close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Terapie online pentru copiii cu autism



| Organizator:
    Asociatia Help Autism
| Categorie:
    Servicii de Asistență socială
| Problema de fond
    Terapia online a fost o soluție apărută dintr-o nevoie – aceea de a nu întrerupe progresul obținut cu greu al copiilor cu autism în timpul stării de urgență. Pentru a putea fi pusă în practică, a fost nevoie de pregătire – atât pentru specialiști (protocol de organizare), cât și pentru părinți, care au devenit asistenți de terapeuți. Provocările au fost multe, de la reținerea părinților că pot îndeplini rolul atribuit și până la constrângeri legate de spațiul de desfășurare (spațiul casei / camerei copilului a devenit spațiu de terapie), dispozitivele folosite, materialele necesare (pregătite de terapeuți împreună cu părinții).

| Scopul proiectului
    Asociația a implementat socluția terapiei online pentru a preveni pierderi în achizițiile pentru care copilul, împreună cu familia și terapeuții, a lucrat luni de zile prin întreruperea terapiei în timpul stării de urgență.
Obiectivele propuse au vizat astfel continuarea terapiei pentru beneficiarii asociației în perioada când centrele au fost închise din cauza stării de urgență înstituită în perioada martie – mai 2020, dar și implicarea părinților, a membrilor familiilor acestora, în procesul terapeutic.


Terapie online pentru copiii cu autism Terapie online pentru copiii cu autism Terapie online pentru copiii cu autism

| Aria geografica
    Bucuresti, Suceava

| Rezumat
    Contextul pandemic care a marcat anul 2020 ne-a pus pe toți – indivizi, organizații și companii, întreaga societate – în situația de a gândi soluții care să permită continuarea activităților în condiții de distanțare socială (necesară pentru reducerea riscului infectării cu virusul Covid-19).
Ideea de digitalizare a parcursului terapeutic al copilului cu tulburare de spectru autist (TSA) era deja în discuție în cadrul organizației la momentul la care contextul a impus-o: martie 2020, când toate cele 5 centre de terapie s-au închis pentru aproximativ 2 luni.
Într-o săptămână de la declanșarea stării de urgență, întreaga organizație, inclusiv echipa de terapie și părinții erau pregătiți pentru a-și muta activitatea în online. Deși ideea a fost primită cu rezerve din partea părinților, aceștia au îmbrățișat-o știind foarte bine că pentru copiii cu autism 2-3 săptămâni de pauză în terapie înseamnă stagnare sau chiar regres, putând pierde în acest timp abilități pe care le-au dobândit în luni de terapie.
Experiența a fost una de succes, așa cum dovedește cercetarea realizată la finalul perioadei de lockdown, atunci când s-a reluat activitatea în centre. Mai mult, o dovedește și faptul că o parte dintre familii au rămas în online pentru a evita expunerea la îmbolnăvire.
Acest succes a încurajat organizația să pună în practică ideea digitalizării procesului terapeutic al copilului cu autism, astfel că s-a început lucrul la platforma AutismON- soluția de conectare și comunicare în care familia și specialiștii găsesc toate instrumentele și resursele de care au nevoie pentru a rămâne concentrați asupra progresului copilului.


| Date beneficiari direcţi
    copii cu autism din programele de recuperare si integrare socială ale asociației - 100

| Date beneficiari
    specialisti - terapeuti si coordonatori - 54

| Activitati
    A1. Pregătirea materialelor de lucru pentru terapia copiilor cu autism – specialiștii au realizat materiale pentru lucrul online și offline cu copiii cu autism, împreună cu părinții. Au fost realizate și transmise familiilor fișe de lucru și link-uri către jocuri și aplicații realizate pentru programul terapeutic al copiilor.
A2. Furnizarea ședințelor de terapie online – s-au desfășurat conform orarului, în spațiul familiei și având alături un membru al familiei care a ghidat copilul conform indicațiilor specialiștilor.
În proiect au fost incluși 100 de copii (aproximativ 80%) care participau la programe de terapie în cele 5 centre de terapie ale Asociației Help Autism.
A3. Evauarea activității de terapie online – s-a realizat atât cu specialiștii, cât și cu părinții care au participat în proiect. Au fost distribuite chestionare de evaluare și au fost primite răspunsuri de la 63 de părinți și 42 de specialiști. Urmare a rezultatelor obținute în urma evaluării și a experiențelor acumulate în această perioadă, Asociația a decis dezvoltarea unei platforme care să funcționeze ca un centru online pentru gestionarea traseului terapeutic al copilului cu autism.


| Rezultatele proiectului
    - Rezultatele la nivelul copiilor – conform răspunsurilor primite la chestionarul de evaluare, majoritatea părinților și terapeuților au recunoscut o îmbunătățire a abilităților copilului, în special în domeniile: autoservire și autonomie (52,4%), abilități de joc (50,8%), comportament (44,4%) și cogniție (41,3%); în ce privește impactul general al programului de terapie online asupra beneficiarilor, în 62 din cele 63 de cazuri nu s-au înregistrat regrese, 70% dintre copii înregistrând chiar progrese;
- Rezultate la nivelul părinților – implicarea părinților în terapia online a copiilor a avut ca efect progresul în achizițiile copiilor și creșterea încrederii părinților în capacitatea lor de a sprijini dezvoltarea copiilor (au folosit metodele folosite în terapie și în afara orelor de terapie, cu rezultate încurajatoare);
- Rezultate la nivelul specialiștilor – specialiștii au dezvoltat abilități noi, de lucru cu aplicații și instrumente online pentru realizarea de materiale inovative pentru terapia copiilor;
- Rezultate la nivelul organizației – Help Autism a explorat, prin acest proiect, o nouă modalitate de lucru cu copiii cu autism și părinții acestora; mai mult decât atât, organizația a înțeles că, folosind mijloacele tehnologice, poate sprijini accesul unei categorii mai largi de copii cu autism din orice parte a lumii. Astfel, a început dezvoltarea unui centru online de asistenta a copilului cu autism și familiei acestuia pe tot parcursul terapeutic: AutismON - soluție de conectare și comunicare între familie și echipa de terapie.


| Bugetul
    914000

| Parteneri
    nu e cazul

| Website proiect
    -





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->