close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



GreenEvents



| Organizator:
    Asociatia Act for Tomorrow
| Categorie:
    Premiul Special Organizația NEW ENTRY
| Problema de fond
    Romania este gazda unora dintre cele mai mari festivaluri din UE, cu peste 1 milion de participanti.
Cantitatea de deseuri produsa intr-un festival, este in unele cazuri mai mare decat cea generata la nivelul unei localitati (ex. festival 5 zile, 2019, 231.000 de participanti, 105 tone deseuri generate; festival 3 zile, 2017, 150.000 oameni, 400 m3 deseuri generate). Din lipsa infrastructurii de colectare selectiva si a mijloacelor de informare, aceste deseuri ajung la gropile de gunoi, poluand aerul, apa si solul.
Pornind de la acest context am identificat principalele instrumente de interventie, astfel incat sa reducem cantitatea de deseuri nereciclabile generata in festivaluri prin implicarea si educarea participantilor la evenimente, principalii beneficiari directi ai proiectului.


| Scopul proiectului
    Scop:Promovarea sustenabilitatii in cadrul marilor evenimente
O1:Reducarea cantitatilor de deseuri nereciclabile generate in cadrul festivalurilor
O2:Informarea, responsabilizarea si schimbarea comportamentului participantilor la festivaluri cu privire la colectarea selectiva a deseurilor, pe termen scurt si lung.
O3:Responsabilizarea organizatorilor de festivaluri in vederea implementarii de masuri pentru
prevenirea generarii de deseuri si pentru un management eficient al acestora
O4:Adoptarea unei politici publice la nivel national,avand ca scop reducerea deseurilor din cadrul festivalurilor


GreenEvents GreenEvents GreenEvents

| Aria geografica
     Blaj (Alba); Constanta; Sibiu; Cluj-Napoca (Cluj); Comuna Gornesti (Mures); Bucuresti;

| Rezumat
    Romania este gazda unora dintre cele mai mari festivaluri din Uniunea Europeana, iar numarul si dimensiunea acestora este in continua crestere. Anual, peste 1 milion de persoane participa la marile festivaluri de muzica. Acestora li se adauga participantii altor tipuri de evenimente sportive, culturale, precum concerte, serbari, targuri, zilele oraselor si comunelor, dar si manifestatiile religioase sau politice. Proiectul a pornit de la nevoia de a educa participantii la evenimente de amploare si festivaluri, privind importanta unui comportament responsabil fata de mediu, precum si de la nevoia implementarii de instrumente pentru ca evenimentele din Romania sa fie organizate avand la baza principiile dezvoltarii sustenabile. Prin acest proiect ne-am propus ca prin intemediul unor mecansime de informare si motivare, la care se adauga sisteme de infrastructura adecvate, sa schimbam comportamentul participantilor la festivaluri, astfel incat acestia sa colecteze selectiv si sa salvam astfel cat mai multe resurse, care ulterior sa fie reciclate. Am reusit sa ajungem ca beneficiari directi la 204.000 persoane si sa reciclam 8190 kg de deseuri. De asemenea, ne-am propus sa educam si incurajam organizatorii festivalurilor sa fie prietenosi cu mediu, dar si sa promovam prin intermediul unei politici publice masuri de sustenabilitate cu caracter obligatoriu in cadrul acestor evenimente.


| Date beneficiari
     204.000 persoane care au intrat in contact direct cu echipa si au beneficiat de componenta de colectare separata, 1900 persoane care au primit recompense pentru colectare a deseurior(incluzand infrastructura, informarea si preluarea deseurilor)

| Date beneficiari
    612.000 persoane participantii la festivaluri si comunitatile locale, Cei care vor beneficia de noua lege

| Activitati
    Am participat la 11 evenimente:Unfininshed 2018,Sluja oficiata de Papa Francisc la Blaj; Blajalive; Neversea; Artmania; Untold;Awake; Bavarienfest, 3 editii tedEx, in 2019.
-Asigurarea infrastructurii de colectare selectiva: Hartie/Plastic/aluminiu/sticla/menajer.
-Informarea si educarea prin panouri informative cu regulile de colectare si voluntari care au informat participantii despre colectarea corecta
-Premii pentru comportament pozitiv:Neversea 2019-pubelele de colectare selectiva au fost realizate sub forma de litere transparente gigant, reprezentand cuvinte motivationale (Pasiune,Green,CsR etc.).Cei care colectau au fost rasplatiti cu ECOvederi trimise celor dragi; Untold 2019- am lansat in premiera in tara un robot care sorteaza deseurile si ii premiaza pe cei care colecteaza selectiv si ofera premii (baterii externe din bambus, cani reutilizabile). Timp de 4 zile, AfT a oferit participantilor informatii despre colectarea deseurilor.
asigurarea managementului deseurilor-golirea recipientelor, depozitarea deseurilor reciclabile si transmiterea la statiile de sortare si reciclare
-Advocacy-intocmirea unui raport care a cuprins concluziile din cadrul festivalurilor, insotit de o serie de propuneri de politica publica, incluse de Ministerul Mediului in Proiectul de Lege pentru modificarea Legii 54/2012, privind desfasurarea activitatilor de picnic, pentru a preveni si reduce cantitatile de deseuri generate la evenimente, tinand cont de noile pachete legislative europene


| Rezultatele proiectului
    

| Bugetul
    264880

| Parteneri
    Asociatia Act for Tomorrow, Kaufland Romania, Fepra intenational, GreenPoint Management; eMagic

| Website proiect
    https://actfortomorrow.ro/Festivaluri/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->