Participanti & Proiecte
Fundatii comunitare - Vrei sa faci un bine, fa-l bine!
|
Organizator: Asociația Educație pentru Viața Reală |
|
Categorie: Dezvoltare economica si sociala |
Schimbarea modului de finantare a sectorului non-profit, determinata in special de retragerea finantatorilor si partenerilor privati externi din Romania a creat o nisa pentru institutii finantatoare locale, inovative, flexibile si pe termen lung. Numarul persoanelor interesate sa se implice in comunitate conform propriilor idei si puteri era in crestere; la fel si interesul companiilor de a sustine proiecte cu impact in comunitate. Fundatiile comunitare se bazeaza pe aceste tendiinte si le accentueaza.
Capacitatea de a pune aceste idei in practica era demonstrata de catre fundatiile comunitare care operau cu succes. Pe de alta parte, ARC, liderul programului, acumulase experienta in domeniu si conexiuni pe plan national si international si dezvoltase un interes strategic in acest mecanism de dezvoltare si accesibilizare a filantropiei.
| Scopul proiectului
Scop: facilitarea crearii de noi fundatii comunitare si cresterea
capacitatii celor existente pentru a sprijini dezvoltarea pe termen lung a
unui sector filantropic local activ si dinamic. Obiective: promovarea
fundatiilor comunitare in 12-15 comunitati locale; consolidarea interesului
liderilor locali in 8-10 comunitati; sprijinirea a 4-6 grupuri de initiativa
pentru a se transforma in fundatii independente; intarirea capacitatii
fundatiilor existente; consolidarea resurselor de sprijin pe plan national
prin atragerea si angajarea activa a liderilor de opinie, partenerilor si
sustinatorilor.
| Aria geografica
Cluj, Odorheiu Secuiesc, Alba, Covasna, Iasi, Bucuresti, Constanta, Cristutu Secuiesc
| Rezumat
Fundatiile comunitare sunt organizatii finantatoare locale care dezvolta filantropia, initiativa si spiritul comunitar, oferind suport pentru domenii diverse: educatie, protectia mediului, cultura, dezvoltarea tinerilor, etc.
Fundatiile construiesc activ incredere prin independenta, transparenta si administrarea profesionista a unor fonduri cu scopuri si reguli de cheltuire definite. Fondurile sunt create pe baza intereselor filantropice ale donatorilor si ajung in comunitate sub forma de burse, finantari si sprijin direct catre organizatii neguvernamentale, grupuri de initiativa si indivizi, pentru un impact maxim al sumelor donate.
In Romania, primele fundatii comunitare au fost infiintate acum trei ani la Cluj si la Odorheiu Secuiesc.
Proiectul nominalizat sustine infiintarea de 6 noi astfel de de fundatii, incurajand grupurile de initiativa sa atraga resurse pe plan local, sa adune liderii comunitatii in jurul lor si sa puna bazele unei fundatii comunitare.
De asemenea, sustine consolidarea fundatiilor existente.
In anul 2010, fundatiile existente au strans din surse locale 600000 RON, oferind peste 100 de finantari si burse. Doua noi fundatii au fost infiintate in Alba si Covasna, iar patru initiative sunt in curs de infiitnare in: Bucuresti, Constanta, Mures si Iasi.
Proiectul este condus la nivel national de catre Asociatia pentru Relatii Comunitare, fiind realizat in cooperare cu Fundatia pentru Parteneriat si Fundatia PACT, cu sprijinul financiar al Fundatiei Mott, al Trust for Civil
Society in Central and Eastern Europe si al Romanian-American Foundation.
| Date beneficiari
Beneficiari directi: persoane din diverse zone ale tarii interesate sa
infiinteze fundatii comunitare. Raspunsul cel mai mare a venit din partea
profesionistilor din business, media, educational si nonprofit care au atins
un nivel de bunastare personala, fiind interesati de construirea unor
comunitati locale mai dinamice, active si puternice. Acestia se regasesc
intre membri voluntari ai consiliilor directoare si personalul fundatiilor
comunitare existente sau in formare. Beneficiari indirecti: donatorii
actuali si viitori ai fundatiilor; persoane, grupuri si organizatii
nonprofit care beneficiaza sau vor beneficia in viitor de sprijinul
financiar al fundatiilor. Ultimativ, toti locuitorii zonelor acoperite vor
avea acces la servicii si sprijin suplimentar si vor putea participa activ
in viata comunitatilor lor.
| Rezultatele proiectului
In 2010, au fost infiintate 2 fundatii comunitare in Alba si Covasna si a fost constituit un fond regional pentru Cristuru Secuiesc, pe baza sprijinului de la peste 700 de familii. 3 grupuri de initiativa au avansat in construirea fundatiilor: in Bucuresti s-au mobilizat fonduri printr-un eveniment creativ organizat la Bacania Veche; in Iasi printr-un parteneriat cu EON; in Constanta printr-un eveniment-conferinta sustinut de Dan Puric.
Fundatiile comunitare din Cluj, Odorheiu Secuiesc si Alba au acordat in anul 2010 peste 100 de finantari si burse, in valoare de aproximativ 300000 RON. Fundatiile comunitare si grupurile de initiativa au mobilizat in 2010 sprijin din comunitatile locale in valoare de 600000 RON, de la peste 5600 de donatori si contribuitori. Aproape 600 de persoane au participat voluntar, 50 asumandu-si roluri cu responsabilitate crescuta.
Mecanismele de mobilizare a sprijinului din comunitate includ Swimathonul de la Cluj prin care fundatia a atras 60000 RON de la 400 de persoane, cardul comunitar utilizat de 2000 de persoane sau sistemul de donatii salariale utilizat de peste 400 de donatori in Odorheiu Secuiesc. Unul din programele de succes derulat de mai multe fundatii este YouthBank prin care peste 60 de voluntari liceeni sunt implicati in atragerea si distribuirea de resurse. In 5 ani, potentialul de multiplicare al acestor rezultate este de cel putin 10 ori, prin cresterea numarului de fundatii si continuitatea acestora. 6% din populatia Romaniei are in prezent acces la o fundatie comunitara; procentul va creste la 15% la finalul programului.
| Bugetul proiectului (in RON)
2263000
| Parteneri
Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC), Fundatia pentru Parteneriat (FP), Fundatia Pact (Pact), Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe (CEE Trust), C.S. Mott Foundation, Romanian-American Foundation (RAF)
| Website-ul proiectului
www.fundatiicomunitare.ro