Participanti & Proiecte
Let's Talk About You(th)
|
Organizator: Asociatia Expert Forum (Efor) |
|
Categorie: Comportament civic și Participare publică |
Necesitatea acestei platforme a devenit critică în 2020. Rata scăzută de implicare a tinerilor a fost semnificativ accentuată de pandemia de COVID-19. În decembrie 2020, doar 25% dintre tineri au votat la alegerile parlamentare confirmând lipsa de interes în rândul tinerilor români pentru vot și politică în general. Pandemia ne-a arătat că activitățile destinate tinerilor folosesc în mare majoritate “modalități tradiționale” de a ajunge la ei, iar digitalizarea și alternarea acestor modalități e crucială.
| Scopul proiectului
Competiția are la bază dorința EFOR de a-i sprijini pe liceeni din România cu instrumentele de care ei au nevoie în societatea secolului XXI pentru a fi informați și implicați.
Participanții sunt sprijiniți în identificarea unei probleme importante pentru ei, dar și în identificare corectă a unor soluții realiste pentru problemele presante din viața lor. Astfel, participanții au libertatea de a identifica probleme și soluții relevante pentru ei și comunitățile lor.
| Aria geografica
Focșani,Videle,Ploiești ,Slobozia, Târgoviște,București, Buzau
| Rezumat
Let’s talk about YOU(th)! Este o platformă dedicată tinerilor prin care își fac vocea auzită cu privire la problemele importante pentru ei, într-o societatea dominată de opiniile adulților din jurul lor.
LTY s-a născut din nevoia unei platforme care să facă tranziția de la idei la argumente și soluții analizate, aplicabile în viața reală! Cu ajutorul atelierelor, antrenamentelor în echipă și competiției de discursuri, LTY a devenit un instrument prin care adolescenții identifică soluții reale pentru comunitățile lor.
Elevii livrează un discurs de 3 minute în care explică importanța problemei, invocă cercetări și studii relevante, identifică și prezintă soluții și fac un apel la acțiune pentru comunitate. Diversitatea și maturitatea temelor abordate în competițiile organizate online de către EFOR ne conving de necesitatea acestei platforme ca un prim pas spre implicarea activă a tinerilor.
Principala realizarea a proiectului este construirea unui dialog deschis si argumentat în jurul unor teme dureroase și recurente din viața adolescenților:
Abuzul fizic și emoțional: Cum combatem bullying-ul la școală, cum recunoaștem semne ale violenței domestice și cu cine vorbim despre abuz sexual sau violență stradală
Sănătatea mintală a adolescenților - Care sunt resursele noastre din comunitate privind sănătatea mintală și cum putem să cerem și oferim ajutor. Soluții pentru combaterea discriminării și promovarea incluziunii
LTY este o platformă fundamentată pe conceptul de cetățenie activă. Tema competiției - “Care este o problemă importantă care te afectează pe tine și pe comunitatea ta?” încurajează participanții să analizeze comunitatea din care fac parte și pune accentul pe tineri și nevoile lor din comunitate.
| Date beneficiari direcţi
130 de elevi de liceu & gimnaziu în cadrul LTY 2020.
| Activitati
În cadrul LTY principalele activități sunt:
-ateliere introductive (structura proiectului, informații generale)
-workshop-uri (cum construim un discurs, cum construim soluții, research)
-antrenamente (împărțiți pe echipe din zone geografice diferite, sesiuni săptămânale de feedback)
-competiția de discursuri.
Prin ateliere introductive ajutăm elevii: să deprindă noțiuni de organizare și susținere a unui discurs public, să învețe cum să creeze un infografic și cum să se documenteze din surse sigure, să înțeleagă și aplice cunoștințe despre funcționarea administrației publice în România.
În urma atelierelor, elevii își aleg o temă de discurs și încep construirea discursurilor. Bazat pe primul draft al discursurilor organizăm sesiuni de feedback - antrenamente - împreună cu alți participanți din competiție, membri EFOR și coordonatorii de echipă.
Competiția de discursuri publice este evaluată de un juriu independent, format din membri ai comunității: activiști din societatea civilă, finanțatori, jurnalisti.
| Rezultatele proiectului
Elevii au reușit să creeze o comunitate deschisă, în care au discutat liber despre probleme presante din comunitățile locale într-un context unic, pandemia. Astfel, am reușit să creăm un proiect online în care elevi din diferite părți ale României s-au unit în echipe de susținere și feedback. În urma acestor antrenamente, au reușit să se cunoască reciproc, să descopere problemele din diferite comunități, dar și nevoile care îi unesc. Au reușit la sfârșitul proiectului să construiască o poveste a adolescenților din România în care au prezentat contextul fiecărei comunități, cauzele și soluțiile pe care le propun. Un alt rezultat direct al proiectului din 2020 este construirea unei echipe de peste 30 de elevi, foști participanți în coordonatori pentru continuarea proiectului.
| Bugetul
171500
| Parteneri
CN „B.P Hașdeu”, Buzău;CN „Al.I.Cuza”, Focșani, CN Pedagogic „Spiru Haret”, Focșani, CN „B.P Hașdeu”, CN „Al.I.Cuza”, Focșani, Școala Gimnazială „Geo Bogza”, Bălan, Scoala Gimnazială nr 2, Videle, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București ;Liceul de Arte “ Ionel Perlea” , Slobozia; Liceul “Voievodul Mircea”, Târgoviște; CN “I.L. Caragiale”, Ploiești; Colegiul Economic “Virgil Madgearu” Ploiești și Asociația MasterPeace Ro, Liceul Teoretic “Meșterul Manole”, Sălcuța, Republica Moldova
| Website proiect
https://expertforum.ro/competitia-de-discursuri-publice-lets-talk-about-youth/