Participanti & Proiecte
Fondul de Urgență pentru comunități vulnerabile
|
Organizator: Fundatia Comunitara Bucuresti |
|
Categorie: Servicii de Asistență socială |
România s-a închis în martie 2020, pentru a face față primului val de îmbolnăviri COVID. Între 500.000 și un milion de români au revenit din zonele roșii ale Europei, după ce și-au pierdut locul de muncă, de cele mai multe ori unul necalificat, în doar câteva zile. Un număr nedocumentat de români din țară erau în aceeași situație - fără contract, zilieri sau muncitori necalificați.
Cu o rată a deprivării materiale severe de trei ori mai mare decât media europeană, fără economii sau susținere guvernamentală, sute de mii de persoane din România s-au trezit în situația de a nu-și putea procura hrana, fără preaviz.
În aceeași perioadă, societatea civilă se concentra pe strângeri de fonduri pentru urgențele medicale ale României, iar multe proiecte sociale au rămas fără finanțare de bază pentru proiectele și beneficiarii lor.
| Scopul proiectului
Am constituit Fondul de Urgență ca să adresăm urgențele comunităților vulnerabile, rămase încă și mai lipsite de susținere ca de obicei. Pentru a-i ajuta să treacă prin această perioadă, am strâns bani și am acoperit nevoi precum: produse de igienă, sanitare, alimentare, medicamente pentru boli cronice, îngrijire în adăposturi. Ne-am dorit să construim un mecanism simplu prin care să colectăm rapid urgențele din comunitate și să răspundem prompt. Nu ne-am propus să rezolvăm probleme cronice de sărăcie, ci să oferim soluții oamenilor, până când au putut ieși din case să le caute singuri.
| Aria geografica
Timiș, Arad, Bihor, Mureș, Maramureș, Cluj, Iași, Vaslui, Bistrița, Suceava, Neamț, Bacău, Harghita, Sibiu, Galați, Brăila, Călărași, Caraș-Severin, Prahova, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița
| Rezumat
România, martie 2020: țara se închide, pentru a face față primului val de îmbolnăviri COVID. Sute de mii de persoane (muncitori zilieri sau la negru, muncitori în străinătate, grupuri vulnerabile de dinainte de pandemie) s-au trezit în situația de a nu-și putea procura hrana și produsele de bază, fără preaviz. În această perioadă, societatea civilă se concentra pe urgențele medicale, iar multe proiecte sociale au rămas fără finanțare. Mai mult decât oricând, acești oameni au avut nevoie de sprijin, și ajutorul a trebuit să vină de urgență.
În acest context, FCB, în parteneriat cu ING Bank și rețeaua de fundații comunitare, a construit Fondul de urgență pentru comunități vulnerabile, probabil cel mai amplu și mai complex mecanism de ajutor social, non-medical, din perioada de lockdown din România.
Cu finanțare din partea ING Bank și donații individuale realizate de clienții băncii prin aplicația de internet banking, HomeBank, timp de 7 săptămâni, Fondul a direcționat finanțări de peste 175.000 de euro către 174 de comunități vulnerabile în 22 de județe. Comunitățile au fost selectate pe baza unui sistem de micro-aplicații și a unui proces de selecție săptămânal, în funcție de sumele de bani strânse în săptămâna în curs. 17 fundații comunitare au propus proiecte din comunitățile lor și din județele din jur, pe baza nevoilor identificate la nivel locale.
Cu ajutorul finanțărilor, aproape 11.000 de oameni au avut acces la alimente de bază, hrană caldă, produse de curățenie, sanitare și medicamente de bază. Comunități întregi s-au putut baza pe solidaritatea altor români, pentru a depăși cu bine perioada de criză, ce venea cu numeroase riscuri, precum focare de infecție în comunitățile sărace rămase fără sprijin, sau o presiune și mai puternică asupra sistemului medical
| Date beneficiari direcţi
Am sprijinit în mod direct 10.824 de persoane aflate în situații vulnerabile, din 174 de comunități și 22 de județe: oameni în vârstă, familii cu mulți copii, copii în situații de risc sau din centre de plasament, femei victime ale violenței domestice, persoane fără adăpost, persoane dependente de consumul de droguri, persoane imobilizate, comunități mari care trăiesc împreună în cartiere/zone insalubre.
| Activitati
Am construit un mecanism simplu de strângere de fonduri, cu ajutorul ING Bank și al clienților săi, care au devenit donatori prin intermediul platformei HomeBank. Secțiunea “Donează” din aplicația de internet banking a băncii a fost adaptată în timp record și dedicată exclusiv acestei campanii.
În același timp, am început să colectăm nevoi de bază urgente, din jumătate din județele țării, deservite de o fundație comunitară. Organizații și grupuri de inițiativă au putut să aplice printr-un micro-formular, gândit astfel încât să ușureze accesul la finanțare.
Săptămânal, pe baza fondurilor strânse de la ING Bank și clienții săi, am organizat sesiuni de selecție, cu criterii clare de departajare a proiectelor. Totuși, nu de puține ori am fost în situația ingrată de a trebui să alegem între comunități la fel de sărace, populații la fel de vulnerabile și nevoi la fel de arzătoare. În final, am finanțat 46 de proiecte, care se adresau către 174 de comunități vulnerabile.
Am comunicat rapid cu fiecare câștigător și am transferat fondurile alocate în aceeași zi în care luam deciziile de finanțare, pentru ca organizațiile să poată răspunde cu adevărat de urgență nevoilor semnalate.
Sistemele de raportare au fost și ele simplificate, pentru a nu încărca organizațiile participante într-o perioadă în care aveau nevoie să fie prezenți printre beneficiari. Am avut însă grijă să raportăm către donatori și către publicul larg, printr-o serie de articole din cotidianul Libertatea.
| Rezultatele proiectului
46 de granturi au fost oferite în București și în 22 de județe, în perioada 9 aprilie – 17 mai 2020, către organizații și grupuri de inițiativă care deserveau grupuri și comunități vulnerabile în 174 de comunități: oameni în vârstă, familii cu mulți copii, copii în situații de risc sau din centre de plasament, femei victime ale violenței domestice, persoane fără adăpost, persoane dependente de consumul de droguri, comunități mari care trăiesc împreună în cartiere/zone insalubre. Fondul de Urgență a susținut în mod direct 10.824 de persoane, cu 4.951 mese calde, 5.559 de pachete cu alimente, 3.122 pachete cu produse de igienă și de curățenie și 508 pachete cu medicamente. Finanțările acordate unei organizații au avut o valoare de 1.000-5.000€. În funcție de nevoile din comunități, pe măsură ce foloseau finanțarea, organizațiile puteau reveni cu o nouă cerere de suport.
| Bugetul
847804
| Parteneri
Fundația Comunitară București, ING Bank, Federația ”Fundațiile Comunitare din România”, Fundațiile Comunitare Banatul Montan, Bacău, Brașov, Buzău, Cluj, Dâmbovița, Galați, Iași, Mureș, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Prahova, Sibiu, Timișoara, Țara Făgărașului, Vâlcea
| Website proiect
https://fundatiacomunitarabucuresti.ro/2020/04/09/fondul-de-urgenta/