Participanti & Proiecte
Istorie și perseverență - o poveste despre patrimoniu și implicare civică
|
Organizator: Asociaţia Rădăuţiul Civic |
|
Categorie: Comportament civic și Participare publică |
Astăzi, dezvoltatori imobiliari cu putere financiară și influență locală calcă orice regulă de urbanism în picioare, construind în zone de protecție ale monumentelor istorice sau chiar în zone declarate situri arheologice, fără nicio opreliște. Clădirile rămase se degradează de la un an la altul, fără ca autoritățile locale să investească în conservarea sau restaurarea lor, iar o dată cu ele piere și o parte din patrimoniul cultural al orașului și istoria comunității.
| Scopul proiectului
Aceste clădiri dau orașului un aer aparte, acesta fiind numit „cel mai german oraș din Bucovina” în secolul al XIX-lea și ele reprezintă o parte din identitatea și povestea unei comunități cu o diversitate culturală rar întâlnită. Abuzurile constante ale dezvoltatorilor imobiliari și faptul că autoritățile nu au luat măsuri care să împiedice distrugerea urbanistică a centrului vechi al orașului sunt lucrurile care ne-au motivat să trecem la acțiune. În același timp, starea de avasată degradare a unor clădiri vechi, ne-a motivat, să dăm startul unei campanii de salvare a unor părți din clădiri.
| Aria geografica
Municipiul Rădăuți, jud. Suceava
| Rezumat
Distrugerea sistematică a centrului vechi al orașului și lipsa unei viziuni pentru punerea acestuia în valoare reprezintă problema abordată. Mun. Rădăuți încă poartă urmele influenței austro-ungare din perioada în care Bucovina s-a aflat sub stăpânire austriacă. Clădirile cu arhitectură neo-clasică, cu elemente decorative deosebite, cu coloane ce în trecut delimitau spațiile comerciale ale negustorilor evrei sau germani au fost salvate ca prin minune la finalul anilor '80 de demolarea intenționată de regimul comunist.
Astăzi, dezvoltatori imobiliari cu putere financiară și influență locală calcă orice regulă de urbanism în picioare, construind în zone de protecție ale monumentelor istorice sau chiar în zone declarate situri arheologice, fără nicio opreliște. Clădirile rămase se degradează de la un an la altul, fără ca autoritățile locale să investească în conservarea sau restaurarea lor, iar o dată cu ele piere și o parte din patrimoniul cultural al orașului și istoria comunității
| Date beneficiari direcţi
peste 20 de voluntari (juriști, ingineri, arhitecți, urbaniști) în campania vizând construcțiile ilegale și peste 50 de voluntari în efortul de salvare a unei părți dintr-o clădire istorică lăsată în paragină și transformarea sa în centru comunitar.
| Activitati
Campania a fost una complexă având drept fir roșu salvarea patrimoniului cultural imobil din zona centrală a orașului. Campania a cuprins atât acțiuni reactive de oprire a unor construcții ilegale în centrul orașului, cât și o dimensiune constructivă (de organizare și dezvoltare comunitară) care a presupus salvarea unei părți dintr-o clădire istorică și restaurarea ei chiar prin efortul cetățenilor. Prin acest efort, nu numai că am lansat un manifest de salvare a spațiilor clădirilor vechi, dar am reușit și amenajarea unui centru comunitar, un loc ce a lipsit mereu tinerilor din Rădăuți pentru activități civice educative, întâlniri, ateliere, dezbateri, un spațiu al comunității.
În luna septembrie 2019, după numeroase sesizări adresate Primăriei și Poliției Rădăuți, am reușit să stopăm o clădire ală cărei lucrări începuseră chiar fără existența unei autorizații de construire. Un an mai târziu, într-un păienjeniș de interese autorități locale - organele legii (Poliție) și dezvoltatori imobiliari, lucrările au reînceput. Ni s-a părut și atunci și în 2020 inacceptabil ca în centrul orașului să se construiască în mod ilegal, iar autoritățile să nu facă nimic.
Distinct, în primăvara anului 2020, asociația a solicitat un spațiu în folosință gratuită de la Consiliul Local, aflat chiar în centrul orașului, într-o stare avansată de degradare, angajându-se să-l renoveze. 6 luni mai târziu, cu participarea a peste 50 de voluntari, centrul comunitar și-a deschis porțile.
| Rezultatele proiectului
Poate cel mai important rezultat este cel în care am arătat că nimeni nu este deasupra legii. După ani de zile în care oamenii de afaceri influenți, cu concursul autorităților locale și chiar al poliției au construit nestingheriți aproape în orice condiții, campania noastră a stabilit niște precedente: a) amendarea unor funcționari din serviciul de urbanism; b) introducerea în premieră a unor acțiuni de anulare a autorizațiilor; c) atragerea răspunderii penale a dezvoltatorilor;
Un alt rezultat este faptul că cetățenii au reușit salvarea unei aripi dintr-o clădire istorică și transformarea sa într-un centru comunitar, pentru tinerii acestui oraș, cu resurse proprii și după ce a convins autoritățile de necesitatea unui astfel de spațiu. Această renovare a spațiului a închegat echipa tuturor voluntarilor într-un mod peste așteptări, iar oamenii au înțeles că orașul le aparține și că suntem poate, ultima generație care mai poate salva ceva din patrimoniul său cultural.
| Bugetul
48000
| Parteneri
Asociația Rădăuțiul Civic
| Website proiect
https://www.radautiulcivic.ro/centrul-comunitar-radauti-un-spatiu-al-cetatenilor-mai-aproape-de-a-deveni-realitate/