Participanti & Proiecte
Scoala mea e ECO
|
Organizator: Let`s Do It, Romania |
|
Categorie: Protectia mediului |
In perioada 2011-2012 am lucrat la dezvoltarea unor program de training pentru elevi.
Contextul anului 2012 cand Ministerul Educatiei a eleborat programul “Scoala Altfel”, am decis sa participam la acest program cu proiectul nostru.
Alegerea judetelor a fost definitivata in functie de posibilitatile interne ale asociatiei si de disponibilitatea echipelor de voluntari din tara. Astfel am identificat un numar de 24 echipe ce si-au oferit disponibilitatea de a desfasura proiectul.
| Scopul proiectului
Proiectul “Scoala mea e Eco”, a avut ca principal scop transmiterea si cresterea numarul de cunostinte despre protectia mediului si stimularea unui comportament responsabil prin implicarea beneficiarilor in activitati de acologizare.
Obiectivele proiectului a fost gasirea si integrarea in activitati scolare si acasa a unor solutii pentru protectia mediului prin reducerea consumului de resurse.
| Aria geografica
Orase/ Judete - Alba, Arges, Botosani, Braila, Brasov, Caras-Severin, Cluj, Dambovita, Dolj, Galati, Gorj, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Mures, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman
| Rezumat
Proiectul “Scoala mea e ECO” a luat fiinta in urma feedback-lui primit de la cadrele didactice implicate in campania Let’s Do It, Romania. Acestea ne-au identificat nevoia unui program de educatie ecologica pentru elevi, prezentat de tineri carismatici cu rolul de a-i determina pe elevi sa dobandeasca un comportament responsabil fata de natura.
Proiectul de educare ecologica “Scoala mea e Eco”, a fost desfasurat in doua etape:
Prima etapa a proiectului, desfasurata in unitatile de invatamant, a avut ca principal scop transmiterea si cresterea nivelului de cunostinte despre protectia mediului in randul elevilor.
In cadrul primei etape, echipa din Bucuresti a desfasurat un program complex constand in: sesiuni in unitatile de invatamant, workshop in cadrul parcului de distractie Terra Park si trei vizite la centru de reciclare de deseuri electrice si electronice Rematholding.
Partea a doua a proiectului a constat in participarea de catre elevi si cadrele didactice la actiunea de curatenie a deseurilor in data de 12 mai.
Proiectul a fost realizat cu voluntarii Let’s Do It, Romania in cele 24 judete. Astfel o echipa a fost formata in medie de 6 voluntari. Numarul de ore de voluntariat desfasurate de acestia au fost de peste 5500 (conferinta online pentru prezentarea materialelor de catre echipa centrala, transmiterea materialelor in teritoriu, sustinerea sesiunilor de educare ecologica, pregatirea si instruirea echipelor de voluntari din scolile partenere pentru ziua de curatenie).
In cadrul primei etape au fost implicate un numar de 131 unitati de invatamant, desfasurand sesiuni de training la un numar de 6000 elevi.
In cadrul etapei II au fost implicate un numar de 965 unitati de invatamant, acestea mobilizand un numar de 79220 elevi si cadre didactice.
| Date beneficiari
Beneficiarii directi au fost elevii si profesorii din implicati in proiect. Numarul beneficiarilor din etapa a doua este mai mare deoarece nu am putut ajunge in toate initatile de intavamant in scrise in perioada 2 - 6 aprilie. Cu toate acestea, prima etapa a proiectului a continuat si dupa perioada programului Scoala Altfel, echipele judetene implicate in proiect desfasurand activitati de training si mobilizare a unitatilor de invatamand pana in luna mai.
Numarul de unitati inscrise in perioada 2-6 aprilie a fost de 131 unitati iar numarul total de unitati mobilizate pana la data de 7 mai a fost de 965.
Beneficiatii directi ai programului, elevii, au fost in numar de 6000.
Astfel profesorii sunt beneficiari pe termen lung, avand acum posibilitatea de a prezenta elevilor informatii la orele de dirigentie, educare civica.
| Rezultatele proiectului
Proiectul a fost dezvoltat pentru educarea elevilor privintad modul de colectare a deseurilor. Beneficiind de experienta mobilizarii elevilor in 2010 si 2011, am considerat elevii ca principalul target. Proiectul a cuprins doua etape: educare si actiune.In prima, am mers in scoli unde am prezentat modul de protejare a naturii, informatiile importante despre deseuri si cum putem sa reducem, refolosim si sa reciclam deseurile, in etapa a doua am fost ca elevii sa se convinga despre problemele aparute dupa aruncarea necorespunzatoare a deseurilor in natura. In a doua etapa a avut o importanta semnificativa pentru elevi, feedback-ul primit fiind pozitiv, elevii intelegand important colectarii selective, devenind ambasadori ecologisti.
Mai jos este o parte in feedback-ul primit de la elevi:
„De azi stiu ce inseamna fiecare culoare a containerelor si voi fi mai atenta ce si unde arunc gunoiul. Chiar imi prinde bine.Ma bucur ca am venit si ne vedem pe 12mai!” Anca–Liceul Kretzulescu
,,let`s do it face o treaba mult mai buna decat inspectoratul,mai educativa, mai interesanta;personal am simtit ca fac ceva util si interesant,fata de ce am facut in scoala in saptamana scoala altfel”-Cerasela
“Ne-am pus manusile si am început sa curatam padurea de gunoaie.Cand curatam imi dadeam seama ca toti oamenii ar trebui sa faca asta,dar multi nu stiu cat de importanta este natura si cat ne ajuta pe noi.Am plecat privind in spate si am observat o padure curata in locul uneia poluate.Cand am ajuns acasa le-am povestit tuturor cum a fost în acea zi frumoasa.!”Andra Luca-9 ani Sc.Gen.nr.3,Lupeni,HD
| Bugetul proiectului (in RON)
9000
| Parteneri
Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului Selgros Romania Infinit Solutions Konica Minolta
| Website-ul proiectului