect
    https://clubimpactspecial.wixsite.com/pascani





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->