close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Ecoruta Dunăreană



| Organizator:
    Asociația MaiMultVerde
| Sectiune:
    Protecția mediului
| Problema de fond
    În momentul de față nu este clar ce autoritate este responsabilă cu salubrizarea malurilor Dunării iar această situație trebuie rezolvată urgent. Salubrizarea apelor și a malurilor trebuie să fie considerată o problemă de interes național și nu lăsată doar în grijă autorităților riverane apelor, care de cele mai multe ori nu au resursele și nici capacitatea să o facă. Lipsa infrastructurii de colectare a deșeurilor, precum și slaba informare a populației cu privire la managementul deșeurilor conduc la depozitarea deșeurilor pe malurile nesupravegheate ale Dunării. Acestea trebuie folosite sustenabil, pentru ecoturism, să aducă beneficii atât comunității locale cât și biodiversității profund afectate de poluarea necontrolată cu deșeuri.

| Scopul proiectului
    Activare și implicare civică – au fost principalele obiective ale proiectului „Pentru o Dunăre cu malurile curate”. Ne-am propus să implicăm comunitatea locală în acțiuni de advocacy care să ducă la îmbunătățirea serviciilor publice de salubrizare pe malurile Dunării.
Un alt obiectiv a fost crearea unui model de bune practici de valorificare durabilă a segmentului Insula Slobozia–Giurgiu–Gostinu–Insula Lungu aflat pe malul Dunării.
În acest scop a fost realizată o cercetare pentru a identifica și analiza stakeholderii locali, precum și atitudinea acestora față de poluarea apelor Dunării.


Ecoruta Dunăreană Ecoruta Dunăreană Ecoruta Dunăreană

| Acoperire
    orașul Giurgiu, comunele Slobozia, Oinacu, Gostinu și Prundu - județ Giurgiu

| Rezumat
    Asociația MaiMultVerde a amenajat în 2023 Ecoruta Dunăreană, un traseu ecoturistic de 44 km care străbate 5 localități din județul Giurgiu, în cadrul proiectului Pentru o Dunăre cu malurile curate. Este primul traseu ecoturistic de natură și agrement din județul Giurgiu, amenajat între localitățile Slobozia, Oinacu, Giurgiu, Gostinu și Prundu, o zonă cu o biodiversitate specifică Deltei Dunării.
Ecoruta Dunăreană este un proiect pilot propus de Asociația MaiMultVerde ca soluție pentru dezvoltarea turistică sustenabilă a Dunării, într-o zonă cu un potențial natural enorm: întâlnim aici aceleași specii ca în Delta Dunării. Ne-am lovit însă de o provocare majoră, tot traseul este sufocat de deșeuri abandonate.
Segmentul propus de Asociația MaiMultVerde pentru Ecoruta Dunăreană oferă posibilitatea explorării zonei atât pe apă cât și pe uscat, prin cicloturism, turism ecvestru, excursii de picior, plimbări cu caiacele, zone de campare, evenimente sportive, educative și culturale.
Traseul propus pentru Ecoruta Dunăreană este bogat în resurse turistice: pentru iubitorii de natură, zona oferă o listă atractivă de specii și poate deveni loc pentru birdwatching și observarea faunei și florei specifice Dunării.
În vara anului 2023, în numai două săptămâni, zeci de voluntari participanți la cele 4 tabere de igienizare organizate pe traseul Ecorutei Dunărene au colectat peste 10 tone de deșeuri abandonate în natură. În total, peste 80 de voluntari s-au implicat în acțiunile proiectului – igienizări ale traseului, plantări în Pădurea Comunitară Cama (parte integrantă a Ecorutei) și marcarea traseului prin panouri de informare, săgeți și marcaje cu vopsea și marcarea traseului în on-line. De asemenea, Asociația MaiMultVerde a reușit coagularea unui grup de inițiativă local în vede


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiari direcți:
1320 de cetățeni din mediul urban și rural implicați în acțiuni de voluntariat pentru mediu, în evenimente publice de conștientizare și în campania de advocacy la nivel local;
120 de tineri din mediul urban și rural care beneficiază de educație pentru mediu în urma proiecțiilor tematice în școli;
195 de cetățeni din mediul urban și rural care beneficiază de educație pentru mediu în urma atelierelor de instruire, a proiecțiilor tematice din spații publice și a participării la tabăra educativă;
10 autorități locale informate și implicate în procesul de consultări pentru realizarea modelului de valorificare durabilă a zonei și, ulterior, implicate în campania de advocacy la nivel local.


| Activitati
    În 2023 am amenajat Ecoruta Dunăreană, un traseu ecoturistic de 44 km care străbate 5 localități din județul Giurgiu: Slobozia, Oinacu, Giurgiu, Gostinu și Prundu.
Segmentul propus de noi pentru Ecorută poate fi străbătut atât pe apă cât și pe uscat, prin cicloturism, turism ecvestru, excursii de picior, plimbări cu caiacele, zone de campare, evenimente sportive, educative și culturale.
Ecoruta Dunăreană a fost adusă în vizorul opiniei publice prin organizarea unui press trip, la care au participat reprezentanți de la 12 instituții de presă. Au rezultat, în timpul derulării programului, 117 apariții media, cu o audiență totală de 286.612 persoane.
Traseul Ecorutei Dunărene a fost amenajat în totalitate cu ajutorul voluntarilor, în timpul unor evenimente comunitare organizate în cadrul proiectului.
Pe scurt, proiectul Pentru o Dunăre cu malurile curate a însemnat: 80+ de voluntari; 10 evenimente comunitare; 4 tabere de igienizare; 10+ tone de deșeuri; 6 proiecții de film în școlile din localitățile incluse în proiect; 1 grup de inițiativă coagulat la nivel local în vederea sprijinirii proiectului; 1 expoziție foto prezentată la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, la Centrul Cultural Local „Ion Vinea” din Giurgiu și în școlile din localitățile incluse în proiect.
În luna decembrie, traseul Ecorutei Dunărene a fost marcat în google maps și poate fi accesat de turiști: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1btf9e-B44gkP5QAcdWXLTceb9SOeMj8&usp


| Rezultatele proiectului
    Autorități - proiectul Ecorutei Dunărene a pus județul Giurgiu pe harta ecoturismului și a iscat discuții legate de managementul corect al deșeurilor, inclusiv la nivel național - în prezența ministrului Mediului, în cadrul Congresului Dunărenilor, ediția a II-a. Ecoruta Dunăreană se află de acum pe harta de interes a autorităților publice locale din cele 5 localități pe care le străbate. Președintele Consiliului Județean Giurgiu, Dumitru Beianu, a declarat că instituția pe care o conduce își asumă implicarea și continuarea proiectului și în viitor.

Coagularea unui grup de inițiativă locală extrem de implicat.

O zonă de agrement ecoturistic, marcată pe google maps: https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1btf9e-B44gkP5QAcdWXLTceb9SOeMj8&ll=43.861601752757075%2C25.930266399999987&z=12

Interes crescut din partea presei, fiind o zonă apropiată Bucureștiului, cu potențial imens de ecoturism.


| Parteneri
    Fundația Terra Mileniul III, Active Citizens Fund România, Lidl România.

| Despre organizator
    Asociaţia MaiMultVerde este o organizaţie neguvernamentală de protecţie a mediului cu misiunea de a da putere oamenilor și organizațiilor să găsească și să implementeze în comunitățile lor soluții pentru o viață de calitate, într-un mediu curat și sănătos. De la înființarea sa în anul 2008, MaiMultVerde a activat în peste 100 de comunități din țară, a lucrat cu 35.500 de voluntari, a plantat 1.600.000 de puieți, a strâns peste 630 de tone de deşeuri.

| Website proiect
    https://maimultverde.ro/ecoruta-dunareana



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->