close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Selfie



| Organizator:
    Mercury360 Communication
| Categorie:
    Campanii de comunicare pe teme sociale
| Problema de fond
    Nu există cauze sociale mici sau vieți neimportante. Fiecare viață contează: o viață pierdută poate schimba o națiune, o viață salvată poate face la fel.
Media selfie-urilor este de 93 de milioane/zi și 24 de miliarde/an, global.
Din dorința de a avea cele mai interesante poze, adolescenții merg in locuri extrem de periculoase: clădiri înalte, stânci, pe/sub trenuri etc. Motivația fiind milioanele de vizualizări, aprecieri și urmăritori pe care le câștigă în social media.
Odată cu acest trend, accidentele produse de selfie-uri au crescut. În 2018, fiind raportate 259 decese, global. Însă realitatea este mai dureroasă, multe astfel de accidente nu sunt declarate.
În România, peste 70 de tineri au murit în ultimii ani și 13 au murit în 2019. Cauza frecventă a deceselor este de la șocurile electrice în timp ce făceau selfie-uri pe tren.


| Scopul campaniei
    SCOP: oprirea trendului prin expunerea tinerilor la traumele cauzate de selfie-uri periculoase.
OBIECTIVE:
1. Atingerea cât mai multor tineri, cu zero buget. Incidența electrocutării mortale cauzată de selfie este de 1 la 269.975 adolescenți așa că ne-am propus să atingem acest nr. pentru a avea șansa de a salva un tânăr (269.975= 14,3% tineri între 10 - 18 ani). Salvarea unei vieți= descurajarea a sute de mii de alți tineri.
2. În lipsa campaniilor anterioare, ne-am propus să salvăm cel puțin 1 viață și să reducem nr. victimelor cu 15% în perioada campaniei vs iulie 2019 – ian. 2020= 7 morți


Selfie Selfie Selfie

| Client campanie
    Poliția Română

| Autor campanie
    Mercury360 Communication

| Acoperire campanie
    Național

| Date beneficiari
    

| Descriere campanie
    În căutarea fotografiilor perfecte, decesele cauzate de locurile periculoase unde sunt făcute selfie-urile devin din ce în ce mai frecvente. În spatele unei vieți pierdute se ascund alți mii de adolescenți care sfidează moartea în vederea obținerii unui selfie spectaculos. Această campanie a avut ca scop conștientizarea riscurilor asociate acestui comportament și reducerea numărului celor care intenționează să își facă un selfie pe acoperișul trenului.
Pentru a scoate în evidență acest comportament periculos al tinerilor, am decis sa facem un experiment prin care să le arătăm adevaratele consecințe și riscurile la care ei se expun, folosind exact simbolurile faimei pentru care ei își riscă viața.
Impactul a fost măsurat prin numărul adolescenților la care a ajuns mesajul acestei campanii de prevenire, iar ca efect, numărul de accidente cauzate de astfel de compartamente, a scăzut cu 57,14% și 4 vieți au fost salvate.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii direcți: tinerii ,,neînfricați”, cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, ce se află într-o continuă competiție cu prietenii lor, pentru a câștiga notorietate și acceptare socială. Aceștia încearcă să depășească performanțele altora și să devină la fel de cunoscuți ca modelele lor, fotografiindu-se sau filmându-se în locuri periculoase cu scopul de a obține un număr foarte mare de aprecieri în mediul online.
Beneficiarii indirecți: generația de Instagrammeri, YouTuberi, membri ai altor rețele sociale care cultivă trendul de a-ți risca viața pentru a surprinde și a posta imagini sau videoclipuri din locuri periculoase, ce devin în scurt timp virale și generează milioane de vizualizări.
Astfel, beneficiarii direcți îi au ca ,,modele” pe cei indirecți și încearcă să adopte comportamente asemănătoare pentru a deveni faimoși.


| Strategia și implementarea campaniei
    În timpul izolării, tinerii aventuroși au încercat prin tot felul de metode să își crească notorietatea socială și chiar să îi depășească pe alții. Având același gen de postări cu cei din aria lor de interes, monotonia s-a ridicat la cote maxime, iar dorința de a face lucruri teribiliste după ridicarea restricțiilor a devenit din ce în ce mai puternică. Un lucru spectaculos ce adună multe aprecieri și reacții în social media este reprezentat de selfie-urile pe tren.
INSIGHT: Ca adolescent, ești atras de situații periculoase și aventură: cu cât o situație este mai periculoasă, cu atât este mai interesantă. Asculți sfaturile părinților, însă faci exact opusul și nu alegi niciodată siguranța în detrimentul distracției. La vârsta adolescenței, considerăm că a asculta nu înseamnă a învăța, ci a experimenta înseamnă a învăța.
IPOTEZĂ: Trebuie să simțim consecințele, pentru a ne schimba comportamentul.
STRATEGIE: Am făcut-o noi, ca ei să nu o facă= le arătăm consecințele selfie-urilor pe tren, creând un experiment cu care pot rezona.
IDEE: Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți.
Pentru a le arăta adolescenților pericolul real, am creat un experiment cât mai reprezentativ pentru momentul în care un tânăr este electrocutat în încercarea de a-și face un selfie pe tren: iconițe supradimensionate de pe rețelele sociale (like, fața wow, inimă) au fost așezate pe acoperișul unui tren și au fost electrocutate, exact așa cum se întâmplă în viața reală. Acestea au luat foc și au fost grav deteriorate de șocurile electrice. Tot procesul a fost filmat, iar videoclipul a fost lansat în social media, unde a ajuns la 83,900 de persoane.
10 influenceri au transmis mai departe campania, ajungând la 360.466 de persoane iar 40 de posturi TV și 28 de Radio au difuzat campania cu zero buget media.
Pentru a ne atinge obiectivele, am avut un vagon personalizat care a purat mesajul campaniei în locațiile cele mai frecventate de către adolescenți (mare, munte) iar simbolurile electrocutate au fost expuse în gări pentru a genera un impact vizual mare și pentru a le raminti tinerilor de consecințe. Polița a organizat peste 1.734 de evenimente în gări, trenuri și scoli, informând peste 90.000 de tineri despre pericolele selfie-ului pe tren. Spotul campaniei a fost prezent pe ecranele digitale din orașe și metrorex, cu peste 28.000 de difuzări. Materiale informative au fost distribuite prin țară pentru a le reaminti tinerilor riscurile posibile.


| Impactul campaniei
    Cine își poate propune să salveze o viață în loc de două sau mai multe? Ne-am propus să salvăm cât mai multe vieți, iar ca efect, să reducem nr. de accidente.
Rezultatele demonstrează că obiectivele au fost atinse datorită comunicării, întrucât „Selfie” a fost singura campanie făcută de Poliția Română pentru a preveni și a reduce nr. de victime ale accidentelor cauzate de electrocutarea în timpul realizării unor selfie-uri.
Am reușit să ajungem la peste 50% din adolescenții cu vârste între 10-18 ani (peste nivelul propus: 269.975) și am salvat 4 vieți pe parcursul campaniei, reducând numărul de victime cu 50% peste obiectivele setate, adică mortalitatea cauzată de astfel de evenimente a scăzut cu 57,14%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
1. Să ajungem la cât mai mulți adolescenți, cu zero buget media. Incidența electrocutării mortale cauzată de realizarea unui selfie este de 1 la 269.975 adolescenți, ne-am propus să ajungem cel puțin la 269.975 de tineri=14.3% din populația totală a tinerilor (10-18 ani= 1,889,828).
Rezultat: campania a atins 1.079.900 de adolescenți, acest nr. reprezentând peste 50% din adolescenți.
2. În lipsa campaniilor anterioare, ne-am propus să salvăm cel puțin 1 viață și să reducem nr. victimelor cu 15%, în timpul campaniei desfășurate în perioada Iulie 2020 - Ianuarie 2021 vs iulie 2019 – ianuarie 2020= 7 morți.
Rezultat: Am redus nr. victimelor cu 50% peste obiectivele setate, având parte de o scădere cu 57,14% a nr. de decese cauzate de electrocutarea din dorința de a avea fotografii spectaculoase, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior (Iulie 2020- Ianuarie 2021 vs Iulie 2019- Ianuarie 2020). Astfel am redus numărul victimelor de la 7 la 3, salvând 4 vieți.
Principalul rezultat al campaniei constă în faptul că mai mulți adolescenți sunt conștienți de pericolul de a face selfie-uri pe trenuri și mai puține persoane au suferit răni și decese prin electrocutare.
Adițional, campania a fost îmbrățișată atât de oameni, cât și de mass-media, generând o o acoperire peste așteptări, ajungând la TV în prime-time în mod gratuit, exemple: „Vorbeste Lumea”; „Jurnal Digi 24” și „Telejurnal” .
Ca efect al campaniei, sute de voluntari adolescenți au ajutat la distribuirea de pliante și informații. Meritul le aparține, implicarea lor este foarte apreciată de Poliția Română.


| Buget
    < 5.000 Euro

| Partenerii campaniei
    

| Website campanie
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->