close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Raportul Bunăstarea copilului în mediul rural 2020



| Organizator:
    Fundatia World Vision Romania
| Categorie:
    Apărarea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    În 2020, există în continuare două Românii: cea rurală şi cea urbană. Raportul și-a propus, încă de la ediția din 2012, să facă o radiografie a comunităților vulnerabile din mediul rural. Anul pandemiei a adâncit aceste clivaje: copiii din mediul rural au avut acces în număr mai mic la școala online (peste 40% nu au avut dispozitive sau internet), au avut mai puține alimente și produse de igienă și medicamente deoarece părinții lor, în proporție de peste 60%, nu au mai lucrat în perioada restricțiilor. Drept urmare, peste 40% dintre părinți au declarat că au adoptat strategii de reducere a cheltuielilor familiale. Copiii nu au mers la școală, educația la distanță a fost o utopie, alimentația a fost deficitară, mai ales prin oprirea temporară a programelor cu masă în școli, pentru unii dintre ei aceasta fiind unica sursă de hrană.

| Scopul proiectului
    Cercetarea este unică la nivel național. Scopul este cunoașterea comprehensivă a situației copilului din mediul rural, identificarea problemelor acestuia și semnalarea lor autorităților competente, care să adopte politici publice şi să contribuie la bunăstarea copiilor.
Obiectivul principal este găsirea celor mai potrivite soluții pentru generarea unor politici publice eficiente în domenii precum protecția copilului sau educația. Cercetarea şi recomandările de politici publice aferente stau la baza acţiunilor de advocacy ale fundaţiei şi în toate discuţiile purtate cu autorităţile relevante.


Raportul Bunăstarea copilului în mediul rural 2020 Raportul Bunăstarea copilului în mediul rural 2020 Raportul Bunăstarea copilului în mediul rural 2020

| Aria geografica
    Comunicare la nivel național; culegere de date și cercetare în comunitățile din județele Cluj, Constanța, Dolj, Ialomița, Iași, Vaslui și Vâlcea

| Rezumat
    Raportul continuă demersul fundației început în 2012 de a monitoriza și evalua situația copilului din rural. Se utilizează la fiecare doi ani o gamă extrem de variată de indicatori care surprind toate dimensiunile calității vieții copilului (locuire, nivel de trai, educație, sănătate, protecție socială, participare, timp liber, valori/credințe) și se folosește aceeași metodologie, pentru a permite identificarea tendințelor pe o perioadă lungă de timp. Studiul oferă recomandări de politici publice clare care să servească autorităților publice, dar și publicului larg.
Cercetarea a fost realizată în perioada iunie-august, volumul eșantionul cercetării a cuprins 936 de adulți, 2930 de copii – din 320 de sate.
Raportul de cercetare a fost lansat în noiembrie 2020, chiar de Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor. Concomitent cu lansarea raportului, copiii din Consiliul Consultativ al Copiilor din World Vision România au lansat un Manifest al Copiilor prin care își revendică drepturile și propun soluții concrete autorităţilor.
Raportul a pus pe agenda publică şi pe cea a autorităţilor situația copiilor din mediul rural. Toate demersurile au culminat cu o dezbatere publică organizată în parteneriat cu Europa FM. Organizată în plină campanie electorală, dezbaterea a avut ca invitaţi reprezentanţii principalelor partide politice - Raluca Turcan, PNL; Vasile Dîncu, PSD; Cristian Ghinea, USR – care şi-au prezentat agenda politică pentru următorii patru ani. În cadrul dezbaterii a participat şi un reprezentant al copiilor din World Vision care i-a provocat pe politicieni să-şi ia angajamente clare pentru mandatele lor.
Raportul a stat la baza lansării unei campanii online de fundraising a WVR: De Black Friday, tu faci reducere la cifrele negre!


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii direcți ai cercetării sunt cei aproape 30.000 de copii și tineri susținuți de Fundație în diverse proiecte și programe, peste 900.000 de copii și tineri cu vârsta sub 18 ani (atât cât reprezintă populația de copii de la preșcolari la liceeni din mediul rural), beneficiază de rezultatele studiului și de politicile publice și măsurile inițiate în urma studiului.

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecti sunt autorităţile publice relevante, locale şi naţionale, mass-media, ONG specializate în drepturile copiilor.

| Activitati
    Metodologia a vizat intervievarea unui adult din fiecare familie şi aplicarea a două chestionare copiilor între 8-11 ani - test de citire și înțelegere și chestionar privind comportamentul sănătos; tinerilor între 12-18 ani li s-a aplicat atât chestionarul privind comportamentul sănătos, cât și un chestionar cu aspecte legate de educația școlară, participarea și protecția lor, sănătate și valori morale. Activitatea fundației în teren a permis interacțiunea față în față.
Raportul a fost prezentat într-o formă de infografic, alături de un comunicat de presă cu principalele concluzii care a fost difuzat intens în mass-media (online, presă scrisă, TV), dar şi în social-media. Raportul a fost publicat chiar şi de presa internaţională, de către EUObserver.
Raportul a fost transmis autorităţilor, au avut loc întâlniri şi discuţii pe marginea lui cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Avocatul Poporului, ANPDCA, Parlament, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Speciale pentru identificarea măsurilor necesare pentru îmbunătăţirea situaţiei copiilor.
Prima citire a raportului a fost cea a copiilor din Consiliul Consultativ al World Vision. Ei au realizat un Manifest cu solicitări către autorităţi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor din mediul rural. Acesta a fost lansat concomitent cu Raportul şi prezentat Avocatului Copilului. Pornind de la datele din raport, în contextul Black Friday, am lansat campania de fundraising: De Black Friday, tu faci reducere la cifrele negre!


| Rezultatele proiectului
    Odată cu lansarea raportului, organizația a venit și cu 20 de recomandări concrete pentru respectarea drepturilor copiilor, în educație, anti-sărăcie, protecție și participare.
Raportul şi recomandările propuse a stat la baza consultărilor pentru elaborarea Planului de Rezilienţă şi Reformă, fiind folosite în special în capitolele dedicate Educaţiei şi Digitalizării.

Raportul şi recomandările propuse au fost dezbătute în cadrul şedintelor Comisiei de Învăţământ din cadrul Senatului României pentru elaborare şi propuneri legislative în domeniul protecţiei copilului şi educaţiei.

Raportul şi Manifestul au fost transmise şi dezbătute cu Avocatul Copilului pentru emiterea de recomandări de măsuri/ politici publice/ modificări ale legislaţiei care să întărească reprezentarea şi participarea copiilor la luarea deciziilor care îi privesc, de la nivel local, până la nivelul instuţiilor centrale.

În ceea priveşte apariţiile în mass-media, Raportul a generat peste 300 de apariţii în perioada după lansare, ajungând la peste 6 milioane de cititori.
Dezbaterea realizată în parteneriat cu Europa FM a avut online un reach de peste 10.000 de persoane. În cadrul dezbaterii, liderii principalelor partide politice – PNL, PSD, USR – şi-au asumat în direct angajamente clare în ceea ce priveşte politicile publice pentru apărarea drepturilor copilului.
Manifestul copiilor a fost prezentat în direct în emisiunea Monei Nicolici – Piaţa Victoriei – de către doi dintre reprezentaţii Consiliului Consultativ al Copiilor din World Vision România, de Ziua Internaţională a Drepturilor Copiilor.


| Bugetul
    97850

| Parteneri
    Autoritățile publice locale din județele Cluj, Constanța, Dolj, Ialomița, Iași, Vaslui și Vâlcea; Cadrele didactice din mediul rural din județele amintite; Guvernul României; Partener media: Europa FM; Partener comunicare: Stratagents

| Website proiect
    https://worldvision.ro/wp-content/uploads/2020/11/Raport-de-Bunastare-a-Copilului-din-Mediul-Rural-2020.pdf





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->